Allerginen reaktio vaatteesta?

Kutiseeko ihosi, punoittavatko silmäsi tai meneekö nenäsi tukkoon käyttäessäsi jotain tiettyä vaatetta? Tuliko allerginen reaktio vaatteesta? Jos olet allerginen tai herkkäihoinen, lue tämä.

Jotkut vaatteet voivat aiheuttavat kutinaa, hilseilyä ja punoitusta herkälle iholle tai atoopikolle. Ongelmia voivat aiheuttaa tekstiileissä ja vaatteissa käytetyt väriaineet, luonnonkumi, nikkeli, viimeistysaineet ja monet muut tekijät.

Tekstiilien ja vaatteiden aiheuttamat oireet eivät ole yksioikoisia ja niiden selvittäminen voi olla vaikeaakin.

Kosketusallergia

Terveyskirjasto sanoo kosketusallergiasta mm. näin:

Hidas allerginen reaktio tulee 1-7 päivässä siitä, kun allergiaa aiheuttava aine on ollut kosketuksissa ihon kanssa. Esimerkeinä ovat nikkelin ja pesukemikaalien ja hajusteiden aiheuttamat reaktiot.

Nopea ihoallergia näkyy ja tuntuu n. 20 minuutin kuluttua siitä, kun allergiaa aiheuttava aine on koskettanut ihoa. Esimerkiksi luonnonkumi voi aiheuttaa tällaisen nopean oireen.

Ärsytystä

Riskitekijöitä on lukuisia: raaka-aineesta, väriaineisiin, viimeistyksiin ja etiketteihin. Tekstiilikuidut aiheuttavat harvoin allergisia reaktioita. Tavallisimpia allergisoivia kuituja on luonnonkumi.

Akryyli, villa ja mohair voivat ärsyttää atoopikkoa tai herkkäihoista enemmän kuin esimerkiksi sileät tekokuidut. Kankaan tai neuloksen viimeistysaineet voivat myös aiheuttaa allergisen tai ärsytysreaktion.

allerginen reaktio vaatteista mohairhuivit
Mohair saattaa aiheuttaa kutinaa herkkäihoiselle.

Reaktio esiintyy ihon kutinana, punoituksena ja ihottumana. Vaikutukset voivat joskus tuntua myös hengityksessä: on nuhaa, yskää ja jopa hengenahdistusta.

Lisäaineet

Puuvillaa viljellään lämpimissä maissa. Viljelyssä tai raaka-aineiden ja vaatteiden suojaamisessa tuholaisilta ja homeelta on käytetty erilaisia kemiallisia käsittelyjä. Valmiissa vaatteissa tai kodintekstiileissä voi siis olla haitallisia tai allergisoivia aineita, jos niitä ei ole pesty joko valmistuksen yhteydessä tai kotona ennen kuin tuote otetaan käyttöön.

EU-alueella karsinogeeniset eli syöpää aiheuttavat aineet ovat kiellettyjä. Silti tällaisia tuotteita voi olla Suomessa myynnissä, koska tulli tekee vain pistokokeita maahantuotavista tuotteista. Lisäksi moni tilaa ulkomaisista nettikaupoista vaatteita, joissa voi olla ikäviä kemikaalijäämiä.

Meillä on tuotevastuulaki, jossa todetaan, että tuotteen tulee olla niin turvallinen kuin on syytä olettaa. Vaikka allergiat ovat yksilöllisiä, on syytä olettaa, että myytävässä tuotteessa ei ole terveydelle haitallisia aineita ainakaan sallittuja määriä enempää – ovat ne sitten listattuja formaldehydejä, nikkeleitä tai listaamattomia – kuten rotanmyrkyt.

Öko-Tex 100- tai 100plus –merkityt tuotteet takaavat, ettei valmistuksessa ole käytetty tiettyjä haitallisia aineita.  Jälkikäteenkin valmistajalla on vielä todistusvelvollisuus. Koska merkin saaminen maksaa, ei ns. turvallisissakaan tuotteissa sitä aina ole.

Esimerkki

Muistan menneisyydestä tapauksen, joka on syöpynyt mieleeni. Istuin silloin kuluttajavalituslautakunnassa käsittelemässä vaatevalituksia. Mies oli ostanut kolme edullista flanellipaitaa. Hän käytti yhtä paitaa päivän, ja tuloksena oli, että käsivarsien iho oli auki. Monien mutkien jälkeen selvisi, että mies oli rotanmyrkylle allerginen, ja paidat sisälsivät rotanmyrkkyä.

Herää tietysti kysymys, mitä tekemistä rotanmyrkyllä ja paidoilla oli keskenään. Kyllähän niillä oli: paidat oli tehty lämpimässä maassa, jossa ilma on kuumaa ja kosteaa. Tarvittiin paljon erilaisia myrkkyjä, jotta kangas olisi leikkuu- ja ompelukunnossa ja vaate laivauskunnossa.

Kankaassa oli siis rotanmyrkkyä. Myrkky olisi lähtenyt pois, jos mies olisi pessyt tuotteen ennen ensimmäistä käyttökertaa. Koska tätä ei ollut tapahtunut, mies sai vaikeat iho-oireet, käsivarsien iho oli auki. Seurauksena pitkä sairausloma ja ansionmenetys.

Värit

Värjäyksessä käytetään lukuisia eri kemikaaleja. Turvallisiksi todetuistakaan aineista ei voi sanoa, etteivät ne aiheuttaisi kenellekään ongelmaa.

Mustan ja tummansinisen väriaineissa on mahdollisesti käytetty kuparia ja nikkeliä, harvemmin enää kromia ja lyijyä eli ns. raskasmetalleja. Nämä eivät aiheuta ongelmia, jos väriaineet ovat kiinnittyneet hyvin kuituihin. Valitettavasti näin ei aina ole.

Ompelulanka ja niskalaput

Siimamainen ompelulanka raapii herkkää hipiää. On ihan käsittämätöntä, että vieläkin on vaatteita, joissa on käytetty muovisia tuotelappuja. Sellaisethan raapivat ihoa, vaikka ei olisi kovin herkkäihoinen. Monet herkkähipiäiset leikkaavat tällaiset laput pois, mutta niiden mukana menevät myös pesuohjeet. Lisäksi jäljelle jää vain kapea muovikaistale, joka edelleen raapii tai sauma tai neulos voi jopa purkautua.

Käytettyä ompelulankaa ei tarvitse mainita tuotelapussa, koska sen osuus raaka-aineesta on niin pieni. Tekstiileissä ja vaatteissa saa olla enintään 2 painoprosenttia ns. vieraita aineita, joita ei tarvitse mainita.

Allerginen reaktio vaatteesta tuotelappu
Muoviset ja kovasta kankaasta tehty tuotelappu raapii ihoa. Tässäkin lapussa suositellaan leikkaamaan laput pois. Samalla lähtevät myös hoito-ohjeet.

Viimeistykset

Vaatemateriaalien viimeistelyssä voidaan käyttää monenlaisia aineita eri ominaisuuksien parantamiseksi tai lisäämiseksi. Formaldehydistä ja nikkelistä Suomessa on raja-arvomääräykset, millaisia määriä enintään tuote saa sisältää näitä aineita.

Formaldehydi liukenee pesuveteen. Jos hoito-ohjeissa kehotetaan pesemään tuote ennen käyttöä, on tätä syytä noudattaa. Yleensä pesukehoitus löytyy lakanoista, pyyhkeistä ja pikkulasten vaatteista.

Lika ja pesuaineet

Jos ihoa vasten oleva vaate on likainen, se voi ärsyttää herkkää ihoa. Pesun jälkeen tuotteessa voi olla runsaasti pesuainejäämiä. Tämä voi johtua esimerkiksi huonosta huuhtelusta tai liiallisesta pesuainemäärästä. Pesu- ja huuhteluaineiden hajusteet voivat myös aiheuttaa iho-oireita. On hyvä muistaa, että joidenkin pesuaineiden sisältämä zeoliitti huuhtoutuu huonosti pestyistä tuotteista.

allerginen reaktio vaatteesta pesukone
Annostele pesuainetta oikein, jotta vaatteisiin ei jäisi pesuainejäämiä.

Suosi

Jos olet herkkäihoinen tai allerginen, suosi:

– pehmeistä ja sileistä kankaista sekä neuloksista valmistettuja tuotteita

– puuvillaa, silkkiä, modaalia ja viskoosia, joista harva saa oireita.

– vaaleita värejä, koska niissä on vain vähän väriainetta.

– vaatteita, joissa saumat ovat litteät, ompelulangat pehmeät

– vaatteita, joissa on pehmeät tuotelaput

– vaatteita, joissa on käyttöväljyyttä

– hajusteettomia pesuaineita ja huuhteluaineita

– pese ihoa vasten olevat vaatteet, pyyhkeeet ja lakanat ennen ensimmäistä käyttökertaa.

Kaisa

kulttuuri
Kommentit (2)
 1. Pike Holmström
  9.2.2021, 10:01

  Ohut villatakki lämmittää mukavasti, mutta alla pitää olla kankainen pusero, muuten alan kutista. Teräväkulmaiset, nailonlangalla ommellut niskalaput ovat vihoviimeisiä: raapivat inhottavasti niskaa. Kun yrität niitä poistaa, niin on suuri vaara, että tulee reikä, ja neule lähtee purkaantumaan. Valkoisissa vaatteissa on usein musta niskalappu, jonka aina haluan leikata pois. Lappu on kiinnitetty niin tiukalla tikillä, että on tosi vaikea saada purettua pois. Aina tahtoo jäädä pienet terävät reunat raapimaan niskaa:(

  1. Hei Pike, kiitti kommentistasi.
   Minulla iho oireilee mohairista ja lyhytkuituisesta, karkeasta villasta sekä kovista tuotelapuista. Onkin ihan käsittämätöntä, että jotkut valmistajat edelleen laittavat sellaisia vaatteisiin. Ja tuo mainitsemasi niskalappujen outo väri on myös outoa. Siinä ei ole ajateltu mitään. Lappujen irrottaminen on työlästä eikä lopputulos todellakaan ole ideaali.
   -Kaisa

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *