Kirjavinkkejä: muistelmia ja omakohtaisuutta

Kirjavinkkejä muistelmien ja omakohteisten tarinoiden ystäville. Tällä kertaa esittelyssä kaksi kirjaa: Salattua diplomatiaa Tapani Brotheruksen tarina ja Hanna Broteruksen Ainoa kehoni. 

Salattua diplomatiaa

Kirjavinkkejä pirjo houniPirjo Hounin kirjoittama Salattua diplomatiaa Tapani Brotheruksen tarina kertoo Brotheruksen lapsuudesta ja pitkästä diplomaatin urasta eri kohdemaissa.

Brotherus syntyi vuonna 1938 diplomaatti-isänsä Kööpenhaminan komennuksen aikana. Vaikka on mielenkiintoista kuunnella (eli kuuntelin äänikirjana) hänen lapsuusmuistojaan, kaikken antoisimmaksi ja mielenkiintoisimmaksi koin kirjan Chile-komennuksen, jossa Brotherus toimi diplomaattina.

Periaatteessa tunsin tämän Chile-tarinan, koska olin aikoinaan nähnyt televisiosta  6-osaisen Invisible Heroes -sarjan. Tapani Broterus auttoi chileläisiä vainottuja toisinajattelijoita Augusto Pinochetin sotilasjuntan kaapattua vallan. Brotherus otti näitä toisinajattelijoita kotinsa suojiin ilman ulkoministeriön lupaa.

Tämä elämänvaihe on kuin jännityselokuvasta. Se pitää otteessaan.

Kirjassa käsitellään Chilen jälkeen tulleita komennuskohteita, mutta myös diplomaatin puolison (siihen aikaan yleensä vaimon) roolia miehensä rinnalla työskennellä Suomen hyväksi – ilman palkkaa.

Pirjo Houni on taitava kirjoittaja. Hänen ammattitaitonsa näkyy tekstissä, vaikka siinä kuuluukin Tapani Brotheruksen ääni.

Ainoa kehoni

Kirjavinkkejä Hanna brotherus

Kuuntelin tanssitaiteilija, koreografi Hanna Brotheruksen Anoa kotini -kirjan heti sen ilmestyttyä äänikirjana. Lukijana on Hanna itse, mikä lisäsi kuuntelun mielenkiintoa.

Olen kerran viettänyt Hannan kanssa yhden kuvauspäivän, kun puin hänet Eeva-lehden kuvauksiin. Tietysti olen seurannut jollain tasolla hänen elämäänsä lehtijuttujen kautta. Kirjan kuunneltuani tuntui kuin en olisi tiennyt ennakkoon hänestä juuri mitään.

Kirjan tyyli on jotenkin päiväkirjamainen, jopa raadollisen rohkea. Silti Hanna Brotherus sanoo kirjan olevan autofiktiivinen. Kirjan päähenkilö on kirjassa paljaana, ilman suojakuorta ja pidäkkeitä. Kirja sisältää paljon tunnustuksia, paljastuksia: siskon ja oman lapsen anorektia, toisen lapsen huumeongelmat, avioeron kipeys ja oma syömishäiriö. Aika rankkoja teemoja. Ei ole helppo elämä, jos nuo kaikki osuvat yhden henkilön kohdalle.

Mielenkiintoinen kirja, joka antaa pohdiskelun aihetta.

Kaisa

Lue myös Kirjavinkit mielikuvamatkalle tuoksuihin, vaatteisiin tai Välimerelle

kulttuuri
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *