Kirjavinkit mielikuvamatkalle tuoksuihin, vaatteisiin tai Välimerelle

Kaipaatko lukemista, joka vie ajatuksesi pois tästä hetkessä, kenties matkalle jonnekin kohteeseen tai hajuveden tai suloisten muisteluiden pariin. Tässä kolme kirjavinkkiä, jotka johdattelevat ajatukset mukaviin asioihin.

Vaate on muutakin kuin kehon verho

Lapsena ihmettelin mummolassa, miksi maaseudulla asuvalla mummollani oli aamutakki, jollaista en nähnyt muilla naapureiden mummoilla. Tai käsilaukku, joka oli ehdottomasti saatava, vaikka niitä ei maaseudulla myytykään eikä hän sitä usein käyttänytkään. Ja miksi mummon tyttäret ja miniät ostivat samanlaisen?

Olin unohtanut jo asian, mutta nämä muistot nousivat pintaan, kun luin Laura Pörstin Viimeinen vuosi (Gummerus) -kirjan. Mummoni kohdalla kyse ei ollutkaan pelkästään vaatteista, vaan unelmista ja tunteista, jotka laukku ja aamutakki toivat lähemmäksi häntä. Niiden kautta hän oli lähempänä ihailemiaan henkilöitä ja heidän maailmaansa.


Laura Pörsti kertoo kirjan kansitekstissä ”Pukeutuessamme peitämme ihoa mutta paljastamme paljon muuta: tunteita ja epävarmuuksia, makua ja arvostusta, sukupuolta ja sosiaaliluokkaa.” Kirja pohdiskelee vaatteiden tarinoita  ja kulkee kirjassaan isoäidin vaatekaapilta pariisilaisille kirpputoreille ja lapsettomuusklinikan odotushuoneeseen.

Vaikka olen koko ikäni työskennellyt vaatteiden parissa, kirja tarjosi aivan uudenlaisen näkökulman vaatteisiin, niiden viesteihin ja merkitykseen. Tajusin myös, miksi minun on vaikea luopua joistakin vaatteista, vaikka en enää niitä käytäkään.

Intohimona tuoksut, tunteiden herättäjät

Hajuvesi on koko aikuisiän ollut osa elämääni ja on edelleen. Jokainen varmaankin muistaa äidin hajuveden tuoksun ja sen hetken, kun sitä sai ensimmäisen kerran ripauksen omalle iholleen. Tunsi heti itsensä aikuiseksi ja hienoksi.

Käytän edelleen hajuvettä päivittäin, mutta maltilla siten, että tuoksu leijailee vain lähelläni. Etsin kuitenkin edelleen sitä oikeaa. Pari kertaa olen sen jo löytänyt, mutta joko se on lopetettu tai sitten se on ehditty myydä loppuun ennen kuin olen päässyt maailmalle sitä ostamaan. Toki voisin teettää ihan ikioman tuoksun, mutta vielä en ole siihen ryhtynyt. Ehkä jonain päivänä?

Mirva Saukkola Tuoksutarinoita (Cozy Publishing) -kirjan teksti on sujuvaa ja hän punoo kiehtovasti yhteen tuoksujen tarinat, maailmanhistorian, hovien hurmaajat ja tuoksujen yksityiskohdat. Hän neuvoo, kuinka valitset oman tuoksun, valottaa tuoksupullojen taustoja ja kertoo vierailustaan tuoksumuseossa.

Jos haluat tietää kaiken tuoksuista, niin tämä kirja on tervetullut opas matkallesi tai mainio kesätuliainen tai lahja tuoksuja rakastavalle ystävälle. Kirjassa on paljon alan faktatietoa, jota ei aina tule edes ajateltuakaan.

Pidin myös kirjan piirroskuvituksesta, joka on Olesja Hännikäisen käsialaa.

Reissuun Välimerelle

Monet Välimeren maat ovat meille suomalaisille tuttuja matkakohteita, niin myös minulle. Vaikka matkoilla yritän tutustua paikalliseen kulttuuriin ja tapoihin, se usein jää kuitenkin pintapuoliseksi raapaisuksi.

Tähän tulokseen tulin, kun luin Liisa Väisäsen Välimeren helmet, matkoja maihin ja kulttuureihin -kirjan (Kirjapaja).

Liisa Väisäsen laaja tuntemus taiteesta ja kulttuurista tulee hyvin esille. Kirjassa perehdytään Välimeren kulttuurihistoriaan ja näin lukija saa perspektiiviä nykyisyyteen.

Matkailun ammattilaisena Liisa Väisänen kuljettaa lukijaa mm. Espanjan, Ranskan, Italian, Egyptin, Maltan ja Istanbulin kulttuureissa.

Kirjassa ei ole yhtäkään kuvaa, mutta se ei haittaa, sillä tämä on todellinen tietopankki kaikille menneisyydestä ja kulttuurista kiinnostuneille henkilöille.

Sini ja Kaisa

Hyötykirjavinkit kesäiseen kokkailuun ja sisustukseen

kulttuuri
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *