Kirjavinkit: Viihdettä, muistelmia, asiaa – 15 mielenkiintoista kirjaa


Koronan aikana olen lukenut tai kuunnellut tavallista enemmän kirjoja, koska iltamenoja on ollut vähemmän kuin normaalina aikana. Olen aika ”armoton” lukija: jätän kirjan säälimättä kesken, jos se ei lähde lentoon, ja tartun toiseen kirjaan.
Kaikista koronan aikana lukemistani kirjoista yritin poimia tähän postaukseen mahdollisimman monipuolisen kattauksen. 

Muistelmat

Liisa Talvitien kirjoittama Heidi Herala Teatteria koko elämä (Tammi) piirtää kivan kepeällä tavalla näyttelijä Heidi Heralan elämää lapsuudesta tähän vuoteen. Työn lisäksi kirjassa on paljon myös yksityiselämän vaiheita, tarinoita Heidin vanhemmista Marja Korhosesta ja Helge Heralasta. Mielenkiintoinen ja helppolukuinen kirja.

Riitta Uosukaisen Yhdessä Intohimosuhteesta hoivasuhteeseen (Tammi) kertoo avoimesti, miten elämä muuttuu, kun puoliso sairastuu Alzheimeriin ja miten elämä muuttuu puhemieskauden jälkeen. Kirjasta ilmenee, ettei Riitta Uosukainen ole luovuttaja. ”Periksi ei anneta” ja kaikesta selvitään. Meille kaikille, joilla on tai on ollut lähipiirissä muistisairas, tämä voi olla eräänlaista vertaistukea.

Erin Carlsonin Meryl Streep Valkokankaan kuningatar (Minerva) on kuin tehty kaikille Meryl Streep -faneille. Teos valottaa Meryl Streepin henkilökuvaa, miten hänestä tuli arvostettu ja suosittu näyttelijä, miten hän valitsee roolinsa ja miten hän luo roolihenkilönsä. Todella mielenkiintoinen kirja meille kaikille Meryl Streep -faneille.

Tove Jansson on nyt hyvin ajankohtainen Muumien juhlavuoden ja Tove-elokuvan vuoksi. Tuula Karjalaisen Tove Jansson -kirja (Tammi) kertoo Toven pitkästä ja värikkäästä elämästä Muumilaakson ”äitinä”, taitelijana ja miten hän eläessään vaikutti aikalaistensa asenteisiin. Kirja sopii onpa lukija/kuulija nähnyt Tove-elokuvan tai ei ole nähnyt. Tämän jälkeen ainakin minä olen vielä enemmän Tove Jansson -fani.

Marjatta Sarpanevan Timo Sarpaneva Taide ja elämä (Tammi) kertoo Marjatan ja Timon suhteesta, kipupisteistä ja tietysti myös taiteesta. Kirjan kuvitus on kaunista katsella. Suosittelen ostamaan tämän perinteisenä kirjana eikä vain kuuntelemaan äänikirjana, koska silloin jää niin paljon pois, kun ei näe kuvia.

Televisiosta tutun Ella Kannisen Minun Italiani Pieniä tarinoita amoresta Zuccheroon -kirja (Tammi) on rakennettu hauskasti: italialaista elämänmenoa valotetaan aakkosjärjestyksessä. Pienet, arkiset tarinat, kivat kuvat ja muutamat ruokaohjeet saavat lukijan kaipaamaan Italiaan. Ella Kannisen tapa kertoa tarinoita on soljuva. Kiva kirja meille, jotka kaipaamme Italiaan. Viihdyttävä kirja.

Alex Schulmanin Polta nämä kirjeet (Otava) keskittyy kolmeen sukupolveen ja kolmeen aikajanaan. Yhteistä on yksi salaisuus. Alex Schulman avaa sukunsa salaisuutta ja dramaattisia suhteita karulla tavalla. Kirja on hyvin vaikuttava, ehkä tämän vuoden vaikuttavin kirja, jonka olen lukenut.

Tietoa

Maria Petterssonin Historian jännät naiset -kirja (Atena Kustannus) oli minulle positiivinen yllätys, kun latasin sen äänikirjan vain mielijohteesta. Kirja on täynnä pieniä tarinoita uskomattomista naisista merirosvoista tiedenaisiin. Eri vuosisadoilla eläneiden naisten elämäntarinat tempaavat mukaansa.

Martat Kodinhoitokirja Innostu ja onnistu kotona (Gummerus) on todellinen tietopankki siivoamisesta, pyykinpesusta, lajittelusta, kierrätyksestä ja kasvien hoitamisesta. Kirja sopii esimerkiksi nuorille aikuisille, jotka ovat muuttaneet ensimmäiseen omaan kotiinsa ja miksei myös muillekin, jos tuntee itsensä epävarmaksi kodinhoidossa.

Jenna Kiuru, Maria Manninen ja Johanna Valkola ovat kirjoittaneet Arkivé Atelier Huolla vaatteet, kengät, asusteet -kirjan (Gummerus), jossa paljon tietoa vaatehuollosta. Kirjan taitto on kaunis, mutta pieni tekstityyppi vaatii hyvän valaistuksen ja hyvän näön. Kirja onkin omiaan vaatefriikille, joka haluaa pitää hyvää huolta vaatteistaan ja kengistään.

Sanna Wikström ja Reija Könönen ovat koonneet Lempeyden kirjan (Otava) sopii kaikille, jotka voivat joskus kuohahtaa tai jotka eivät osaa olla itselleen riittävän lempeitä. Omien rajojen ja tunteiden tunteminen ja käsittely on tärkeää. Kirjan taitto ja kuvat tukevat sanomaa.

Viihdettä

Alkuvuodesta ilmestyi Tuula Niemisen Juorutoimittajan päiväkirjasta (Tammi) on varsinainen tirkistelyopus. Kirja on täynnä pieniä tarinoita julkkiksista, eivätkä kaikki ole todellakaan suotuisassa valossa. Viihdetoimittajan työn raadollisuus tulee hyvin esille, ”syväkurkut” kertovat vinkkejä, kilpailu toisen iltapäivälehden toimittajan kanssa jne. Tuula Nieminen ”oksentaa” myös toimituksen sisäisiä hankauksia. Toisaalta hämmästelin, miksi tämä kirja on pitänyt kirjoittaa 10 vuotta sen jälkeen, kun Nieminen on jäänyt eläkkeelle.

Miika Nousiaisen uusin Pintaremontti-kirja (Otava) on riemastuttava tarina Samista, jotka etsii elämänsä naista jopa keinoja kaihtamatta. Hänellä on taito sotkea ihmissuhteet ja sotkeutua milloin mihinkin soppaan. Oiva lahja Miika Nousiaisen kuivakasta huumorista pitävälle.

Kun korona alkoi, kuuntelin Kate Quinnin kirjoittaman Metsästäjätär-kirjan, joka vie kuulijan toisen maailmansodan ajoista nykyaikaan. Kirjan keskushenkilöitä ovat Die Jägerin, SS-upseerin nuori rakastajatar. Nina Neuvostoliiton peloton yöpommittaja, sotarikollisia jahtaava Ian  ja nuori Jordan. Miten heidän elämänsä kietoutuvat toisiinsa ja miten historialla on pitkät varjot selviävät vähitellen. Kirja tempasi mukaansa niin, että en olisi malttanut säädellä kuunteluani.

Antti Holman Kaikki elämästä(ni) -kirjan kuuntelin Holman itsensä lukemana. Se oli hyvä valinta. Kirja on hersyvän hauska. Kun kuuntelin tätä lenkillä, pyrskähtelin vähän väliä nauramaan ääneen. Todellista pään nollausta.

Kaisa

Tässä vielä aikaisemmin julkaistu Jorma Uotisen kirjan esittely

Täältä löydät muutaman hyötykirjan esittelyt

kulttuuri
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *