Teatteri: tunteiden koko kirjo

Teatteri on parhaimmillaan, kun se on toteutettu hyvin, onpa genre mikä tahansa. Helsingin Kaupunginteatterin alkusyksystä ensi-illassa on ollut kolme täysin erityylistä teatteria. hulvaton Baskervillen koira, raju Bolla ja hauska Paahtimo.  Teatteri ja tunteiden koko kirjo ovat nyt koettavissa – ja mikä parasta katsomot saa nyt täyttää.

Baskervillen koira

Sherlock Holmesin klassikkotarinoihin kuuluva Baskervillen koira on taivutettu Ken Ludwigin ja Arthur Conan Doylen kirjoittamaksi näytelmäksi.

Kaupunginteatterin Arena-näyttämöllä nähtävä Baskerville on hulvaton, kreisi, ylienerginen. Tyyliin kuuluu ylinäytteleminen.

Santeri Kinnunen Sherlock Holmesina ja Eppu Salminen tohtori Watsonina jäävät Mikko Virtasen, Emilia Sinisalon ja Sauli Suonpään varjoon, koska nämä kolme esittävät näytelmän kaikki muut roolit ja ovat näyttämöllä lähes koko ajan. Ennen kaikkea Mikko Virtanen urakoi peräti 14 roolia! Kyllä siinä tarvitaan fyysistä kuntoa ja nopeita liikkeitä, että hän ehtii vaihtaa rooliasuja.

teatteri: tunteiden koko kirjo baskervillen koira
Helsingin Kaupunginteatteri – Baskervillen koira – Kuvassa Eppu Salminen, Santeri Kinnunen ja Mikko Virtanen – Kuva Jaakko Vuorenmaa

Pukusuunnittelija Elina Vättö ja naamioinnin suunnittelusta vastaava Aino Hyttinen ansaitsevat kiitokset.

Baskervillen koira sopii silloin, kun haluat kevyen, rentouttavan esityksen.

Bolla

Kaupunginteatterin pienellä näyttämöllä esitetään palkitun Bolla-kirjan näytelmäversio, jonka on ohjannut Milja Sarkola. Näytelmä  kertoo kahdesta miehestä. Arsim (Samuli Niittymäki) ja lääketiedettä opiskelevan Miloš (Mikko Kauppila) tapaavat Pristinan yliopistolla. He rakastuvat,  Arsim  on naimisissa Ajshen (Jessica Grabowsky) kanssa. Tämä aiheuttaa haasteita miesten välisiin suhteisiin. Sitten syttyy sota, jonka vuoksi Arsim vaimonsa ja lapsiensa kanssa lähtee maanpakoon.

teatteri: tunteiden koko kirjo bola
Helsingin Kaupunginteatteri – Bolla – Kuvassa Mikko Kauppila ja Samuli Niittymäki – Kuva Ilkka Saastamoinen

Näytelmän juoni (aivan kuten kirjankin) on raskas ja ankea. Näytelmän toteutus oli vaikuttava, pysäyttävä ja upea. Nautin täydellisestä näyttelijätyöstä. Henkilöiden kohtaloiden riipaisevuus välittyy katsomoon. Samuli Niittymäki ja Mikko Kauppila tekevät huikeaa työtä.

Tämä ei ole ns. pikkujoulunäytelmä, mutta hengästyttävää draamaa hakevalle tätä voi suositella.

Paahtimo

Mikko Reitalan kirjoittama Paahtimo pureutuu nykypäivän työelämään. Keskeiseksi kysymykseksi nousee, riittääkö osaaminen, ammattitaito vai pitääkö brändätä itsensä.

Näytelmän keskiössä ovat sisarpuolet: fiksu, pari loppututkintoa suorittanut Anni (Vappu Nalbantoglu) ja Olivia (Sanna-June Hyde), jolla ei ole upeita loppututkintoja, mutta on siskopuoltaan Annia enemmän sosiaalisia taitoja.

teatteri: tunteiden koko kirjo paahtimo
Helsingin Kaupunginteatteri – Paahtimo – Kuvassa Sanna-June Hyde ja Vappu Nalbantoglu – Kuva Robert Seger

Anni hakee pienpaahtimosta töitä, joka on kuin tehty hänelle. Kuten komedioiden luonteeseen kuuluu, syntyy väärinkäsityksiä ja yllättäviä tilanteita. Annin unelmatyön saa Olivia. Pärjääkö hän pelkällä supliikilla, sosiaalisilla taidoilla ja sisarpuolensa taustatuella?

Entä millainen on uusi artesaanikahvi, jota paahtaja Samuli (Jasir Osman) on kehitellyt?

Näytelmä on kuin omiaan pikkujoulufiilikseen.

Millaisia näytelmiä sinä mieluimmin katsot? Millaista tunteiden kirjoa kaipaat teatterin tarjoavan?

Kaisa

Lue myös

Niin kuin taivaassa -musikaali koskettaa ja liikuttaa

Helsingin Kaupunginteatterin esitysaikataulu

kulttuuri
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *