Tunnetko mittasi?

Omat, strategiset mitat on hyvä pitää mielessään, kun ostaa vaatteita. Monilla nettikaupoilla mitat löytyvät verkkosivuilta, jonka ansiosta et tarvitse niin usein palautella vaatteita. Ja jos mittoja ei löydy nettikaupan sivuilta, vaihda nettikauppaa. Kivijalkakaupoissa ammattitaitoinen myyjä pystyy auttamaan, minkä vaatteiden mitat osuvat lähimmäksi omiasi. Vartalon mittojen ottaminen on helppo homma. Tee se jo tänään.

Sietämätön palautusrumba

Nettikaupoista on niin helppo klikkailla ostoksia ostoskoriin. ”Jos vaatteen kokoa ei tiedä, ei muuta kuin pari eri kokoa listalle, koska voihan sen väärän koon aina palauttaa.” Tuollaisia kommentteja olen kuullut lukemattomia kertoja ihmisiltä, jotka ovat nettiostajia.

Tuohan on ihan sietämätöntä, jos vähänkin ajattelee taloudellisesti ja ympäristön kannalta. Ja turha tulla sanomaan, että palauttaminenhan on ilmaista. Ilmaista ”lounasta” ei ole. Aina se maksaa jollekin, ja loppupelissä se on kuluttaja – siis myös hän, joka palauttaa ”ilmaiseksi” tuotteen. (Lue myös aikaisempi postaukseni Nettiostaminen ja ekologisuus). Nettiyritykset ovat tarkkaan laskeneet palautukset ja niistä aiheutuneet kustannukset – ja siirtäneet nämä kulut kaikkien tuotteiden hintoihin.

Lisäksi on hyvä muistaa, että yllättävän monet ulkomaiset nettikaupat tuhoavat palautetut tuotteet, siis ne käyttämättömät. Missä on ekologisuus, vastuullisuus ja muut ylevät teemat? Ei ainakaan tuollaisessa toiminnassa.

Mittanauha esiin!

vartalon mittojen ottaminen mittanauha

Jotta nettiostokset koon puolesta onnistuisivat mahdollisimman hyvin, mittaa vartalosi kriittiset mitat ollessasi alusasut päällä. Mittaa ainakin nämä kohdat:

  • rinnan ympärys rinnan korkeimmalta kohdalta niin, että mittanauha on suorassa linjassa
  • vyötärön ympärys kapeimmalta kohdalta (huom. paljas iho)
  • lantion ympärys lantion leveimmältä kohdalta

Ota napakat mitat, mutta älä kiristä mittanauhaa niin, että se uppoaa ihon poimuihin.

Olen vuosien aikana tehnyt satoja muuttumisleikkejä. Koska en ole nähnyt näitä muuttujia ennakkoon, pyydän heiltä aina strategiset mitat, koska vaatekokoihin ei voi luottaa sokeasti. Eri valmistajilla on erilaiset mitoitukset. Näiden mittojen avulla olen paremmin pystynyt tuomaan kuvausvaatteet.

En muista vuosien varrelta yhtäkään muuttujaa, joka olisi heti tiennyt mittansa. Kun sitten olen pyytänyt heitä mittaamaan, yllättävän moni on todennut, ettei heillä ole mittanauhaa! Yksikin muuttuja oli mitannut itsensä timpurin puisella, taitettavalla mitalla. Ei ihme, että mitat olivat mitä sattuivat.

vartalon mittojen ottaminen mittanauha kädessä

Se on vain numero

Oletko sinä se henkilö, joka päivittelee, ettei ole koskaan käyttänyt xxx-kokoisia vaatteita, kun myyjä tuo sinulle sovitettavaksi isomman koon? Tuo on nimittäin yllättävän yleistä. Monet meistä luulevat olevansa koko elämänsä kokoa 38 (tai jotain muuta tiettyä kokoa). Valitettavasti aika harva meistä pysyy samankokoisena koko elämänsä. Vaikka kiloja ei tulisikaan lisää kovin paljon  tai juuri lainkaan, vartalon painopisteet muuttuvat. Se, mikä oli ennen ylhäällä, on yhtäkkiä alhaalla.

Olen ollut koko aikuisikäni tätä kokoa – paitsi etten ole ollut, jos ollaan tarkkoja. Sentti sinne ja sentti tuonne on tullut lisää ns. vuosikasvuna. Sen vuoksi mittaan strategiset mittani vähintään vuosittain, jotta tiedän, missä kokoluokassa menen.

Jos aikoinaan käytin vaatteita koko 36, nyt koot vaihtelevat yleensä 36-40 riippuen mallistosta (suomalaisissa takeissa yleensä 34, italialaisissa vaatteissa koko 42. Vuonna 1992 sain mieheltäni lahjaksi mekon, joka on ollut joitakin vuosia käyttämättömänä. Muutama päivä sitten kokeilin mekkoa. Voi sitä iloa, kun mekko sopi ja istui hyvin. En siis ole paisunut ihan mahdottomasti niistä ajoista.

Lopuksi vielä muistutus: vaatteen kokonumero on vain numero niskalapussa. Eihän sillä ole mitään merkitystä, mikä se on. Eihän sitä kukaan näe. Jos se häiritsee sinua, leikkaa kokolappu pois. Tärkeintä on, että vaate istuu päälläsi, ja näytät siinä upealta.

Kaisa

Sinua voisi kiinnostaa myös nämä:

Mitä päälle omenalle?

Mitä päälle päärynälle?

Ihanat ja vaikeat kietaisuvaatteet

Housupuku on täällä taas

kulttuuri
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *