Kokki kotiin -lahja sykähdytti

Sain jouluna tyttäreltäni ja hänen puolisoltaan yllättävän lahjan: kokki kotiin tekemään 4-5 -henkiselle seurueelleni ruokaa. Olen jo vuosia kieltänyt tavaralahjat, koska kaikki kaapit ovat täynnä tavaraa. Sitä vastoin tällainen kokki kotiin oli todella mieluinen lahja. Tyttäreni on ollut ihan pienestä lähtien mestari keksimään mieleisiä lahjoja.

Jouni oli esivalmistellut joitakin ruokia.

Alunperin olin ajatellut, että tilaisuus olisi ollut huhtikuussa, mutta korona sotki suunnitelmat. Sovimme kokin Jouni Tuomelan kanssa, että seuraamme koronatilannetta ja palaamme uudestaan asiaan.

Koska kesän aikana koronatilanne oli helpottunut, sovimme päiväksi lauantain 8.8.

Olin paljon pohtinut, ketkä kutsuisin vieraakseni. Päädyin henkilöihin, jotka seitsemän vuotta sitten, kun jäin leskeksi, olivat suureksi avuksi rämpiessäni surun suossa. Kun kutsuin ystävät tähän ainutlaatuiseen iltaan, en ollut ajatellut päivämäärää tarkemmin. Viikkoa ennen tilaisuutta tajusin, että tuo päivähän on mieheni kuolinpäivä ja kelloaikani hänen kuolinaikansa. Se oli todellakin sattuma, en ollut suunnitellut sitä niin. Toisaalta se oli kuin “johdatusta”: ne henkilöt, jotka silloin pyyteettömästi auttoivat, kokoontuisivat yhteen ja ilon kautta yhden maljan verran muistelemme tuota kamalaa hetkeä – ja sen jälkeen illassa keskittyisimme kaikkeen muuhun. Kaikki vieraat eivät tunteneet toisiaan. Minähän pidän siitä, että erilaisia ihmisiä kootaan saman pöydän ympärille. Silloin jutut eivät kierrä aina saman kaavan mukaan.

Kokki tulee

Jouni Tuomela

Olin viestitellyt Jounin kanssa menutoiveista yms. Olin kertonut, että koolla on neljä naista, joten mitään kovin raskasta ruokaa ei ehkä kannata tehdä. Muuten annoin Jounille vapaat kädet.

Muutama päivä ennen h-hetkeä pohdin, onko keittiöni riittävän suuri, onko laskutilaa riittävästi ammattilaiselle, entä kelpaavatko keittiövälineeni yms.

Muutamaa päivää ennen sain Jounilta tietää alku- ja pääruokien pääraaka-aineet ja viiniajatukset: millainen viini, mikä rypäle, täyteläisyys yms. Menin Arkadiankadun Alkoon, jossa on aina ystävällistä henkilökuntaa auttamassa valinnoissa.

Tapahtumapäivänä Jouni tuli paria tuntia ennen kuin vieraat tulivat. Hänellä oli mukana mm. omat veitset, paistinpannu, erilaisia kippoja, lautasia yms. Jouni oli esivalmistellut joitakin ruokia, jotta kaikki sujuisi helposti ja jouhevasti.

Jounilla oli mukana omia työvälineitä.

Kun vieraat tulivat, nautimme kaikki – Jouni mukana – samppanjat. Pyysin Jounia kertomaan itsestään ja menusta. Jouni on työskennellyt mm. Kämpissä. Hänen nykyinen työpaikka on Klaus K:n juhlapalveluissa.

Alkumaljojen jälkeen siirryimme parvekkeelle syömään, koska ilta oli helteinen. Olin etukäteen kattanut pöydän, silittänyt lautasliinat ja kirjoittanut pöytäkortit.

Jouni naisnelikkomme kanssa

Menu

En ollut kysellyt Jounilta tarkkaa menuta, koska halusin, että myös minä koen yllätyksiä. Se oli hyvä ratkaisu.

Illan aikana nautimme:

Alkuruoka: paistettua kateenkorvaa, kukkakaalipyrettä ja pikkelöityjä kanttarellejä.

Alkuruoka

Pääruoka: Siika-“boullabaisse”: hiillostettua siikaa, paistettua kampasimpukkaa, jättiravunpyrstöä, paahdettua siikliä (Jounin isän puutarhapalstalta Vallilanlaaksosta – todellista lähiruokaa), anjovisaiolia, fenkoli-sipulisalaattia ja vaahdotettua, kermaista simpukka-sahramikastiketta.

Pääruoka

Jälkiruoka: mantelifinancier, valkosuklaapatissierea, vadelmamelbaa ja punaherukoita (marjat Vallilanlaaksosta).

Jälkiruoka

Ruoka oli taivaallisen hyvää. Kaikki ne maut olivat tasapainossa keskenään. Todellista makujen sinfoniaa! Koko seurue oli aivan fiiliksissä ruuasta. Hehkutimme kilpaa ruuan herkullisuutta.

Jouni oli erittäin ystävällinen, hillitty ja jaksoi kuunnella puheliasta naisporukkaa.

Söimme ns. pitkän kaavan mukaan istuen ruokapöydässä monta tuntia. Jouni teki töitä omassa rauhassaan keittiössäni. Kun Jouni oli lähdössä, menin kiittämään häntä – ja ilahduin, kun keittiö oli siisti – aivan kuin siellä ei olisi ei olisi koskaan kokattukaan. Jouni oli pessyt astiat, aterimet yms.

Loistava lahjaidea

Nykyisin yhä harvempi haluaa tavaraa lahjaksi. Mitä sitten ostaa ihmiselle, jolla on jo kaikkea. Tällainen kokki kotiin -lahja on aivan nappivalinta, jota voi suositella. Samalla kun itse nauttii lahjasta, voi tarjota myös ystäville / sukulaisille / perheelle elämyksen, jonka varmasti kaikki osallistujat muistavat. Gourmettason ravintolaruokaa omassa, tutustussa ympäristössä. Ihan parasta! Olen vieläkin ihan fiiliksissä.

Kiitos vielä lahjasta, S ja O. Kiitollisena

Kaisa

PS. Moni teistä varmaan miettii, mitä tällainen maksaa. En tietenkään voinut kysyä Jounilta hintaa, koska se olisi ollut tyylitöntä – olinhan saanut illan lahjaksi. Tietysti hintaan vaikuttaa, montako syöjää on, millaista ruokaa ja montako ruokalajia syödään jne. Viinit ostin itse Jounin “koordinaattien” perusteella. Muuten ilta oli ns. avaimet-käteen.

Jos tällainen ilta kiinnostaa, kannattaa kysellä kokeilta tarjouksia. Ja jos joku on kiinnostunut käyttämään Jounin palveluja, minulta saatte yhteystiedot.

hyvinvointi
Kommentit (2)
 1. Atro Niiniluoto
  10.8.2020, 13:42

  Hyvä korvaaja tavaralahjalle.

  1. Hei Atro, kiitos kommentistasi.
   Olen samaa mieltä kanssasi. Arvostin tätä lahjaa paljon. Samalla kun minä sain nauttia lahjasta, saivat myös ystäväni päästä kokemaan ja nauttimaan tällaisesta. Ihan parasta.
   -Kaisa

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *