Turku vuorokaudessa, osa 1

Turku vuorokaudessa – mitä siellä ehtii nähdä ja kokea? Turku on Suomen Pariisi – ainakin turkulaisten mielestä, onhan heidän matkailulauseensa: Miksi mennä Pariisiin, kun voi mennä Turkuun.

Kävin ottamassa selvää ja piipahdin samalla Scandic Hamburger Börs -hotellin avajaisissa, jossa vietin myös yöni hotellin kutsuvieraana.

Turku vuorokaudessa
Hamburger Börsissä vanha ja uusi yhdistyvät tyylikkäästi.

Hamburger Börs on palvellut vieraitaan Turun keskustan parhaalla paikalla kauppatorin vierellä jo vuodesta 1894. Olen majoittunut siellä itsekin joskus 1980-luvulla. Muistikuvia paikasta ei kuitenkaan ollut. Hotelli on remontoitu nyt nykyaikaan, vanha hotelliosa on kunnostettu juhla- ja kokouskäyttöön.

  1. Avajaisissa oli paljon turkulaisia ja meno oli rentoa. Hotellin johtaja Mikko Henriksson kertoi juhlapuheessaan, että heidät on otettu hyvin vastaan. Hotellin varausaste oli yllättänyt ja loppuvuoden viikonloput oli jo myyty lähes täyteen. Jututin avajaisissa myös turkulaisia ja kaikki  olivat aivan innoissaan uudesta hotellista.
Avajaisissa esiintyi Turun oma poika, taitava ja aina ystävällinen Michael Monroe. Ja hyvin esiintyikin!

Turku vuorokaudessa – mitä siellä ehtii?

Vaikka mitä oli yleisin vastaus, kun kyselin vinkkejä tuttavilta. Tosin moni sanoi, että kesällä Turku on parhaimmillaan. Onko siellä mitään, joka linkittyisi Eurooppaan, kenties Pariisiin? Kyllä ja ei. Turussa on paljon vanhoja, kauniisti kunnostettuja rakennuksia, toisin kuin meillä Helsingissä.

Turku vuorokaudessa
Jokivarren valaistut laivat veivät ajatukset pariisilaistunnelmiin. Kuu juhlisti upeaa kaupunkimaisemaa, joka avautuu Hamburger Börsin Börs Katto -baarin ulkoterassilta. Turun vanhat puutalot luovat pikkukaupunkitunnelmaa, keskustan upeat kivitalot taas eurooppalaista kaupunkifiilistä.

Olin etukäteen bongannut kaksi näyttelyä, jotka halusin nähdä. Taidemaalari Osmo Rauhala on kiinnostanut minua aina ja hänellä on parhaillaan menossa yksityisnäyttely Aboa Vetus Ars Nova -museossa.

Muista unohtaa kaikki -näyttelyssä on esillä Osmo Rauhalan töitä 2010-luvulta. Näyttely on avoinna 29.5.2022 saakka.

Pohjakerroksessa on esillä Vanha Turku -näyttely jossa voi kuljeskella maan alta löydetyn vanhan kaupunginosan raunioissa. Aivan kierroksen lopussa on esillä hurmaava Mouseum-näyttely, joka juhlistaa Raunistulan nukkekotikerhon 10-vuotisjuhlavuotta.

Nukkekodissa on useita upeita huoneita, joissa on paljon katsottavaa.

Museon aulassa on kahvila, joka näytti olevan suosittu lounaspaikka. Museokaupassa on kaikkea kivaa. Ostin sieltä suloisia joulukortteja.

Toinen kiinnostava vaihtuva näyttely on Turun taidemuseossa oleva Royale Salute.

Itse museorakennustakin kannattaa katsoa tarkkaan ulkoa ja sisältä. Myös maisemat ovat kauniit.

Länsinaapurista kajahtaa! Royal Salute eli kuninkaallinen tervehdys esittelee eurooppalaista ja ruotsalaista taidetta 500 vuoden ajalta Tukholman Nationalmuseumin kokoelmista. Esillä on maalauksia, veistoksia, keramiikkaa ja nykytaiteen osalta valokuvia Ruotsin nykyisen kuningasperheen jäsenistä.

Nauti jokivarren maisemista ja ravintoloista

Jokirannassa on useita suosikkiravintoloita, joihin kannattaa piipahtaa. Tarjoilu ja ruoka ovat hyviä.

Jos jaksaa kävellä kunnolla, voi kulkea Itäistä Rantakatua meren suuntaan aina nro 55 b saakka, jossa on Suomen ensimmäinen ulkona kulkeva kaupunkivinohissi, Funikulaari. Funikulaari nousee noin 130 metrin matkan 30 metrin korkeuteen Kakolanmäelle. Vanha vankila-alue on kunnostettu ja siellä on nykyisin hotelli,  asuntoja ja kauppoja. Kannattaa kierrellä.

Torin lähellä keskellä kaupunkia löytyy Turun kauppahalli. Herkkujen lisäksi siellä kannattaa lounastaa, hallissa on monta kivaa ravintolaa.

Hallissa on myös kiva museovitriini, jonka ikkunoista voi kurkistella vanhoja ruokapakkauksia. Monta tuttua lapsuuden ruoka-asiaa muistui mieleen.

Piipahda myös 100 vuotta vanhassa Casagranden lelukaupassa. Leluja on iso myymälä tulvillaan lattiasta kattoon. Jos et pääse paikan päälle, verkkokauppaukin heillä on.

Heti eteisessä on esillä vanhoja leluja ja seinillä olevissa valokuvissa kaupan historiaa.

Ihana kauppa, josta en olisi lähtenyt millään pois.

Vaikka Turku ei nyt ihan Pariisia korvaa, on se todellakin piipahduksen väärti. Aion mennä kesällä uudelleen ja reissata myös naapurikaupungeissa.

Kaisa  tutustui tarkemmin hotelliin sisustussuunnittelijan johdolla ja tekee siitä erillisen jutun. Pysy siis kanavalla.

Sini

Lue myös

Kulttuuria Turussa

Ruukkikylä Mathildedal on lähimatkailua parhaimmillaan, osa 1

kulttuuri
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *