Mathildedal ja pienten yritysten viehättävyys, osa 2

Noin kilometrin päässä Teijon kansallispuistosta on Mathildedalin ruukkikylä. Siellä on nähtävillä aitoa, pittoreskia ruukkitunnelmaa, vaikka varsinainen ruukkitoiminta loppui jo 1970-luvulla. Ruukin toimintaan voi tutustua ruukkialueen Museossa ja näyttelyssä, jossa on esillä vanhoja työkoneita ja valokuvia. Mitä Mathildedal tarjoaa matkailijoille?

Rouheus on säilynyt yllättävän hyvin, vaikka viime vuosina Mathildedal on kiinnostanut yrittäjiä ja matkailijoita.

Kesällä 130 vakiasukkaan kylän asukasmäärä moninkertaistuu, kun vapaa-ajan asukkaat ja matkailijat saapuvat. Silloin kylän kaduilla on vilinää. Rauhallisimmat vierailupäivät ovat alkuviikolla.

Tulimme Matihildedalin ruukkikylään autolla, jonka jätimme niin sanotulle yläkylälle. Tämä on viisasta etenkin keskikesällä ja viikonloppuisin, sillä vierailijoita on paljon ja parkkipaikkoja vähän. Alue on sen verran pieni, että kävellen jaksaa tutustua kaikkeen.

P

Matildedalissa on kaikkea

Aivan ensimmäisenä vastaan tulee hurmaava keltainen talo, joka on ollut aikoinaan Mathildedalin kyläkoulu. Nyt sen tiloissa toimii PetriS Chocolate, kotimaisen artesaanisuklaan taitaja, jonka aikaansaannokset tunnetaan maailmallakin kansainvälisten suklaakilpailuvoittojen ansiosta.

mathildedal petri's

Rakennuksessa toimii suklaakahvila ja puoti, jossa artesaanisuklaan lisäksi myydään kaikkea kaunista: astioita, vaatteita ja kosmetiikkaa. Jos on kaunis sää, nauti kahvisi talon hurmaavassa puutarhassa, jossa olo on kuin ulkomailla olisi.

Kun jatkat matkaasi, niin samalla puolella tietä on kylän uusi ravintola, Bistrokontti Vino’sti. Nimensä mukaisesti se on rakennettu konttiin. Paikassa tarjoillaan viiniä, olutta, drinkkejä, pikkusuolaista ja mereneläviä belgialaiseen tyyliin.

vino'sti

Ravintoloitsija Ville Hendriksson taitaa sommelierinä viinien valinnan. Sen totesimme maistellessamme todella maukkaita antipastoja ihanan roseeviinin kanssa.

Kylän olohuone on Kyläravintola Terho ja sen takapihalla oleva Beer Garden, jossa on kesäkeskiviikkoisin livemusiikkia klo 20-22. Voit kuunnella kesän aikana muun muassa Auroraa, Mariskaa, Kasmiria, Vestaa tai Mikko Harjua.

Pihan reunalla on myös Mathildedalin Kyläpanimo & Olutpuoti, jossa myydään kyläläisten perustaman käsityöläispanimon valmistamia oluita. Kuvassa ravintoloitsija Laura Lahtinen käsissään Kyläpaahtimon kahveja ja panimomestari Patrik Erävaara.

Kiipeäpä saman pihapiirin ladon yläkertaan, siellä on  Päntsdrunk Lifestyle (kalsarikännit) -puoti. Myynnissä on hyggeilyyn sopivia pyyhkeitä, oloasuja ja mattoja, jotka valmistetaan Satu Möllerin suunnitelmien mukaan vastuullisesti Turkissa pienessä perheyrityksessä.

Matka jatkuu tietä pitkin merta kohti.

matildan kartano

Tulemme Matildan kartanoon, joka on lähiruokaan panostava leipomo-ravintola. Leivät leivotaan itse juureen. Niitä kannattaa ostaa mukaan evääksi tai tuliaisiksi. Maista myös paikan omaa jäätelöä, vaikkapa piimä- tai vuohenjuustojäätelöä. Mauista tuli lapsuus mieleen, siis se, miltä jäätelö ennen vanhaan maistui.

Kartanon pihaan kunnostetaan parhaillaan herkkuniittyä, josta on tarkoitus saada kaikki vihreä ravintolan ruokiin. Puutarhassa järjestetään myös Suomen söpöimmät siiderifestivaalit 2.-3.7.2021 klo 12-21. Perniön paikalliset käsityöläissiiderintekijät esittelevät  luomuksiaan, lisäksi on musiikkia ja ruokaa.

Kun jatkat matkaa hiekkatietä kohti merenrantaa, saavut varsinaiselle ruukkitehtaalle, jonka museossa ja näyttelyssä voit tutusta entisajan toimintaan. Saman katon alla on kaunis kokous- ja kongressitila, jossa järjestetään konsertteja, häitä ja näyttelyitä. Ruukin pihalla on myös kesäteatteri.

mathildedal ruukki

Sitten alkaa kiva puotirivistö, jonka takapihalla saatat törmätä myös alpakoihin. Meidän visiitillä siellä käyskenteli kolme yksivuotista alpakkaneitoa.

mathildedal ruukin kehräämö

Alpakoiden villoista tehtyjä lankoja ja neuleita ja muutakin myydään Ruukin Kehräämö ja puodissa. Toimntaa pyörittävä Sini Honkala on pitkän linjan alpakkafani, joka löysi alpakat jo vuosikymmeniä sitten. Katsopa hänen yllään olevaa ohutta neulemekkoa, joka on viileä kesällä, lämmin talvella.

Jos etsit käsintehtyjä mattoja yms, niin suuntaa askeleesi  Ruukin Kutomoon. Jos et löydä mieleistäsi mattoa, niin tilaa se kutomoa pyörittävältä tekstiiliartesaani Leena Muurilta, jonka löydät puodista.

Kutomon vieressä on sunnittelija Maija Nuppulan Second Chance -puoti, jossa myydään hänen suunnittelemiaan ja teollisuuden ylijäämämateriaaleista valmistettuja naisten ja lasten vaatteita ja asusteita. Myynnissä on myös Caloun puukenkiä.

Hieman syrjemmällä on DJK-Design Jaana Kähösen PopUp Gallery Mathildedal, jossa on esillä valokuvista digitaalisesti muokattuja tauluja, sisustustyynyjä ja pieni valikoima uusia ja käytettyjä vaatteita. Paikka on myös yksi Konstrundan 2021 kohteista.mathildedal popup gallery

Mathildedal Kaarnalaiva

Lähes meren rannassa on harjantekijä Kai Heiskarin Kaarnalaiva-puoti, joka on tulvillaan erilaisia harjoja. Jos et täältä löydä haluaamsi harjaa, niin sellaista ei ole olemassakaan.

Kaupan yläkerrassa on taidegalleria Voima.

Kaupan vieressä on Hotel & Cafe Mathildedal, jota pyörittää yrittäjä Krista Gustafsson. Hänen vanhempansa ostivat ruukkialueen vuonna 2003 ja halusivat alkaa kehittää ruukkialuetta matkailu- ja kulttuurikohteeksi.

Huippusuositussa, rouheassa boutique hotellissa on kahdeksan huonetta. Alakerran kahvilassa on myös Mathildedalin kulttuuriyhdistyksen kirjatori.

Sini ja Kaisa

Lue myös ensimmäinen Matahildedal-postauksemme

kulttuuri
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *