Tiesitkö tämän kosmetiikan säilyvyydestä?

Viime sunnuntaina oli ihana sää. Mökki hiljeni, kun lapsen perhe palasi kaupunkiin. Lähdin soutelemaan. Nautin luonnon kauneudesta, hiljaisuudesta ja järven tyyneydestä. Päätin jatkaa omassa ihanassa kuplassani ja tehdä saunan terassilla itselleni hemmottelevan kasvohoidon. Mutta esteeksi tulikin tekemäni kosmetiikan säilyvyystarkastus.

Haaveeni meni kuitenkin pirstaleiksi, kun avasin kauneuskaappini oven. Tyhjä! Olin ymmällä. Olin unohtanut, että tein pääsiäisenä mökillä joka vuotisen kosmetiikan säilyvyyskartoituksen. Koska kosmetiikan säilyvyys on rajallista, vein vanhentuneet tai huonoksi menneet purnukat roskiin. Uudet tuotteet olin kyllä laittanut kaupungissa valmiiksi, mutta unohdin pussukan kotiin.

Vain yksi kuorinta-aine oli jäljellä.
Hyllyllä oli vain yksi kuorinta-aine, ja siinäkin kosmetiikan säilyvyysaika oli jo mennyt ohi. 

Teen tällaisen siivouksen joka kevät. Syksyllä otan suosikkituotteet tai vain vähän käytetyt mukaan kaupunkiin ja jätän perustuotteet mökille. Niillä selviän ihonhoidosta talviaikaan, kun käymme mökillä melko harvoin.

Vaikka tilanne tuottikin minulle pienen pettymyksen, suosittelen kaikille mökkeileville kosmetiikan vuositarkastusta. Aika nimittäin kultaa muistot ja väitän, että kaapeista löytyy purnukoita, joiden käyttöpäivä on mennyt aikoja sitten.

Tarkistan kosmetiikan säilyvyyden ja kelpoisuuden näin

Aloitan säilyvyysajasta. Se on merkitty pakkauksen kylkeen joko viimeisellä käyttöpäivällä tai kauanko tuote säilyy avaamisesta.

Säilyvyysmerkintä.
Näissä kosmetiikan säilyvyysaikamerkintä on tehty kuvakkeella. Vasemmanpuoleisella se on avaamisesta 12 kuukautta, oikealla olevalla 6 kuukautta, (M tarkoittaa kuukautta).

Jos tuote säilyy enintään 30 kuukautta, se mainitaan Parasta ennen tai tiimalasimerkillä ja päivämäärällä, johon asti se säilyy.

Jos tuote säilyy yli 30 kuukautta, käytetään Säilyvyys avaamisen jälkeen -merkintää. Se merkitään purkin kuvalla, jossa on kansi auki ja numerot, kauanko tuote säilyy avaamisen jälkeen.

Lisäksi syynään tuotteen rakenteen, värin ja tuoksun.

Nuuhkin, onko tuotteen tuoksu ennallaan vai onko se muuttunut. Sitten rakenne, onko tuote kuivunut, kokkaroitunut, ovatko vesi- ja öljy edelleen yhdessä vai ovatko erottuneet omiksi kerroksikseen. Sitten väri, onko ennallaan vai muuttunut? Muutokset kertovat, ettei kaikki ole kohdallaan.

Onko koostumus ennallaan?
Käytä aistejasi kosmetiikan laadun tarkastuksessa. Tämä voide on kunnossa.

Vinkki

Koska purkin avauspäivää on aika mahdoton muistaa, se kannattaa merkitä vedenkestävällä tussilla purkin kylkeen.

Näin kosmetiikan säilyvyys paranee

Pese kädet aina ennen kauneushetkeä. Meikkivälineet aina käytön jälkeen.

Opettele ottamaan voidetta lastalla tai pumpulipuikolla. Älä koskettele pipettiä sormin tai laita sitä iholle. Sormista tai ihosta kulkeutuu aina mikrobeja tuotteeseen,  ja ne alkavat elää siinä omaa elämäänsä.

Sulje kansi aina hyvin.

Älä unohda sampoota tai hoitoainetta saunan lämpöön. Säilytä kosmetiikka viileässä tai huoneenlämmössä, kuivassa paikassa. Saunan kuumuus tai kylpyhuoneen kosteus eivät ole hyväksi tuotteille, sillä ne lisäävät mikrobien kasvua. Sama tilanne on lämpöpatterin vieressä tai suorassa auringonpaahteessa.

Kaunista viikkoa

Sini

Sinua voisi kiinnostaa myös

 Siivousta, karsimista ja pakkausta ennen muuttoa.  (Jutun lopussa on kosmetiikan lajitteluvinkkejä).

Kosmetiikan säilytysvinkit

hyvinvointi
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *