Taivaallinen metsien mousse – parempi puolukkavispipuuro
Tässä se tulee, puurotaivaan vaaleanpunainen kuningatar. Ranskalaiset rehvastelevat suklaamoussellaan, mutta meillä on mielestäni vielä jotain parempaa — metsien mousse eli puolukkavispipuuro. Se syntyy luontomme annista, ihanista puolukoista ja jalostuu salonkikelpoiseksi pikku kikalla.
Olen aina rakastunut vispipuuroa. Kerran sain tehtäväkseni jalostaa siitä vielä salonkikelpoisempi, Suomen satavuotisjuhliin. Syntyi puolukkainen metsien mousse.

Maitotilkka on monelle vispipuuron ehdoton lisä, mutta se tekee annoksesta melko arkisen. Sitten keksin lisätä puuroa juhlistamaan ja kuohkeuttamaan vaniljavaahtoa. Puuro vatkautuu myös ilmavammaksi, kun siihen liuottaa mukaan pari liivatelehteä.
Olen tehnyt tätä versiota monille illallisille, ja se on saanut kehujen saattelemana lempinimekseen muun muassa enkelten puuro, taivaan manna ja iltapilvipuuro. Suosittelen kokeilemaan näin puolukoiden sesonkina. Jos onnistut karpalojahdissa, kokeile puuroa niistä.
PS Suolaripaus on vesipohjaisissa puuroissa oleellinen — sen kikan opetti jo äiti aikoinaan.
Enkelten vispipuuro
noin 10 annosta
4 dl puolukoita tai 2 ½ dl puolukkasurvosta
1 l vettä
1 ½ dl sokeria
1 ¾ dl mannasuurimoita
2 liivatelehteä
1 tl vaniljasokeria
ripaus suolaa
1 prk (2 ½ dl) vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
KORISTEEKSI
puolukoita
KEITÄ marjoja tai marjasurvosta vedessä noin 5 minuuttia. Älä siivilöi kuoria pois. Soseuta halutessasi marjat veteen sauvasekoittimella.


LISÄÄ sokeri ja ripottele joukkoon mannasuurimot, seosta koko ajan vatkaten.

HAUDUTA puuroa noin 10 minuuttia, aina välillä sekoitellen.
UPOTA liivatelehdet kylmään veteen noin 5 minuutiksi. Puristele ne ja liuota valmiiseen kuumaan puuroon. Mausta seos vielä vaniljasokerilla ja suolaripauksella.

JÄÄHDYTÄ puuro kylmäksi panemalla kattila vaikka tiskialtaaseen laskettuun kylmään veteen.
VATKAA ensin vaniljavaahto sähkövatkaimella kuohkeaksi ja pane jääkaappiin. Vaahdota sitten puuro samoilla vatkaimilla vaalean kuohkeaksi. Nostele vaniljavaahto valmiin puuron joukkoon.


LUSIKOI kuohkea puuro tarjoilumaljaan tai annosmaljoihin ja anna viiletä jääkaapissa.

KORISTELE annokset muutamalla kokonaisella puolukalla ennen tarjoilua.
Marita Joutjärvi, ruokatoimittaja, teksti ja kuvat