Neuleen siistiminen vaatii hellää otetta

Onko sinulla kaapissa neule, jossa on nyppyjä, joiden vuoksi neule näyttää epäsiistiltä? Miten saa nypyt pois neuleesta? Lue vinkit.

Neuleen siistiminen on helppoa, jos on oikea väline. Millä tahansa nyppykoneella neuletta ei kannata siistiä. Miksi? Mikä on hyvä tapa poistaa nypyt?

Laitoin omalle Instagram-tililleni kuvan tilanteesta, jossa poistin kašmirneuleestani nyppyjä kašmirkammalla. Sain lukuisia kysymyksiä, mikä tuo väline on ja miten sitä käytetään. Kun käyn luennoimassa muotialan ammattilaisille ja kuluttajille vaatehuollosta, törmään jatkuvasti kysymykseen, mitä mieltä olen nyppykoneista.

nypyt pois neuleesta nypyt
Nypyt tekevät neuleesta ja huivista epäsiistin.

Nypynpoistokone

Aika moni turvautuu nyppyjen poistamisessa patterikäyttöiseen nyppykoneeseen. Jos neule on pehmeää villaa tai kašmiria, unohda nyppykoneet. Ne helposti rikkovat kuidun pinnan, jonka vuoksi jatkossa nyppyjen syntyminen vain lisääntyy.

Lisäksi ahkera nyppykoneen käyttö vaikuttaa neuleen muhkeuteen, paksuuteen.

Nyppykone soveltuu herkkää villa- ja kašmirneuletta paremmin vaikkapa trikoovaatteiden ja pukukankaiden siistimiseen.

Vaateharja

Jos neuleessa ei ole tekokuitua, villa- ja kashmirneuleesta nypyt lähtevät helposti – joskus jopa hellässä pesussa.

Vaateharja, jossa on pehmeät luonnonkarvaiset harjakset, sopii hyvin mm. neuleiden siistimiseen. Unohda neuleiden huoltamisessa kovat, tekokuituharjaksiset harjat. Luonnonharjaksisella vaateharjalla neuleen pinnasta tulee siisti, tasainen ja kiiltävä.

Kashmirkampa

Jos neule ei kaipaa pesua, vaan pelkkää nyppyjen poistamista, ota käyttöösi kashmirkampa. Siis mikä? Kašmirkampa on puolipyöreä ja siinä on metalliset, lyhyet ”piikit”.

nypyt pois neuleesta kašmirkampa
Kashmirkammassa on pikkuruiset, metalliset ”piikit”.

Kašmirkamman (jotkut nimittävät tätä myös villakammaksi) käyttö kannattaa harjoitella, ettei käsittele arkaa neuletta liian kovakouraisesti.

Laita neule pöydälle. Pidä toisella kädellä kiinni neuleesta ja pidä toisessa kädessä kašmirkampaa. Kampaa neuletta yhdensuuntaisesti silmukoiden suuntaan. Älä paina kammalla liian kovaa. Nypyt lähtevät helposti, vaikka kampa liikkuu lähes ilmassa. Silloin käsittely ei riko neuleen pintaa.

Kašmirkampoja myyvät mm. vaatekaupat tai tavaratalojen vaateosastot. Myös Arelan nettikaupasta löytyy kašmirkampoja.

Nukkakivi

Jos neule on hyvin pörröinen ja paksu, voi olla syytä tarttua nukkakiveen, joka on tehty hohkakivestä. Sitä käytetään samalla tavalla kuin kashmirkampaa. Jos nukkakivestä irtoaa kivipölyä, se poistetaan pehmeällä vaateharjalla.

Käsittelyn jälkeen kuin uusi

Siistin parin kašmirneuleeni ja -huivin pinnan kašmirkammalla, koska nämä eivät kaivanneet pesua. Muutamassa minuutissa neuleiden ja huivin pinnat olivat jälleen siistit, ja ne ovat taas kuin uudet.

nypyt pois neuleesta siisti lopputulos
Postauksen ensimmäisen kuvan huivin nypyt on poistettu. Se on taas kuin uusi.
nypyt pois neuleesta kašmirkampa ja irtonypyt
Poistetut nypyt.

Onko kašmirkampa sinulle tuttu vai millä poistat neuleiden nypyt?

Kaisa

kulttuuri
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *