Leffavinkit: Tove ja Aalto

Alvar ja Aino Aalto sekä Tove Jansson ovat nyt ajankohtaisia. Nämä suomalaiset merkkihenkilöt ovat saaneet omat elokuvansa – vihdoinkin.

Aalto-dokumentti

Virpi Suutarin Aalto-dokumenttielokuva piirtää monipuolisen kuvan Alvar ja Aino Aallosta, pariskunnasta. Molemmat täydensivät toisiaan ja toistensa vahvuuksia. Aino Aalto on helposti jäänyt modernismin mestarin, arkkitehdin varjoon. Tässä dokumentissa Aino Aalto saa arvoisensa roolin tasa-arvoisena Alvarin kollegana. Elokuva valottaa Ainon ja Alvarin rakkaustarinaa aina Ainon kuolemaan (1949) saakka. Dokumentissa on mukana myös Alvar Aallon toinen vaimo Elissa, jonka kanssa Alvar meni naimisiin 1952. Elissa oli koulutukseltaan arkkitehti ja hän jatkoi työskentelyä Alvarin rinnalla.

Ohjaaja Virpi Suutari kertoi, että elokuva Aalloista kyti hänen mielessään vuosia. Hänelle Aallon suunnittelema Rovaniemen kirjasto tuli tutuksi jo lapsuudessa. Kirjojen lisäksi myös jännittävä ympäristö, kirjastorakennus viehätti nuorta Virpiä.Kirjaston nahkatuolit ja messinkiset lamput tekivät vaikutuksen Virpiin.

Virpi Suutarin elokuvassa nähdään Aaltojen rakkauskirjeitä ja muuta kirjeenvaihtoa, kuullaan Aallon elämänkertaa varten nauhoitettuja taustahaastatteluja. Suutari on tehnyt valtavan työn kootessaan aineistoa. Elokuvassa nähdään lukuisia Aallon suunnittelemia kohteita.

Aalto-elokuva on alusta loppuun laatua, hienoja kuvia ja haastatteluja, mutta myös rosoisuutta ja charmikkuutta. Elokuvan avulla saamme kokonaiskuvan tästä tuotteliaasta pariskunnasta.

Elokuva olisi saanut vielä lisää jämäkkyyttä, jos sitä olisi 10 minuuttia olisi jätetty leikkauspöydälle.

Tove, rakkaus ja Muumit

Zaida Bergrothin ohjaama ja Eeva Putron käsikirjoittama Tove-elokuva alkaa vuodesta 1945, jolloin sota on päättynyt. Nuori taidemaalari Tove Jansson (Alma Pöysti) kituuttaa, yrittää menestyä maalaamalla tauluja, hakee tuloksettomasti apurahoja ja elää epäsovinnaista elämää. Hänellä on suhde naimisissa olevaan poliitikon Atos Wirtasen (Shanti Roney) kanssa. Villit juhlat ja huono rahatilanne aiheuttavat ongelmia vuokraemännälle. Hän tutustuu teatterinjohtaja Vivica Bandleriin (Krista Kosonen)  ja rakastuu.

Tove häilyy nais- ja miessuhteiden välillä. Atoksen kosintaan hän vastaa ”kyllä”. Tove ei saa Vivicaa mielestään. Häitä ei tule, vaikka Tove tajuaa, ettei suhde Vivicaan toimi.

Elokuva ei kuitekaan ole vain rakkaussotkuja, vaan se kuvaa hienosti myös Toven taidetta, taiteilijan polkua, miten sattuma muuttaa kohtaloa ja miten Muumit syntyvät. Tove halusi saada tunnustusta taidemaalarina, mutta menestys tuli Muumien myötä. Samalla rahahuolet jäivät.

Alma Pöysti Tovena on lumoava ja loistava. Täydellinen valinta Toveksi. Jos menette katsomaan tätä elokuvaa, kiinnittäkää huomiota Alma Pöystin pieniin eleisiin ja ilmeisiin. Zaida Bergroth kertoi, että Krista Kosonen harjoitteli Vivican roolia varten suomenruotsalaista ääntämystä ja jututti Vivican ystäviä. Ilmankos Krista Kosonen tuntuu todelliselta.

Elokuvan lavastus, valot ja puvut saavat myös kiitokseni.

Menkää katsomaan Tove. Elokuvan ensi-ilta on 2.10.2020.

Kaisa

Kuvat Finnkino

kulttuuri
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *