Syksyn makoisa ja helppo kasvispaistos
Syksyn satoa kannattaa nyt käyttää reippaalla kädellä. Tee muheva ja maukas kasvispaistos, joka käy kasvisruoasta tai on mainio lisäke, vaikka savukalan tai lampaankyljysten kanssa.
Syyssadolla voi nyt rehvastella ja kokata kasvispainotteisia ruokia oikein urakalla. Kokeile maukasta sipuleista, munakoisosta, kesäkurpitsasta ja tomaattikastikkeesta koottua paistosta, jonka makua pyöristetään kahdella juustolla. Ruokaisuutta voit lisätä vielä lasagnelevyillä.
Paistos on herkullinen sellaisenaan, mutta se on myös oiva lisäke niin liha- kuin kalaruoallekin. Paistosta kannattaa tehdä reilu annos, sillä se maistuu loistavalta lämmitettynä seuraavana päivänä, kun maut ovat päässeet imeytymään ja tasaantumaan rauhassa.
Lopussa myös mainiot viinivinkit ruokaan.
Munakoiso-kesäkurpitsapaistos
6—8 annosta
1 iso sipuli
4 valkosipulinkynttä
1 rkl rypsiöljyä
500—600 g tomaattimurskaa
1 kasvisliemikuutio
2 tl hunajaa
1 tl oreganoa
1 tl timjamia
1 tl basilikaa
½ tl mustapippuria
(suolaa)
LISÄKSI
1 iso munakoiso
1 kesäkurpitsa
½ tl suolaa
1 prk (250 g) notkeaa sulatejuustoa (esim. Koskenlaskija cheddar ruoka& dippi)
6—9 lasagnelevyä
1 ps (125 g) mozzarellaa

KUORI sipulit ja leikkaa ne ohuiksi suikaleiksi.
KUUMENNA öljy paistokasarissa ja kuullota sipulit. Lisää tomaattimurska, liemikuutio, hunaja ja mausteet. Anna kastikkeen hautua muiden valmistelujen ajan. Tarkista maku ja lisää halutessasi suolaa.


LEIKKAA munakoiso ja kesäkurpitsa pitkittäin ohuiksi suikaleiksi. Grillaa viipaleet rennoiksi tai käytä ne pannulla. Ripottele viipaleiden pinnalle hieman suolaa.


KOKOA paistos. Levitä öljytyn vuoan pohjalle ohut kerros tomaattikastiketta. Lado sen päälle kerros kasviksia. Sivele kasvisten pinta notkealla juustolla. Levitä sitten juuston päälle lasagnelevyjä. Taas tomaattikastiketta, kasviksia, juustoa ja lasagnelevyjä. Toista ja jätä viimeiseksi tomaattikastiketta.

REVI pinnalle valutettu mozzarella.

KYPSENNÄ paistosta 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia.
ANNA ruoan vetäytyä ainakin 10 minuuttia folion alla ennen tarjoilua. Se maistuu kenties vielä paremmalta seuraavana päivänä lämmitettynä.

VIINIVINKKI
- Espanjan Valenciasta tullut luomu- ja vegaaniviiniuutuus Neleman Organic Bobal (17,99 €, vakiovalikoima) on tehty valencialaisesta alkuperäsilajikkeesta Bobal-rypäleestä. Bobal kasvaa pensasmaisesti ja tertut poimitaan käsin. Punaviinin väri on syvänpunainen, tuoksu tiiviin marjainen ja maku täyteläisen tummamarjainen ja pyöreätanniininen. Viini on paikallaan niin liha- kuin täyteläisten kasvisruokien kanssa
- Yhdysvaltalainen Noble Vines 667 Pinot Noir (15,99 €, vakiovalikoima) on punaviininä moniottelija: lautasella voi olla savulohta, possua, nautaa, lammasta tai vahvaa kasvisruokaa — ja aina maistuu. Viinin suuta myötäilevä luumu- ja kirsikkahilloisuus sopii myös juustojen kanssa. Viinin takana on kalifornialaisen Delicato-perheyhtiön kolmas sukupolvi.
Makoisaa sadonkorjuuaikaa
Marita Joutjärvi
ruokatoimittaja, teksti ja kuvat