Risteilyt ovat taas mahdollista

Korona hyydytti matkustamisen. Kun olen jutellut ystävien kanssa, monet ovat todenneet, että he kaipaavat matkustamista, mutta eivät uskaltaudu minne tahansa. Risteilyt ovat taas mahdollista. Niiden myötä tuntuu kuin matkustaisi pidemmällekin.

Olin Viking Linen lehdistömatkalla, jossa yhtiön myyntijohaja Kaj Takolander kertoi yhtiön tämän kesän uutuusristeilyistä: ihan kohta risteilyt ovat taas mahdollista ja tarjolla on jopa uutuuksia.

risteilyt ovat taas mahdollista laiva

Kotkaan ja Hankoon

Milloin viimeksi olet käynyt Kotkassa tai Hangossa?

Pandenemian vuoksi yli vuoteen laivayhtiöt eivät voineet järjestää päivä Tukholmassa -risteilyjä. Sen vuoksi Viking Line suunnitteli tälle kesälle muutaman erikoisristeilyn.

m/s Gabriella vie matkustajat Helsingistä Kotkaan 28.6. (ensimmäinen Kotkan-risteily oli 18.6.) ja Hankoon 10.7. Näillä lähdöillä laiva käy Tallinnan satamassa eli verovapaamyynti on mahdollista. Lehdistömatkamme aikana esimerkiksi kosmetiikasta oli 20 prosentin alennukset normaaleista merihinnoista.

Molempien kotimaisten kohteiden lähdöt ovat klo 16.30, ja laiva saapuu Kotkaan tai Hankoon klo 10.00. Molemmissa paikoissa on koko päivä aikaa viettää kaupungilla, koska laita irrottaa köydet klo 19.00. Sitten pyörähdys Tallinnassa, ja laiva on takaisin Helsingissä seuraavana päivänä klo 12.15.

Matkustajilla on mahdollisuus varata erilaista kohdeohjelmaa tai kierrellä omatoimisesti. Hangossa voi tutkailla kaupunkia ilmaisen, AR-teknologiaa hyödyntävän Harha-mobiilisovelluksen avulla. Siten käyttäjä saa katsauksen Hangon menneisyyteen ja hankolaisiin merkkihenkilöihin.

– Kotkalaiset ovat ihan innoissaan, kun Viking Line rantautuu ensimmäisen kerran Kotkaan. Kaupungilla on hyvä kokemus kansainvälisten risteilyalusten vierailuista, joten kaikki on ollut helppoa.

Elokuun alussa, 5.8., laivan kohteena on kaunis Visby, jonne minäkin haluaisin matkustaa, koska en ole ennen käynyt siellä.

Aamiainen Tukholmassa, iltapäivä Maarianhaminassa

alkuruokaparsa
Alkupalaksi nautimme valkoista parsaa ja kuusenkerkkää.
risteilyt ovat taas mahdollista lohiannos
Pääruokana oli herkullista lohta.

Lehdistömatka suuntautui Helsingistä Tukholmaan, sieltä Maarianhaminaan ja takaisin Helsinkiin. Näin pääsin testaamaan tämän kesän uutuusreittiä, jossa ei nousta maihin Tukholmassa.

m/s Gabriella lähti Helsingistä klo 17.15, ja olimme Tukholman satamassa klo 7.45-9.00. Sitten nokka kohti Maarianhaminaan, jonne saavuimme klo 16.00. Laiva lähti Helsinkiin klo 19.30. Koska Maarianhamina on pieni kaupunki, tuossa ajassa ehtii hyvin keskustaan shoppailemaan tai piipahtaa vaikka museolaiva Pommernissa, joka on kävelymatkan päässä terminaalista.

risteilyt ovat taas mahdollista museonjohtaja
Ahvenanmaan merenkulkumuseon museonjohtaja Hanna Hagmark näytti meille museon keskeiset tärpit.
risteilyt ovat taas mahdollista pommern
Museolaiva Pommern on kävelymatkan päässä Maarianhaminan terminaalista. Laivalla ja museossa on paljon mielenkiintoista katsottavaa niin aikuisille kuin lapsillekin.

Näitä Helsinki-Tukholma-Maarianhamina-Helsinki -risteilyjä on jäljellä vielä 22.6., 24.6. ja 26.6. Eli kannattaa pitää kiirettä, jos haluat kokea tällaisen reitin.

Maailman pienin metropoli

Meille oli järjestetty vierailu Pommerniin, jossa kaupunginjohtaja Barbara Heinonen kertoi lyhyesti Maarinahaminasta. Hän kertoi, että kaupunkia nimitetään maailman pienimmäksi metropoliksi tai tuhannen lehmuksen kaupungiksi.

Vaikka Maarianhaminassa on vain noin 11000 asukasta, kansallisuuksia on noin 100 ja asukkaat puhuvat noin 60 eri kieltä.

risteilyt ovat taas mahdollista kaupunginjohtaja ja myyntijohtaja
Maarianhaminan kaupunginjohtaja Barbara Heinonen otti meidät vastaan Pommern-laivalla. Vierellä Viking Linen myyntijohtaja Kaj Takolander.

– Ahvenanmaalla on itsehallinto, joten meillä on erilaisia lakeja kuin mantereella. Täällä ei esimerkiksi kannata parkkeeta autoa väärään suuntaan, ellei halua parkkisakkoja. Monilla on sellainen harhaluulo, ettei Maarianhaminasta voi ostaa asuntoa muuta kuin ahvenanmaalaiset. Kyllä täältä voi ostaa asunnon, mutta ostamiseen pitää hankkia muodollinen lupa, kaupunginjohtaja totesi.

Oli ilahduttavaa kuulla, että ahvenanmaalaiset pitävät mannersuomalaisista. Emme kuulemma ole niin vaativia kuin ruotsalaiset ja käytämme ruotsalaisia enemmän rahaa Ahvenanmaan-matkallamme.

Kohti vapautta

Kesken lehdistömatkan saimme ilouutisen: matkustaminen hieman vapautuu. Ulkoministeriö suosittelee noudattamaan eritystä varovaisuutta matkustettaessa EU- ja Schengen-alueella. Näin ollen aikaisempi vältettävä tarpeetonta matkustamista on lieventynyt (Ulkoministeriön matkustussuositukset).

Kaikki Schengen ja EU-maiden kansalaiset saavat tulla Suomeen, jos he ovat saaneet kaksi koronarokotetta tai ovat sairastaneet koronan kuuden kuukauden sisällä – ja nämä pitää todistaa. Tämän ansiosta Viking Line avaa 6.7.2021 alkaen reilun vuoden tauon jälkeen Helsinki-Tukholma -reitin.

Fiilikset

risteilyt ovat taas mahdollista ankka
Laivan annokset ovat kuin taideteoksia.

Kun olin saanut kutsun tälle lehdistömatkalle, ilahduin suuresti. Se oli kuitenkin vain kalpea tunne siihen verrattuna, mitä tunsin astuessani laivaan. Illallisella tuntui kuin olisi suurikin juhla. Olin ollut yön yli ulottuvalla työmatkalla noin vuosi sitten. Tämä parin yön matkan myötä tuntui, että olen ottanut askeleen kohti normaalia elämää – onpa se sitten vaikka se uusi normaali.

Kaisa

Lisää kuvia Naiselon Instagramin tarinoissa ja kohokohdissa.

Lue myös

Mitä tehdä Maarianhaminassa?

Helsinki-Maarianhamina -risteily tervetullut uutuus

kulttuuri
Kommentit (1)
  1. Atro Niiniluoto
    21.6.2021, 13:09

    Aikoihin en ole laivalla ollut, mutta Pommernin näin ensi kerran 80-luvun alussa.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *