Käväisimme silmälasiostoksilla

Tulipa taas aika hankkia uudet silmälasit, koska näkö on muuttunut niin, ettei vanhoilla enää pärjää. Kaisa tuskaili, kuinka vaikeaa on kierrellä sovittamassa silmälasikehyksiä maskin kanssa, kun se ilman sitäkin on hankalaa. Mutta miksi kehysten valinta ylipäätään on niin vaikeaa? 

Ehkä suurin syy on tarjonnan runsaus. Pää on pyörällä jo optikkoliikkeen sisälle astuessa, kun näkee valtavat kehysmäärät. Piipahdimme pieneen Walter Optiikan -liikkeeseen ja päätimme kysellä vinkkejä silmälasivalintoihin omistajaoptikko Sirpa Kajolta.

Walter Optiikka on hyvä esimerkki, että erikoistumalla laatuun ja hyvään palveluun, pienikin kivijalkaliike pärjää kilpaillulla alalla.

Helsingin keskustassa Kalevankadun alussa sijaitseva Walter Optiikka täytti tänä vuonna 45 vuotta. Kunnioitettava ikä kovasti kilpaillulla alalla. Sirpan omistuksessa liike on ollut vuodesta 1998. Kyseessä on pieni liike, joka on aina myynyt laatua. Ehkäpä siinä syy näin kauan kestäneeseen menestykseen.

Tenttasimme Sirpalta, mitä pitää silmälasiostoksilla ottaa huomioon.

-Tärkeintä on tavoite eli hyvä näkeminen! Sen mahdollistavat fiksusti valitut kehykset ja laadukkaat linssit yhdessä.

Mitä huomioida valinnassa?

Kehysvalinnassa on otettava huomioon valtava määrä asioita: kasvojen luusto, nenänselän korkeus, nenän muoto, kasvojen muoto, korkeus, leveys jne. Oma näkökyky on oleellinen etenkin, jos tarvitaan paljon miinusta tai plussaa linsseihin tai muita korjauksia. Kaikki kehykset eivät käy kaikkiin linsseihin. Optikon on uskallettava sanoa se asiakkaalleen.

Vanhat ohjeet, kuten pyöreille kasvoille kulmikasta ja kulmikkaille pyöreää, Sirpa haluaa jo heittää romukoppaan. Kokonaisuus ratkaisee, joten itseään pitää katsoa myös päästä varpaisiin.  Silmäpussienkin tuijottelun hän haluaisi lopettaa.

-Meillä kaikilla on silmäpussit ainakin joskus, joten mitä haittaa, jos ne näkyvät? Silmäpussien orjallinen peittäminen kehyksen alareunalla rajoittaa turhaan kehysvalintoja.

Mielikuvan merkitystä ei kannata unohtaa. Kehykset ovat oiva keino muokata ulkonäköä haluttuun suuntaan tai tehdä tyylivaihdos.

Sirpa Kajo suosittelee kehyksiä, jotka saavat kantajansa silmät ja ihon hehkumaan ja silti näkökyky paranee. Tärkeää on tyylikkyys, ei niinkään erilaiset muotimetkut.

– Oikeat silmälasit ovat kuin taulun kehykset, ne nostavat ihmisen kasvot ja koko persoonan esiin.

Walterin valikoimiin Sirpa poimii klassisen kauniita italialais-ranskalaistyyppisiä kehyksiä. Kiitos pitkän uran, hänet jo tunnetaan maailmalla ja hän pääsee valitsemaan mallistoista parhaat päältä. Uusia kehyksiä tuleekin myymälään lähes viikoittain ja vain muutama kappale samaa mallia. Nekin usein eri koossa.

Kehysmuoti muuttuu, kuten kantajansakin

Jos on joskus tykästynyt tiettyyn kehysmuotoon, siihen ei kannata jämähtää koko iäksi. Maailma muuttuu, kasvot muuttuvat, samoin hiusten, silmien ja ihon väri.

Etenkin vaihdevuosien paikkeilla muutokset voivat olla suuria, kun kasvojen piirteet alkavat laskeutua ja omat värit haalistua. Samaan aikaan usein myös näkökyky muuttuu, kun ikänäkö iskee.

Mitä saisi olla, pyöreää, kulmikasta, tummaa, vaaleaa, metallista vai muovia?

Suorakaiteen muotoiset, paksuaisaiset kehykset ovat jo ohi. Myös pyöreä muoto on hiljalleen hiipumassa, vaikkakin pyöreä on aina klassikko. Pyöreys muuttuu nyt esimerkiksi siten, että kehysaukon alareuna on suora.

Moderni 70-luvun keveys ja muodot ovat nousussa, samoin melko sirot aisat.

Vaikka kehykset ovat vielä melko kookkaita, ne eivät saa maata poskipäillä. Nenätyynyillä ja -silloilla saadaan kehys asettumaan siten, ettei se rasita ihoa tai poskipäitä.

Testailimme kehyksiä

Me sovittelimme kehyksiä ensin omin päin ja muutama mahdollinen löytyikin.

On jännää, miten montaa asiaa taitava optikko pystyy huomioimaan jo yhdellä silmäyksellä. Ja juuri tässä on valintaa helpottava juju. Etsi optikko, joka osaa lukea kehoasi ja sen viestejä sekä toiveitasi ja yhdistää ne hyviin kehyksiin.

Kun otimme Sirpan avuksi, hän poimi esimerkiksi neljä kehystä, joilla luodaan erilainen vaikutelma kasvoille. 

Meillä molemmilla on jo liuta erimallisia kehyksiä. Nyt etsimme sellaisia erilaisia, joita meillä ei vielä ole.

Ennen sovittamista Sirpa karsi ne, joissa tarvitsemamme linssit eivät näyttäisi parhailta mahdollisilta. Meillä molemmilla on miinuslinssit. Kaisalla on miinusta vähemmän, Sinillä enemmän ja molemmissa silmässä on eri vahvuus.

Kun kehysmallit oli päätetty, alkoi linssikeskustelu. Vaikka linssit näyttävätkin kehyksissä melko samoilta, niissä on valtavasti eroja. Niinpä esimerkiksi Sinin ykkösvalinta muuttuikin, kun hän innostui kokeilemaan linssityyppiä, jota hänellä ei vielä ole ollut käytössä.

Linssiasia on niin mielenkiintoinen ja monimuotoinen, että tästä on tulossa aivan oma postaus, joten pysykää kanavalla. Sitä odotellessa kannattaa miettiä, milloin olet nähnyt silmälasimainoksen, jossa esitellään erilaisia linssejä tai edes puhutaan linsseistä?

Kaisa ja Sini

hyvinvointi
Kommentit (2)
  1. Oi tuolla rekissä vielä monenlaisia mielenkiintoisia kehyksiä! Kaisa: kolmas rivi ylhäältä, isot siniset. Sini: neljäs rivi ylhäältä hauskat tummat kulmikkaat. Kaisa: alarivin kahdet ensimmäiset vasemmalta ja siitä seuraavat Sinille. Silmälasin kehysten valitseminen on (melkein) yhtä hauskaa kuin kenkien. Ei tarvitse riisuutua, eivätkä vartalomuhkurat näy, no, mitä nyt silmäpussit…

    1. Hei Irmeli

      Kiitos vinkeistä. Hauska tuo lopun huuomio!!

      Sini

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *