Yksien farkkujen valmistus vie 17 vuoden juomavedet

Tiedätkö, että puuvillavaatteen tuottaminen kuluttaa valtavasti vettä? Yksien farkkujen valmistuksen vesijalanjälki on 10.850 litraa. Se tarkoittaa kolmen kuukauden suihkuja tai 17 vuoden juomavesiä! Oikea farkkujen pesu kannattaa opetella, jotta vaate kestäisi mahdollisimman pitkään hyvänä.

Olen tiennyt, että puuvillan viljely vaatii valtavasti vettä (mm. Aral-järvi on kuivunut sen vuoksi), mutta en ollut ajatellun puuvillan viljelyn ja farkkujen valmistuksen vaatimaa vesimäärää juomavesimääränä. Havahduin tähän 17 vuoden juomavesi -tietoon luettuani Kuluttaja-lehden artikkelin halpavaatebisneksestä (lehden tilaajille). Tulin suorastaan pahoinvoivaksi, kun ajattelin, että viljelyyn vaadittu vesi on pois köyhän maan (puuvillaahan viljellään usein suhteellisen köyhillä alueilla) juoma- ja viljelyvesistä.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että suosittelisin lopettamaan farkkujen ostamisen ja käytön. Sitä vastoin haluaisin, että entistä enemmän pitäisit huolta farkuistasi kuten myös muistakin vaatteistasi.

Farkkujen pesu farkkukasa

Pese, mutta älä turhaan

Jotkut farkkuvalmistajat suosittelevat, ettei farkkuja pestäisi koskaan, vaan ne laitettaisi vain pakastimeen. Tämä ei johdu siitä, että valmistajat olisivat huolissaan vedenkulutuksesta. He perustelevat suositustaan sillä, että farkuista tulee ”omannäköiset, kun niitä ei pestä, vaan niihin kuluisi esimerkiksi avainten ja puhelimen jäljet”. Jotkut valmistajat suosittelevat pesemättömyyttä värin kestävyydellä.

Vaikka pesu tietysti vie vettä, kyllähän farkkuja pitää pestä. Eihän pakastin PUHDISTA puuvillavaatetta. Katulika – kura yms. – ei ole niitä helpoimpia puhdistettavia vaatteista. Enkä halua edes ajatella niitä housujen haaroja, jos farkkuja ei pestä koskaan. Hyi!

Ja sitten tuo värin kestävyys -ajattelu. Tottahan toki paksuista puuvillavaatteista tumma väri vähitellen kulahtaa, mutta se kulahtaa jopa käytössä, ei vain pesuissa (ja jopa kaupassa, jos tummat farkut ovat pitkään tasolla valospottien alla tai näyteikkunassa). Jos farkut (tai muut paksut puuvillavaatteet) pestään oikein, niihin ei tule pesuraitoja, eikä värin kanssa ole ongelmia.

Kouluttaessani vaatekauppojen myyjiä olen törmännyt lukemattomia kertoja tarinoihin, joissa asiakas on kertonut myyjälle pesevänsä kapealahkeiset housut joka käytön jälkeen! Asiakkaat ovat perustelleet tekoaan sillä, etteivät halua farkuissa olevan polvipusseja. En voi sanoa muuta kuin: ”Haloo! Missä järki?”.

Kaiken kaikkiaan vaatteita, onpa kyse farkuista tai muista vermeistä, tulee pestä, kun ne ovat likaiset.

Farkkujen pesu pöydällä

Farkkujen pesu

Koska farkkujen tuottaminen vie niin paljon vettä, kannattaa farkkuja huoltaa hyvin, jotta niistä olisi iloa pitkään eikä niitä tarvitsisi hävittää sen vuoksi, että ne menivät piloille pesussa.

Minulla on tällä hetkellä kahdet farkut. Käytän farkkuja monta kertaa viikossa vajaa-ajalla. Molemmat olen ostanut noin 5-7 vuotta sitten. Molemmille farkuille on siis tullut lukemattomia käyttö- ja pesukertoja ja silti ne ovat erinomaisessa kunnossa, ei ole pesuraitoja, värit eivät ole suhteettoman paljon kuluneet, vain sellaista normaalia kulumista, jota tulisi ilman pesuakin.

Pesen farkkuni näin:

– Tyhjennän taskut.

– Käännän farkut nurin.

– Suljen vetoketjun ja napin.

– Täytän koneen max puolilleen.

– Käytän nestemäistä pesuainetta.

– Valitsen pesuohjelmaksi 60-asteisen varovan mekaniikan ohjelman.

– Laitan housuripustimelle kuivumaan (en siis laita narulle, jottei tule taitteita).

– Silitän nurjalta puolelta, kun farkut ovat ns. silityskuivat.

Näin farkkuni ovat pysyneet hyvässä kunnossa vuosikausia.

Mitenkäs sinä peset farkkusi?

Kaisa

kulttuuri
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *