Tehokas sauvakävely

Sauvoilla kävelyyn saa mahtavasti tehoa – energiankulutus kasvaa ja hapenottokyky paranee. Sauvat tuovat myös lisää liikettä rangalle ja töitä lihaksille, mutta vain, jos käytät niitä oikein. Ota tehokas sauvakävely haltuun.

Tavallinen näky lenkkipoluilla on se, että sauvat liikkuvat koko ajan liian edessä, jolloin työntöön ei saa voimaa eikä hartioihin ja selkärankaan tule liikettä. Edessä töpötellessä kädet liikkuvat suorastaan säälittävän vähän, ja hartioille tällainen kävelytyyli on oikeastaan huonompi vaihtoehto kuin kokonaan ilman sauvoja kävely.

Aloita raahaamalla sauvoja

Oikean sauvakävelytekniikan harjoittelu kannattaa aloittaa niin, että raahaat sauvoja perässäsi ja kävelet eteenpäin.

Hetken käveltyäsi ota sauvoista tukevampi ote ja hae pieni työntö niin, ettet edelleenkään nosta sauvoja vartalon etupuolelle. Keskityt vain taaksepäin työntämiseen. Jatka kävelyä ja pidä huolta siitä, että sauva tulee maahan vastakkaisen kantapään kohdalla tai hiukan sitä taaempana, ei yhtään edempänä.

tehokas sauvakävely
Sauvakävelyssä sauvat eivät tule jalkojen eteen.

Sauvakävelytyönnössä käsivarren pitäisi ojentua työnnön aikana kokonaan. Tämä on toinen mittari, jota sinun kannattaa tarkkailla, kun haluat varmistua, että tekniikkasi on kunnossa. Jos kyynärpäät jäävät koukkuun, sauvat ovat todennäköisesti liian edessä ja työntö vajaa.

Kunnollinen työntö on helppo tehdä sauvoilla, joissa on hyvät hihnat – mieluiten sellaiset, jotka saat kiertämään myös peukalon ympäri. Kun hihnat ovat riittävän tukevat, voit työnnön lopuksi avata käden, jolloin et tule puristaneeksi sauvoja koko ajan.

tehokas sauvakävely lähis
Avaa taakse jäävä kämmen.

Kiinnitä huomiota myös sauvojen kärkiin. Asvaltilla kävellessä kärkien kumiset ”tassut” ovat hyvät, mutta hiekalla ne eivät anna tarpeeksi pitoa. Hiekalla kävellessä työntö jää vajaaksi tassuilla, joten silloin kannattaa käyttää kärjen piikkejä. Yleensä kumitassut saa helposti kiinni ja irti, joten voit vaihtaa kärkeä alustan mukaan.

Lisää hyödyllistä tietoa sauvakävelystä löytyy mm. Suomen Ladun ja UKK-instituutin sivuilta.

Anna Tuomikoski

Lue myös

Tehokas kahvakuulatreeni

Syöminen ennen ja jälkeen treenin – Syö fiksusti, niin jaksat liikkua!

hyvinvointi
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *