Ruusu on jälleen in kosmetiikan raaka-aineena

Ruusuja on hyödynnetty kosmetiikassa yli tuhat vuotta. Jo ammoisina aikoina ruusuvesi kuului naisten kauneustuotteisiin. Eikä ruusuja ole unohdettu nykykosmetiikastakaan. Päinvastoin. Tuntuu, että ruusutuotteita on tullut koko ajan lisää.

Ruusuja on hyödynnetty yli 1000 vuotta ihonhoidossa. Ruusua on nimitetty kukkien kuninkaaksi. Punainen ruusu symboloi rakkautta.

Kun vuosi sitten By Raili -sarjan Pro Glow Perfecting Face Mist -kasvosuihke lanseerattiin, sain testituotteen ja kokeilin sitä. Suihkaus kasvoille. Tuttu tuoksu sai minut aikamatkalle menneisyyteen nuoren aikuisuuteni vuosiin. Ihana, hento ruusu tuoksui aivan kuin menneiden vuosien ensimmäisessä kasvovedessäni, ruusuvedessä. Tutkin By Raili -kasvosuihkeen tietoja – ja sieltähän se löytyi: ruusuvesi.

Terälehtiä ja ruusunmarjoja

Suurin osa kosmetiikkateollisuuden käyttämistä ruusuista on joko Damaskoksen ruusuja tai Kartanoruusuja. Teollisuuden hyödyntämät ruusut tulevat mm. Ranskasta, Bulgariasta, Turkista, Intiasta, Pakistanista, Marokosta ja Egyptistä.

Villiruusuöljyä (INCI: Rosa Moschata / Musk rose oil) saadaan Chilessä kasvavasta villiruususta. Se sisältää mm. A-, D- ja E-vitamiineja ja monityydyttämättömiä rasvahappoja.

Koiranruususta (INCI Rosa canina, Dog rose extract) hyödynnetään lehtiä, kukkien terälehtiä ja ruusunmarjoja.  Ruusunlehdissä on mm. sitruuna- ja omenahappoa ja eteerisiä öljyjä. Ruusunmarjoissa on ennen kaikkea C-vitamiinia, sitruuna- ja omenahappoa, kivennäisaineita ja rutiinia.

Kun ruusun terälehdistä tehdään ruusuöljyä, tarvitaan 3000 kiloa terälehtiä, jotta saadaan kilo öljyä. Ei ihme, että lopputuotteen hinta voi nousta korkeaksikin.

Kalleinta ruusuöljyä saadaan Damaskoksenruususta.

Ruusukosmetiikka on jälleen in. Nämä kuuluvat nyt suosikkiruusutuotteisiini. Ruusuvesi on kuulunut sukupolvien ajan naisten kauneudenhoitoon. Flow Cosmetics Rose Floral Water -luomuruusuvettä (24 e / 100 ml) voi käyttää kasvovetenä, hiustuoksuna ja ihon rauhoittamisessa. The Body Shop British Rose -vartalovoi on kuivan ihon pelastaja, josta jää hento ruusuntuoksu viipyilemään iholle (19,90 e / 200 g). Nivea Rose Care Moisturising Gel Cream -geelivoide (9 e / 50 ml) luonnonmukaista ruusuvettä. Se lupaa kosteuttaa ihoa peräti 48 tunnin ajan. By Raili Pro Glow Perfecting Face Mist -kasvosuihke (29 e / 50 ml) sisältäämm. ruusuvettä. Kasvosuihke kosteuttaa, kiinnittää meikin ja virkistää. Jimmy Boyd Wild Roses EdC (34,90 e / 200 ml) on luonnonmukainen tuoksu, jonka raaka-aineet on kasvatettu luomusti, eikä tuotteessa käytetä synteettisiä ainesosia. Weledan Wild Rose -vartaloöljy (30,95 e / 100 ml) hellii kuivaa iho ja se sopii myös hierontaöljyksi. Iltaisin käytettävä Nuxe Very Rose Radiance Peeling Lotion -kuorintaneste (30 e / 150 ml) kuorii hellästi. Tähtiraaka-aineena on ihoa rauhoittava ja pehmittävä ruusunkukkavesi ja koostumuksiin on lisätty vain tarvittavat muutamat vaikuttavat aineet.

Ihonhoito

Ruusuja sisältävät ihonhoitotuotteet auttavat monin tavoin. Ne voivat hidastaa ihon vanhenemista, elvyttää verenkiertoa, estää pigmenttiläiskiä ja parantaa ihon kosteuspitoisuutta. Ruusunlehtien ansiosta kosmetiikkatuote rauhoittaa ja tasoittaa ihoa. Ruusunmarjojen ansiosta tuote supistaa ihohuokosia. Ruusutuotteet auttavat myös couperosaihoa.

Kerääminen aamulla

Ruusun terälehdet kerätään aamuvarhaisella, kun niiden tuoksu on voimakkaimmillaan, eikä terälehtien öljy ole päässyt haihtumaan.

Monissa parfyymeissä on ruusuöljyä (INCI Rose oil, Rosa centifolia). Parfyymiteollisuuden käyttämät ruusut viljellään yleensä Grassessa, Ranskan parfyymialueella.

Aromaterapiassa ruusua käytetään mm. nostattamaan tunnelmaa – ja sytyttämään tunteen paloa. Ruusuöljyä pidetään rakkauden öljynä.

Kaisa

Lähteet: Una Nuotio: Kerro, kerro kuvastin -kirja ja Virpi Raipala-Cornier: Luonnonkaunis-kirja

hyvinvointi
Kommentit (2)
 1. Pike Holmström
  23.10.2020, 08:32

  Ruusun tuoksu on ihana 🙂 Nykyään oikeastaan kunnolla tuoksuu vain juhannusruusu, ja muutamat lajikkeet läheisessä Hauhon puistossa. Reilun kaupan ruusut eivät tuoksu, mutta usein miten säilyvät hyvin maljakossa. Kiitoksia hyvästä artikkeliusta.

  1. Hei Pike, kiitos kommentistasi.
   Olen huomannut saman: kaupan ruusuissa ei tosiaan ole enää tuoksua. Onneksi ne kuitenkin kestävät ilahduttavan pitkään. Edellinen ruusukimppu oli ilonani 2 viikkoa.
   -Kaisa

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *