Olisiko clean beautysta apua täydellisen voiteen etsinnässä?

Kun etsit täydellistä ihonhoitotuotetta, törmäät väkisinkin etenkin sanoihin clean beauty, vegaani, luonnonkosmetiikka ja synteettinen kosmetiikka. Mitä ne ovat, mitä ne tarkoittavat ja tekevätkö ne tuotteista jotenkin parempia?

Clean beauty on määrittelemätön käsite.
Clean beauty -trendiä hyödynnetään kosmetiikassa eri tavoin.

Älä hämmenny tarjonnan runsaudesta

Enää ei siis myydä ihonhoitotuotteita pelkästään ratkaisemaan erilaisia iho-ongelmia. Nyt tuotteiden markkinoinnissa korostetaan entistä enemmän myös tapaa, joilla ongelmat ratkaistaan. Tapoja kuvataan esimerkiksi termeillä: clean beauty, vegaanisuus, puhtaat raaka-aineet ja vastuullisuus.

Koska sosiaalinen ja perinteinen media ovat napanneet juuri nämä asiat omikseen, termejä käytetään surutta markkinointiviestinnässä tarkoittamassa milloin mitäkin. Tämä on mahdollista siksi, ettei termejä ole virallisesti määritelty.

Cleanbeaytyä vai vegaania, sinä päätät.
Clean beauty ja vegaanitrendit ilmenevät pakkausmateriaaleissa, raaka-aineissa, valmistusmenetelmissä ja markkinoinnissa.

Clean beauty

Clean beauty -sanaparilla tarkoitetaan, että eettisyys ja valmistus on otettu huomioon raaka-aineiden hankinnnasta valmistukseen, markkinointiin ja jakeluun saakka. Kaikessa otetaan huomioon vastuullisuus, luonto ja ihmiset siten, ettei aiheuteta kummallekaan harmia ja säästetään luonnonvaroja ja luontoa.

Clean beayty ei siis tarkoita luonnonkosmetiikkaa, vaikka se voi olla sitäkin. Raaka-aineet voivat olla luonnosta tai laboratoriosta, kunhan ne on saatu aikaan ja hankittu vastuullisesti, niiden alkuperä tiedetään ja se viestitään kuluttajalle avoimesti. Tämä tarkoittaa myös sitä, ettei clean beautyllä luoda vastakkainasettelua eri kosmetiikkalaatujen välille.

Jos tuotteitaan clean beautynä markkinoiva brändi kertoo, että tuotteet eivät sisällä ”arveluttavia” ainesosia, jätä tuotteet ostamatta. Ihan vain virheellisen myyntiväittämän vuoksi.

Myös raaka-aineiden nimittäminen puhtaiksi luo mielikuvaa, että jossakin muussa kosmetiikassa käytettäisiin likaisia raaka-aineita. Juuri tällaista vastakkaisettelua ja ”ei sisällä” -markkinointia clean beautyssa halutaan välttää.

Clean beautyssa huomioidaan myös pakkaukset, niiden kierrätys ja kuljetus. Esimerkiksi muovi saattaa olla keveytensä vuoksi painavaa lasia parempi vaihtoehto. Uudelleen täytettäviä pakkauksisa suositaan, tosin niiden hygieniatason säilyminen on usein vielä haaste.

Vegaanikosmetiikka

Vegaanikosmetiikka tarkoittaa sitä, ettei tuotteet sisällä eläinperäisiä raaka-aineita, ja raaka-aineita ei myöskään ole testattu eläimillä. Kosmetiikassa käytettyjä eläinperäisiä raaka-aineita ovat esimerkiksi hunaja, mehiläisvaha, lampaan villarasva eli lanoliini, huulipunissa käytettävä karmiini ja eläimen tuottama maito.

Vegaanikosmetiikka ei ole sama asia kuin luonnonkosmetiikka, sillä vegaanikosmetiikassa voidaan käyttää myös synteettisiä raaka-aineita. Oikeastaan suurin osa kosmetiikasta on automaattisesti vegaanista ilman, että mainintaa on nostettu pakkauksen kylkeen.

Vegaanisuus ei ota myöskään automaattisesti kantaa ympäristöystävällisyyteen, vaikka se sitäkin voi olla.

Selkeät pakkausmerkinnät helpottavat tuotteen käyttöä.
Clean beauty -trendin
mukaan pakkausmerkinnöillä pyritään palvelemaan käyttäjää monin tavoin. Merkitse tuubiin käytätkö tuotetta aamulla vai illalla ja aloituspäivämää.

Synteettinen  kosmetiikka

Raaka-aineet valmistetaan yleensä laboratoriossa, mutta mukana on usein myös luonnonraaka-aineita. Tämänkin kosmetiikan määrittely on kuin veteenpiirretty viiva.

Monelle allergiselle tai herkistyneelle hajusteeton synteettinen kosmetiikka voi olla ainoa vaihtoehto, sillä sen raaka-aineiden koostumus tiedetään tarkalleen.

Käytä vastuullisesti

Paras ihonhoitotuote itse kullekin on se, mikä sopii parhaiten juuri omalle iholle hoitohetkellä. Valitse siis tuote, jota käytät mielelläsi, tuntuu hyvältä ja saa ihosi kukoistamaan.

Harvoin tulee ajatelleeksi, että omilla käyttötavoilla voi vaikuttaa erittäin paljon vastuullisuuteen. Vaikka esimerkiksi sampoo tai suihkusaippua täyttäisi kaikki ekologiset kriteerit, voit tuhota kaiken notkumalla pitkään suihkussa  juoksevan veden alla. Tuotteita kannattaisi ostaa vain sen verran kuin oikeasti tarvitsee, käyttää purkit loppuun ja säilyttää niin, ettei sisältö pääse pilaantumaan ennen aikojaan.

Kierrätysmateriaaleistakaan ei ole hyötyä, jos et kierrätä tyhjiä pakkauksia. Mieti myös onko tarpeen rahdata tuotteita maailman toiseltapuolen vai suosia lähikosmetiikkaa.

Sini

Lisää ihonhoitoon ja tuotevalintoihin

Ihoöljy hoitaa ihoa pakkasella

TOP 5 : Yövoiteet

Testissä: Ihoanalyysi tavaratalossa

hyvinvointi
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *