Turku vuorokaudessa, osa 2: uusi Hamburger Börs

Maksettu kumppanuus: Hamburger Börs

Hamburger Börs on kuulunut Turun katukuvaan jo yli 100 vuotta. Viime vuosina torin laidan tontti – kuten myös tori – on kokenut kummia: vanha, 1970-luvulta oleva Hamburger Börs -kiinteistö purettiin ja tilalle rakennettiin uusi, entistä ehompi hotelli. Samalla myös hotellia pyörittävä yhtiö vaihtui Scandikiksi.

Hamburger Börse aula
Hamburger Börsin aula on korkea. Näyttävät, värikkäät nojatuolit vetävät katseita. Aulan lattia on kaunis.

1970-luvun rakennuksen peruskorjaus olisi ollut kallis operaatio, joten kiinteistön omistaja Lähi-Tapiola päätti rakennuttaa tontille uuden hotellin, joka on kolmas Hamburger Börs. Rakennuksen suunnittelusta vastasi Schauman Arkkitehdit.

Nykyisessä Hamburger Börsissä on 272 huonetta. Pihasiipi oli ennen matala rakennus, nyt sen tilalla on 8-kerroksinen siipirakennus.

Haasteita

Vanhan talon purkamisessa ja uuden rakentamisessa oli omat erityishaasteensa. Torin puolta ei voitu käyttää, koska Turun tori oli pitkään ammottava aukko toriparkin rakentamisen vuoksi. Piha-aukion puolella taas oli suojeltuja puita, joiden välistä purkajat ja rakentajat joutuivat viemään purkutavarat ja tuomaan rakennusmateriaalit.

börsin sisäpila
Purku- ja rakennustavarat jouduttiin tuomaan piha-aukion suojeltujen puiden lomasta.

Suurin osa, 238, hotellin kylpyhuoneista tuotiin kokonaisina Italiasta. Niitä tuotiin sitä mukaa kuin hotellikerroksia valettiin. Myös Koneen hissit valmistettiin Italiassa. Erikoishuoneiden kylpyhuoneet rakennettiin paikan päällä. Korona tietysti toi vielä omat haasteensa tavaroiden saatavuuteen ja logistiikkaan.

Hotellin sisustuksesta vastasi Puroplanin Jaakko Puro tiimeineen.

Me, jotka olemme yöpyneet usein vanhassa Hamburger Börsissä, muistamme hotellin sisääntulon, huoneet ja ravintolan. Siihen verrattuna uusi, marraskuun alussa avattu Hamburger Börs on todellakin erilainen, nykyaikainen. Sisääntulo on siirtynyt Kauppiaskadun piha-aukion puolelle. Aula on korkea ja valoisa. Vasemmalle puolelle jäävä ravintola-alueen sohvaryhmät näyttävät kutsuvilta. Niiden jälkeen on espanjalaistyylinen Mas-ravintola, tosin espanjalaisuus ei näy sisustuksessa, vaan ruokalistassa. Aulan oikealla puolella on muutamasta huoneesta koostuva oleskelu- ja työskentelyalue.

Hamburger Börse sohvaryhmät
Ravintola-alueen sohvaryhmät kutsuvat viihtymään. Yleisissä tiloissa kannattaa katsoa myös ylös, jotta näkisi jännittävät lamput.

Huoneet

Lehdistömatkalla kävimme katsomassa muutamaa erilaista huonetta: standardi, superiori ja vanhoja kaari-ikkunoita sisältävää huonetta. Standardihuonekin on ihan riittävän suuri. Kylpyhuoneen iso suihkukoppi ilahdutti. Vähän isompien huoneiden kylppäreissä oli  suihkukoppi ja toisella seinustalla kylpyamme. Joissakin  huoneissa oli kokolattiamatot, mutta esimerkiksi minun standardihuoneessa oli puulattia ja irrallinen matto.

Huoneiden hinnat ovat ns. kelluvat eli ne vaihtelevat kysynnän mukaan. Esimerkiksi la-su 8.-9.1.2022 standardi 2-hengen huone maksaa yhteensä 143 euroa. Voit tarkistaa muiden aikojen hintoja varaussivustolta.

hamburger börs huone
Hyvät sängyt, mielenkiintoiset peilit ja tilavat kylpyhuoneet kuuluvat uuteen hotelliin.

Kuin 100 vuotta sitten

Yli 100 vuotta vanhassa, suojellussa Börs-talossa on tilausravintola. Sinne mennään kaltevia portaita pitkin, ihan kuin ennenkin. Niitä noustessa tuli jotenkin nostalginen olo.

hamburger börs vanha osa
Yläkuvassa Hamburger Börs vuonna 1909. Kuva on nähtävillä aulan oleskelutiloissa. Vanhan Börsin suojellussa osassa on tilausravintola.

Vanhassa jugend-osassa on tilausravintola, juhlatila ja kokoustiloja, joissa on nykyaikaiset tekniikat, joiden avulla voidaan vaikka striimata lähetyksiä.

Suosio

Hotellinjohtaja Mikko Henriksson totesi, että uusi hotelli on saanut valtavasti kiinnostusta. Esimerkiksi joulupaketit on myyty, samoin Mas-ravintolan pöydät on viikonloppuisin varattuja.

Piipahdin serkkuni kanssa Börs Katto -baarissa klo 16. Silloin vielä pääsimme sisään. Kun poistuimme noin klo 16.40, baarin ulkopuolella, hotellikäytävässä oli jono. Ihan selvästi turkulaiset ovat ottaneet omakseen Katto-baarin, joka on auki keskiviikosta lauantaihin.

Kaisa

Lue myös Turku vuorokaudessa, osa 1

kulttuuri
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *