Vastuullisuus kuuluu myös meille itselle

Vastuullisuus on päivän trendiasia ja se kuuluu meille jokaiselle. Myös minulle ja sinulle omassa arjessa jokaisena päivänä. Kovin usein tämä näkökulma unohtuu, kun peräämme vastuullisuutta ja kestävää kehitystä palveluiden ja tavaroiden tuottajilta. Onkin yllättävää, kuinka suuri vaikutus meidän omilla toiminnoilla on muun muassa hiilijalanjälkeen.

Kannattaakin tarkkailla omia toimia ihan vaikka kotona. Miten valmistat ruokaa, huolehdit hygienistasi, vaatteistasi ja kodistasi. Kaikella on väliä. Vaikka yhden parannuksen vaikutukset olisivatkin pieniä, niin asiat moninkertaistuvat suuriksi koko väestössä.

Materiaalivalinnoillakin voit vähentää hiilijalanjälkeä. Nämä paidat on valmistettu 14 kierrätetystä muovipullosta.

Oletko koskaan pysähtynyt linjaamaan elämäntapaasi?  Muuttamisen ja korona-ajan myötä olen miettinyt paljonkin elämäntapaani ja turhaa kuluttamista. Liian isosta kodista jo hankkiuduttiinkin eroon. Nykyisen kodin sisälämpötilaa pidetään aiempaa matalammalla. Liikun enemmän jalan tai julkisilla liikennevälineillä ja yritän olla tarkempi ostoksissani.

Vastuullisuus ilmenee jo pienissä arkiteoissa

Tiesitkö, että esimerkiksi sampoon elinkaaren ympäristövaikutuksista reilu 80 prosenttia muodostuu käyttövaiheesta? Helppo keino pienentää hiilijalanjälkeä on annostella tuotetta oikea määrä, sulkea vesihana vaahdotuksen ja tuotteiden laittamisen ajaksi. Käyttää haaleampaa vettä ja pestä harvemmin.

Tässä muutama vinkki, jotka jokainen voi tehdä. Lisää vinkkejä arjen valintoihin löytyy vaikka Takuusäätiön sivuilta. 

Karsi kaikki turha. Silti ei tarvitse elää askeettisesti, mutta vältyt nurkissa pyörivältä turhalta tavaralta ja pilaantuneelta ruualta. Olen laittanut paljon ylimääräistä tavaraa kierrätykseen ja kun ostan jotain uutta, jotain vanhaa lähtee saman tien kierrätyskassiin.

Suosi kasvispainotteista ruokavaliota ja siinä satokaudessa olevia tuotteita, kuten juureksia, vihanneksia, palkokasveja, marjoja ja viljatuotteita.

Kotimaisten marjojen avulla kevennät ruokavaliota. Lähiruuan suosiminen vähentää myös kuljetuspäästöjä.

Vähennä eläinperäisiä tuotteita, erityisen suuri hiilijalanjälki on naudanlihalla ja juustoilla. Jos luovut lihasta kokonaan, hiilijalanjälkesi vähenee seitsemän prosenttia. Säästö vastaa esimerkiksi 4100 autoilukilometriä. (lähde Takuusäätiö).

Minä syön todella harvoin punaista lihaa. Täysin en lihasta aio luopua, mutta syön kalaa, kanaa tai riistaa ehkä pari kertaa viikossa. Leikkeleistä olen luopunut lähes kokonaan. Olen yllättänyt itsenikin maidon suhteen, sillä aiemmin en voinut sietää kauramaitoa kahvissa. Nyt käytän pääosin sitä. Pientä makuopettelua asia vaati.

Vähennä ruokahävikkiä, se pienentää ympäristökuormitusta. Tee kauppalista etukäteen ja osta vain suunnitelmien mukaan. Tämä on vaikeaa, syön silmillä ja lähes joka kerta ostan jotain ylimääräistä. Olen miettinytkin ruokaboksien tilaamista.

vastuullisuus
Käytetyt vaatteet saavat uuden elämän applikoimalla. Paintings-kollektiivin upcycling-vaatteita on esillä Designmuseon Intiimin kosketus -näyttelyssä.

Pidennä vaatteiden käyttöikää. Huolla, korjaa ja tuunaa vaatteitasi. Esimerkiksi järkevä pyykinpesu säästää energiaa ja vaatteita. Jos käytät samaa vaatetta kaksi kertaa pidempään, vaatteen aiheuttamat päästöt pienenisivät 44 prosenttia!

Tämä vaateasia on minulle helppoa, sillä käytän lähes aina samoja (mustia) vaatteita ja farkkuja. Pukeudun tylsään samaan tyyliin, mutta olen siihen itse tyytyväinen. Huollan ja korjaan. Olen viimeinkin kaivanut ompelukoneen taas esiin ja ompeluinnostus alkaa palautua. Harmittaa, ettei neulominen ole sujunut vähään aikaan nivelvaivojen vuoksi.

Suosi kestävyyttä ja kierrätystä. Käytä mielikuvitusta ja pue olemassa olevia vaatteita eri tavoin. Saat vaihtelua ja uuden ostotarve vaihtelun vuoksi vähenee.

Suosi kosmetiikkatuotteita, joiden valmistajat ottavat huomioon raaka-aineiden ja pakkausten koko elinkaaren aikaiset ympäristövaikutukset.

Osta vain itsellesi sopiva tuote ja käytä se loppuun. Jokainen käyttämättä jäävä tuote kuluttaa luonnonvaroja turhaan.

Nivea ja Lumene ovat vähentäneet pakkausten muovin määrää. Lumene suosii raaka-aineissaan elintarviketeollisuuden sivuvirtoja. Kasvojen palapuhdistusaine vähentää kuljetuskustannuksia ja vastaa paria vettä sisältävää puhdistausainetuubia. Luonnonkosmetiikkasertifioitu Taika-sarja valmistetaan Suomessa.

Jos kosmetiikkaostos menikin pieleen ja jos et ole koskenut sormin tuotteeseen, kierrätä se kaverillesi eteenpäin. Esimerkiksi suihkeet, hiusten muotoilutuotteet voi hyvin kierrättää.

Mieti tarvitsetko koko ajan uutta? Tottakai uutuustuote houkuttelee ihanaan kokeiluun ja onhan se sallittuakin, mutta tarvitseeko jokaista uutuutta hankkia?

Käytä tuote loppuun saakka ja kierrätä pakkaus oikein jätteisiin. Tässä olen kunnostautunut ja lajittelen kosmetiikan tarkkaan.

Suosi täyttöpakkauksia.

Luota siihen, että meidän jokaisen pienillä valinnoilla on merkitystä.

Miten sinä edistät vastuullisuuttasi? Kerro se kommenteissa, niin saadaan keskustelua aikaan täälläkin. Oma pienikin vinkki voi toiselle olla suuri oivallus!

Sini

Sinua voisi kiinnnostaa

Siivousta, karsimista ja pakkausta ennen muuttoa

Haiseeko pyykkisi?

puheenaiheet
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *