Syöminen ennen ja jälkeen treenin – Syö fiksusti, niin jaksat liikkua!

Syöminen ennen ja jälkeen treenin askarruttaa monia. Miten pitkä väli pitäisi olla syömisen jälkeen ennen kuin lähtee pururadalle?

Miten syöminen ennen ja jälkeen treenin pitäisi järjestää? Syömisen ja liikunnan yhdistäminen ei ole rakettitiedettä, vaan samat periaatteet toimivat, jotka määrittävät muutenkin järkevää ruokavaliota. Tärkeintä tässäkin on hyvä perusrytmi: 3 – 5 ateriaa 3 – 5 tunnin välein. Haarukka on aika laaja: yksi pärjää jopa kuusi tuntia syömättä, kun toista alkaa heikottaa jo parin tunnin päästä edellisestä ateriasta. Kokeile, tunnustele ja löydä itsellesi sopiva tahti.

Ei täydellä vatsalla treenaamaan

Jos noudatat hyvää ruokarytmiä ja syöt enimmäkseen monipuolisesti, et todennäköisesti joudu kummemmin miettimään, miten yhdistäisit syömisen ja liikunnan harrastamisen. Muutama nyrkkisääntö kannattaa kuitenkin pitää mielessä:

Täydellä vatsalla treenaaminen ei suju. On yksilöllistä, miten paljon aikaa edellisestä ateriasta pitää olla aikaa, jotta se ei häiritsisi liikuntaa. Etsi itsellesi oma rytmi.

Pieni välipala

Jos edellisestä ateriasta on useampi tunti, vähän ennen treeniä on hyvä syödä pieni välipala, jotta jaksat treenata, eikä energia lopu kesken.

Syöminen ennen ja jälkeen treenit smoothie

Jaksamisen kannalta hiilihydraatit ovat oleellisia, joten nappaa vaikka hedelmä tai leipää. Pähkinät ovat kätevä mukana pidettävä eväs. Ne sisältävät hyvin myös proteiinia ja hyvälaatuista rasvaa. Koska pähkinöiden rasvapitoisuus on korkea, niitä kannattaa kuitenkin syödä maltilla. Kourallinen on aika hyvä mitta.

Syömällä riittävästi ennen treeniä varmistat jaksamisen lisäksi sen, että treenin jälkeen nälkä ei kasva kohtuuttomaksi. Kovaa nälkää kannattaa välttää, sillä sitä on todella vaikea hallita, ja silloin tulee helposti tehtyä huonoja valintoja ja syötyä liikaa.

Treenin jälkeen

Jos tiedät, että treenin jälkeen viimeistään noin tunnin kuluttua pääset syömään kunnollisen aterian, et tarvitse erityistä välipalaa palautumiseen. Jos sen sijaan ruokaa on luvassa vasta myöhemmin, kannattaa treenin päälle syödä jotakin pientä, jossa on ainakin hiilihydraatteja mutta mielellään myös proteiinia, esim. kinkkusämpylä tai hedelmäjugurtti. Välipala täydentää energiavarastoja, auttaa pitämään verensokerin tasaisena ja estää nälkää kasvamasta hallitsemattomaksi.

syöminen ennen ja jälkeen treenin kevyt ruoka

Juo

Syömisen lisäksi tärkeää on juominen. Jos liikut noin tunnin verran, et periaatteessa tarvitse treenin aikana nestettä. Tärkeämpää olisi, että olet juonut päivän mittaan tarpeeksi.

Jos juominen on jäänyt liian vähälle, joudut lähtemään treeniin nestevajeessa. Harjoituksen aikana sen korjaaminen ei ainakaan onnistu.

Jos treeni kestää yli tunnin, veden sijaan voit nauttia myös urheilujuomaa. Siinä on ainesosia, jotka auttavat pitämään kehon suolatasapainon kunnossa.

syöminen ennen ja jälkeen treenin juominen

Palautusjuoma tai ravintolisä?

Aika harva treenaaja tarvitsee harjoittelua ennen tai sen jälkeen ravintolisiä, palautusjuomia tai muita erityisvalmisteita. Tavallisella ruoalla pärjää. Joskus voi joutua turvautumaan proteiinipatukkaan siksi, että muuta ei ole tarjolla ja sillä saa nopeasti lisää energiaa ennen tai jälkeen treenin. Näissäkin tilanteissa kannattaa tarkistaa ainakin patukan energiamäärä – osassa energiaa on kokonaisen aterian verran.

Anna Tuomikoski,personal trainer, ryhmäliikuntaohjaaja, joogaohjaaja

Lisää tietoa liikunnan ja syömisen yhdistämisestä löytyy esim. Sydänliiton ja UKK-Instituutin sivuilta

Täällä kotitreeni-  ja venyttelyvinkkejä:

Käsipainotreeni on tehokas kotijumppa

Kahvakuulalla liikettä koko kropalle

Venyttely lenkin jälkeen

hyvinvointi
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *