Tee itse jouluinen kalaherkku, joka yllättää maullaan

Monelle joulun kalapöytä on sitä parasta; sillit ja silakat, graavisiiat, lohet ja mädit. Jos ruokailijoita on vähän ja haluat vain muutamia lajeja, kokeile monen kalaherkun risteytystä, jossa on häivähdys lasimestarin silliä, sipulisilakoita, mausteista lohta, mutta kaikki yhdessä purkissa. Kokeile — suosittelen.

Ideaaleinta on ostaa noin 1 ½ kiloinen kirjolohi, keittää perkeistä kalaliemi, leikata fileistä viipaleet, joista kauneimmat kalarulliksi ja loput lihat keitoksi. Hyvä kalasoppa on oiva joulunalusruoka. Katso ohjeet kahteen erilaiseen soppapohjaan. 

Sitruunamarinoidut lohirullat ja kasvikset

noin 30 rullaa

2 pientä punasipulia
6 valkosipulinkynttä
2 porkkanaa
reilu 400 g lohifileeviipaleita
1 ½ tl suolaa
½ tl rouhittua valkopippuria
1 sitruunan kuori
1 limetti viipaleina

Mausteliemi

3 dl vettä
1 ½ dl väkiviinaetikkaa
kuorettoman sitruunan mehu
1 ½ dl sokeria
1 rkl suolaa
8 kokonaista maustepippuria
8 kokonaista viherpippuria
3 laakerinlehteä
1 rkl sinapinsiemeniä
4 tähtianista

Keitä ensimmäiseksi mausteliemi jäähtymään.

KIEHAUTA ensimmäiseksi liemen vesi, etikka, sitruunan mehu (raasta kuori ensin lohiviipaleiden mausteeksi), sokeri ja mausteet. Jäähdytä liemi kylmäksi.

Leikkaa lohifileestä mahdollisimman ohuita ja ehyitä viipaleita rullattaviksi.

LEIKKAA toinen kuorittu punasipuli ohuiksi viipaleiksi ja toinen sipuli renkaiksi. Halkaise valkosipulit kahtia. Kuori porkkanat ja leikkaa toinen pitkittäin tangoiksi ja toinen lanteiksi.

LEIKKAA lohifileestä ohuita viipaleita nahkaa vasten. Levitä palat leivinpaperin päälle. Ripottele päälle suolaa, valkopippuria ja hyvin pestyn sitruunan kuorta (mehu menee mausteliemeen). Levitä kalaviipaleille punasipuliviipaleita. Kääri kalat rulliksi ja lado puhtaaseen purkkiin punasipulirenkaiden, valkosipulien, porkkanapalojen ja sitruunaviipaleiden kanssa.

Ripottele kalapaloille suolaa, pippuria ja raastetun sitruunan kuorta.
Pane vielä muutama ohut sipulisuikale kalapaloille ja kääri rulliksi.
Kokoa rullat porkkanapalojen, sipulirenkaiden ja limettiviipaleiden kanssa kerroksittain puhtaaseen purkkiin.
Kaada päälle kylmä mausteliemi piri pintaan.

KAADA jäähtynyt liemi kalapalojen päälle purkkiin. Sulje ja nosta kylmään maustumaan vähintään yön ajaksi, mieluiten pariksi päiväksi ennen tarjoilua.

Kalarullat maistuvat ihanilta vastakeitettyjen perunoiden seurassa.

NAUTI herkulliset rullat ja kasvikset joulunaikaan alkupalana vasta keitettyjen perunoiden kanssa.

Lue myös aiemmin julkaistu ohje: Siikaa jääkellarin menetelmällä.

VIINIVINKKI!

Jouluherkuille sopivat juomakumppanit

Nauti juhlan alkuun lasillinen kuplivaa, vaikka glögillä maustettuna. Valitse kaloille raikas valkoviini. Kepeän mausteinen ja hedelmäinen punaviini sopii parhaiten sekä kinkun että kalkkunan ja niiden lisäkkeiden rinnalle.

Joulun kunniaksi

Joulun juhlinta aloitetaan tavallisesti punaisella tai valkoisella glögillä. Jos kuuma juoma ei maistu, on tarjolla myös useita valmiiksi sekoitettuja kuohuvia joulumaustein höystettyjä juomia. Yksi vaihtoehto on kaataa lasin pohjalle vahvaa glögiä ja täyttää lasi kylmällä kuohuviinillä. Alkoholiton versio syntyy glögitiivisteestä ja kivennäisvedestä.

Puolimakea saksalainen pirskahteleva viini on Blossa Sparkling & Spices Citrus (10,99 €, tilausvalikoima), jonka tuoksussa on mausteita, kuten kardemummaa, kanelia ja neilikkaa sekä sitrusta. Makua raikastavat sitrukset. Tarjoa hyvin viilennettynä alkujuomana pikkupalojen kanssa.

Syksyn uutuuksista kannattaa tutustua pinkkiin proseccoon esimerkiksi Cielo Prosecco Rosé Extra Dry (10,99 €, tilausvalikoima), joka on pirteä kupliva alkujuomaksi tai kalaisten herkkujen kanssa.

Kala-annin seuraksi

Perinteinen kalapöytä notkuu kalaherkuista; on mätejä, sillejä, silakoita, lohta ja siikaa. Monet pitävät näiden kanssa parhaana palan painikkeena olutta ja lisänä kenties snapsia. Olutihmiselle kannattaa varata vehnäolutta.

Jos taas olet valkoviinin ystävä, valitse aavistuksen jäännössokeria sisältävä riesling, joka antaa tukeaan niin happoisille, rasvaisille kuin mausteisillekin kalaherkuille. Myös raikas pinot gris tai omenainen grüner veltliner on paikallaan ja sopii myös kasvisruoille.

Kokeile itävaltalaista kuivaa ja hedelmäistä Dürnberg Grüner Veltliner Classic (12,98 €, vakiovalikoima) valkoviiniä, josta löytyy omenaista ja mineraalistakin aromia. Se sopii oivasti niin kala- kuin kasvisruoillekin sekä vegaaneille.

Mielenkiintoinen uutuus, pinkki riesling on kokeilemisen arvoinen alkuruokapöydässä.

Maista saksalaista That’s Neiss Pink Riesling (13,89 €, vakiovalikoima) on puolikuiva, mukavan punamarja-arominen ja maistuu niin kalojen, äyriäisten kuin kasvisruokienkin kanssa.

Liharuoille päästyä

Erilaiset pateet, makkarat sekä lihaleikkeleet kaipaavat juomalta hieman enemmän vahvuutta. Oiva valinta on pöytään nostettavaksi vaikka chileläistä Syrah-rypäleestä valmistettu punaviini tai Italian Veneton alueen keskitäyteläinen punaviini. Vahvojen lihamakujen kanssa sopii myös espanjalainen mehevän hilloinen viini. Jos et välitä punaviinistä, valitse runsas ja ryhdikäs valkoviini.

Keskitäyteläinen ranskalainen punaviini Héritage de Calvet Côtes du Rhône Villages 2018 (12,49 e, tilausvalikoima) on mehevän hilloinen ja kirsikkainen palanpainike vahvempien lihaisten herkkujen kanssa.

Joulukunkun eli possun rinnalle istuu loistavasti vähätanniininen, pyöreä, marjaisa ja kepeän keskitäyteläinen punaviini. Rypäleistä otollisin on silloin Pinot Noir. Lahjaksi saamaasi vahva punaviini kannattaa nauttia vasta kypsien juustojen kanssa.

Uusiseelantilainen Matua Marlborough Pinot Noir 2018 (15,99 €, vakiovalikoima) on marjaisa ja kepeähkö punaviini, joka maistuu niin kinkun kuin kalkkunanakin seurassa.

Valkoviinifriikki juo possunsa kanssa hedelmäisen tammitettua chardonnayta. Oluen ystävä iloitsee, kun saa lasiinsa kinkun kera tummaa olutta. Tummat lagerit, mutta myös hedelmäinen ale ovat paikallaan. Muista myös kausioluet.

Vahvojen juustojen kumppanina maistuu espanjalainen Ijalba Reserva Rioja (19,98 €, erikoiserä) luomupunaviini. Tuhdin tummamarjainen, jopa suklainen viini sopii myös lammasruokien kera.

Maukasta joulua

Marita Joutjärvi, reseptit, juomavinkit ja kuvat

hyvinvointi
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *