Nämä kotimaiset vaatteet voisimme ostaa

Katsastimme kotimaisten vaatteiden syksymallistoja miettien, millaiset vaatteet voisimme ostaa itsellemme ajatellen myös nykyisiä vaatetarpeitamme.

Haluaisimme suosia kotimaisia vaatteita, jotta mahdollisimman paljon euroja jäisi Suomeen. Karu totuus on tietysti, että välttämättä kotimaisten merkkien valmistus ei ole Suomessa, mutta silti euroja jää tänne enemmän kuin ostamalla ulkomaisia vaatteita.

Olemme molemmat nykyisin kriittisiä ja harkitsevia vaateostajia. Haluamme, että uusi vaate toisi jotain lisäarvoa vaatekaappiimme. Menneinä vuosina mekin olemme ostaneet hetken hurauksia, muotivermeitä. Nykyisin suosimme mieluummin pitkäikäisiä valintoja. Arvioimme ostohetkellä, miten paljon vaatetta todennäköisesti tulisimme käyttämään. Emme etsi halvimpia vaihtoehtoja, vaan meille sopivia, tyyliimme, laatuvaatimukset yms. kriteerit täyttäviä vaihtoehtoja, jotka voivat maksaa keskiarvoa enemmän.

Pyysimme kolleegaamme, valokuvaajaksi opiskelevaa Susanna Uusitaloa kuvaamaan meitä.

Mitä etsimme?

Kaisa: Olen mekkoihminen. Käytän mekkoja juhlien lisäksi myös arkena, vaikka työskentelisin kotona. En tee töitä oloasuissa, vaikka en poistuisi kotoa. Näin ollen mekoille on lähes aina tarve. Vapaa-aikaan haluaisin siistin kokonaisuuden esimerkiksi housut ja jonkin kivan villaneuleen, koska olen palelijatyyppi. Minulla on paljon mustia vaatteita. Vasta viime vuosina olen tietoisesti yrittänyt etsiä mieleisiä värillisiä vaatteita. Olen kuitenkin ”värirajoitteinen”. Mustan lisäksi suosin lähinnä sinisiä ja punaisen sävyjä. Olen aika huono käyttämään kuviollisia vaatteita.

Sini: Olen pääosin farkkutyyppi ja laiska pukeutuja. Ehkä olen saanut nuoruudessa pukeutua tarpeeksi, nyt voisin kulkea farkuissa, t-paidassa ja neuletakissa aina. Pidän vaatteista, joita voi yhdistellä keskenään. Vaatteeni ovat pääosin mustia, kesävärini on tumman sininen. Ostelen kyllä muitakin värejä, mutta kaappiinhan ne yleensä jäävät.

Kuosia

Vaikka molemmat olemme enemmän yksiväristen vaatteiden suosijoita. Tosin Sinillä on joskus myös eläinkuosia. Löysimme molemmat A la Loukon mallistosta mieleiset kokonaisuudet. Kaisa jopa yllättyi, miten hauskalta ketjukuosi näyttikään.

Sini: Tämä eläinkuosi iski silmääni jo ovelta. Se ei ole liian levoton ja onhan siinäkin värikästä mustaa. Tällaisen puseron ostin jo keväällä mustana. Pääntie on tarpeeksi avara ja hihat ylipitkät. Väljä malli ei paljasta jokaista vyötärömakkaraa. Musta kynähame on täydellinen! Nousee vyötärölle ja kapenee tulppaanimaisesti alas. Sivultakin katsottuna istuu hyvin, eikä helma jää kekottamaan taaksepäin.

Kaisa: Olen jo pitkään etsiskellyt ns. täydellistä, pitkää neuletakkia. Täydellisyyteen vaaditaan esimerkiksi, ettei neuletakki ole monen kuidun sekamelska. Toiveissa on siis maksimissaan kahden luonnonkuidun yhdistelmä. A la Loukon neuletakki tuntui heti kivalta ja täytti materiaalitoiveet (merinovillaa 70 % ja kashmiria 30 %). Mekko korostaa sopivasti vartaloa olematta liian tyköistuva. Yllätyin, että tartuin ketjukuosiseen mekkoon. Sehän ei ollut yksivärinen!

Sinillä A la Loukon eläinkuosinen trikoopusero (129 e) ja bambuviskoosinen kynähame (149 e). Kaisalla A la Loukon ketjukuosinen viskoosimekko (249 e) ja villa-kashmirneuletakki (219 e). Kuva Susanna Uusitalo
A la Loukon vaatteisiin yhdistäisimme tennarit. 

Edustamassa

Meillä molemmilla on työhön liittyviä menoja, joihin on kiva pukeutua ”vähän paremmin”. Löytyisikö sellaiseen käyttöön jotain uutta?

Kuljeskelimme Stockmannin vaateosastolla etsien haukankatseella jotain mielenkiintoista.

Sini: Tästä kokonaisuudesta saa vaikka mitä. Kimonotakki on juhlava, kun sen sitoo vyöllä tiukasti vyötäröltä.  Läpinäkyvyys paljastaa käsivarsien ihoa, mutta ei liikaa. Leveälahkeiset neulehousut sopivat juhlaan ja arkeen.

Kaisa: Kun näin Haló-malliston mekon, jossa on Reidar Särestöniemen kuosi, ihastuin siihen heti. Kuviokin oli sopivasti epämääräinen niin, ettei siihen kyllästyisi heti. Kivat värit myös tuntuivat omilta.

Kaisan Haló-mekko on kupro-puuvillasekoitetta (310 e, Stockmann). Sinillä Ritva Fallan villa-mikromodaalista valmistetut neulehousut (229 e, Stockmann). Ril’s-topin etukappale on polyesteriä ja takakappale viskoosi-elastaania (59,90 e, Stockmann). Uhana-kimono on läpikuultava, materiaalina viskoosi-polyamidi (279 e, Stockmann). Kuva Susanna Uusitalo

Vapaalle tai rentoon työpäivään

Kaisa: Heitin kuukausi sitten mustat, kapeat housut pois, koska ne olivat tulleet tiensä päähän oltuaan käytössä lähes 10 vuotta. Yllätyin positiivisesti käydessämme Voglian myymälässä. Napakasta kankaasta valmistettuihin kapeisiin housuihin löytyi yrityksen joogamalliston merinovillainen kietaisuneule, jossa oli huppu. Se tuntui miellyttävältä.

Sini: Tässä kokonaisuudessa voisin kulkea aamusta iltaan koko syksyn. Neuletakin malli, materiaali ja väri miellyttävät.

Kaisalla Voglian viskoosi-polyamidi-elastaani -housut (89 e) ja 100-prosenttista villaa oleva kietaisuneule (179 e). Sinillä samat Fallan neulehousut ja Ril’s-toppi kuin edellisessä kuvassa. Laatikkomainen Arelan merinovillainen neuletakki (345 e, Stockmann). Kuva Susanna Uusitalo

Sinin laatikkomaisen neuletakin alta näkyy toppi, joka on samaa väriä kuin housut. Kun Kaisan päällä olevan kietaisuneuleen huppu ei ole päässä, kokonaisuudesta tulee jopa työuskottava. Kuva Susanna Uusitalo

Juhlaan

Koska juhlia ei ole joka viikko, toivomme juhlavaatteelta ajattomuutta. Musta väri on tietysti turvallinen valinta. Voihan sitä sitten värikkäillä asusteilla piristää mustaa kokonaisuutta.

Sini: Juhlavat mekot ovat minulle ongelma, sillä haluan v-pääntien ja pitkät tai puolipitkät hihat ja mielellään A-linjan. Tässä silkkimekossa ne on.

Kaisa: Jos tässä vielä joskus pääsee matkoille, kaipaisin mekkoa, joka kestäisi matkalaukkuelämää ja olisi huolettoman siisti.

Sinillä R-Collection-mekko on 100-prosenttista silkkiä (209 e, Stockmann). Kaisalla Voglian viskoosi-elastaanineuloksesta tehty mekko (159 e). Kuva Susanna Uusitalo

Teemme vielä toisen postauksen, jossa näytämme, miten osa näistä vaatteista muuttuu erihenkiseksi, kun niihin yhdistetään meidän aikaisemmat lempivaatteet.

Sini ja Kaisa

PS. Olethan tutustunut kokoamaamme kotimaiset vaatteet -listaan?

kulttuuri
Kommentit (1)
  1. Pike Holmström
    6.10.2020, 13:14

    Kiitos esittelystä. Hyvänlaatuisia, tyylikkäitä kokonaisuuksia, joita todella käyttää useammankin sesongin. Tuntuu, että ei mitään uutta tarvitse, mutta nyt aloin innostua.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *