Kierroksella Mikkelissä

Kierroksella Mikkelissä kannattaa piipahtaa kaupungin uusimmassa tiedekeskuksessa, Muistissa. Mikkeli on ollut kaikkien itsenäisyytemme aikaisten sotien puolustusvoimien päämajakaupunki. Onkin luontevaa, että Sodan ja rauhan keskus Muisti sijaitsee Mikkelissä. Kaupungissa on edelleen useita päämajan aikaisia rakennuksia.

Kesäkuussa avautunut Muisti avaa vuorovaikutteisesti uudenlaisen näkökulman sotiin.  Sodan vaikutuksista ja kokemuksista ihmisiin ja yhteiskuntaan kerrotaan viimeisimmän teknologian avulla.

kierroksella Mikkelissä
Muistin toiminta perustuu humanistisissa ja yhteiskuntatieteissä tehtyyn kotimaiseen ja kansainväliseen sodan tutkimukseen. Muistoesineitä voit ostaa aulassa olevasta Museokaupasta.

Muisti sijaitsee entisessä koulurakennuksessa, jossa puolustusvoimien päämaja toimi ylipäällikkö, Suomen marsalkka G. Mannerheimin johdolla toisen maailmansodan aikana. Rakennuksessa on myös 1970-luvun alussa perustettu Päämajamuseo, joka on osana Muistia. Siellä on esillä Mannerheimin työhuone.

Muistissa kokemukset on jaettu teemoihin. Tarina-teemassa voi kuunnella kokemuksia sodasta. Minä kuuntelin päättäjä Tannerin tarinan. Taistelu-teemassa pääsee virtuaalisesti kokemaan talvisodan taistelua Kannaksella. Koti-teema valottaa naisten ja lasten sotakokemuksia valokuvien kautta. Lopussa on kiinnostava polku maailman eri sotien ajankohdista.

Muistin tekemiseen ja toteutukseen on käytetty paljon aikaa, tietoa ja taitoa. Varsin kiinnostava oli myös sodan ajan viestinnästä kertova osuus. Muisti kannattaa käydä katsomassa ja kokemassa.

Osoite on Ristimäenkatu 4, avoinna elokuussa ma-pe 10-18, la-su 10-16, syyskuusta eteenpän ti-pe 10-18. Liput: aikuiset 18 e, eläkeläiset 16 e, lapset 12-17 v 12 e, alle 12 v ilmainen, opiskelijat, työttömät ja varusmiehet 12 e, Museokortti käy.

kierroksella Mikkelissä
Poimin monta kivaa ideaa mallipuutarhoista. Pajukäytävä olisi aivan ihana.

Sisätilakierroksen jälkeen kaipasin raitista ilmaa, valoa ja levollisuutta. Suuntasin auton kohti Mikkelipuistoa.

Viiden kilometrin päässä keskustasta 5-tien varrella sijaitsevassa puistossa on lähes 30 erilaista mallipuutarhaa, leikkialue lapsille polkuautoineen, ravintola ja vihermyymälä. Puistossa järjestetään festareita ja esimerkiksi joogabrunsseja. Voit vuokrata myös sup-laudan tai inkkarikanootin, pelata pihapelejä tai grillailla omia eväitä. Olipa täällä myös Mikkelin kaupunkipyöriä.

Osoite on Pursialankatu 5, avoinna ympäri vuoden, vapaa sisäänpääsy.

Saman tien varrella on myös pappilamiljöö Kenkävero. 

Nautintoja kaikille aisteille tarjoaa Kenkävero. Neuloja löytää täältä ihania villalankoja.

Täälläkin ajantaju katoaa, sillä nähtävää ja koettavaa on koko perheelle. Päärakennuksessa on kaunis ravintola, jonka ruoka on todella hyvää. Piipahda myös punaisessa rakennuksessa olevassa leipäpuodissa. Ja tietenkin pihan myymälä on koettava.

Osoite on Pursialankatu 6, avoinna ma-pe 10-18, la 10-17, su 10-18, vapaa sisäänpääsy.

Vielä piipahdus valokuvanäyttelyyn.

Näitä kuvia katsellessa muistuu mieleen lapsuuden kesät Mikkelin seudulla ja järvien rannoilla.

Sydämeni Saimaa on Mikkelin valokuvakeskuksen kesänäyttely, joka on avoinna 7.8.2021 saakka. Historiallisten valokuvien kautta avautuu nostalginen näkymä ikuisen kesän Saimaalle.

Osoite on Puistokatu 3, avoinna ti-pe 11-17, la 11-15, pääsymaksu 6 e, opiskelijat, eläkeläiset, työttömät ja asevelvolliset 3 e, alle 18 v ilmaiseksi, Museokortti käy.

Sini

Lue myös

Tarina-aterialla Mikkelissä ”Marskin” seurassa

Kesäkierroksella: Savonlinna ja Punkaharju

kulttuuri
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *