Kirjavinkkejä kuluttamisesta

Monien mielestä kuluttaminen on pahe. Toisaalta, jos emme osta mitään, miten käy talouden? Tietysti YLIkuluttaminen, siis se turha, on vähemmän suositeltavaa. Tässä kirjavinkkejä kuluttamisesta.

Rakastan ja vihaan vaatteita

Anniina Nurmi on työskennellyt pitkään vaatealalla. Rakastan ja vihaan vaatteita -kirjassaan (Kustantamo S&S) hän tilittää tuntojaan vaatebisnekseen,  ristiriitaa, mitä jatkuvasti uutta -ajattelu tuo tullessaan.

Harva ajattelee, että jopa 40 prosenttia (käsittääkseni maailmanlaajuisesti) vaatteista myydään alennuksella. Tuo kirjassa esitetty prosentti tuntuu hurjan korkealta, kun muistan parikymmentä vuotta tuon prosentin olleen Suomessa 18 %. Aikamoinen muutos! Kirjassa kerrotaan, että arvion mukaan jopa 30 prosenttia vaatteista jää kokonaan myymättä. Sehän on kestämätöntä ja luonnonvarojen tuhlausta!

Kirjassa pohditaan mm. vastuullisen vaatteen -termiä, mitä se tarkoittaa. Se ei tarkoita vain ekologisesti ja eettisesti tuotettua vaatetta. ”Se tarkoittaa ennen kaikkea käytettyä vaatetta. Uusi vaate on vastuullinen, jos se on valmistettu jo olemassa olevasta materiaalista, kierrätetystä tai sellaisesta uudesta raaka-aineesta, jonka tuotanto ei ole rasittanut ympäristöä.”

Kirjassa käydään läpi myös eri materiaalien ekologisuutta ja pohditaan vaatevalmistuksen ongelmia suhteellisen kansanomaisesti.

Kaikki kuluttamisesta

kirjavinkkejä kuluttamisesta kaikki kuluttamisestaJulia Thurén on toimittaja ja tietokirjailija, joka on erikoistunut rahaan. Hän pohdisteskelee Kaikki kuluttamisesta -kirjassa (Gummerus) ihmisen jatkuvaa halua haalia uutta, mitä tämä hurja kuluttamistahti tekee ihmiselle ja maapallolle.

Julia Thurén avaa kuluttamisen alkupolkuja. Hän myös pohtii uusia kuluttamisunelmia: vähemmän työtä, enemmän aikaa ja enemmän palveluja, vähemmän kamaa -tyylisesti.

Kirjassa on kivalla tavalla omakohtaisuutta, jotta se ei ole liian raskas.

Tämä kirja pani miettimään omia valintojani, vaikka olen vuosien saatossa vähentänyt paljon kuluttamistani. Tämän kirjan innoittamana poistin – jälleen kerran – vaatekaapistani 14 vaatetta, jotka aion myydä – eikä uusia mekkoja tule vaatekaappiini ennen kuin löytyy sellainen mekko, joka on niin paljon erilainen kuin jo kaapissa roikkuvat.

Kuinka puut kasvavat

kirjavinkkejä kuluttamisesta Saku TuominenSaku Tuomisen Kuinka puut kasvavat ja miksi antilooppi ravistaa -kirja (Otava) keskittyy ilmastonmuutokseen. Kirjassa todetaan, että ilmastonmuutos on mielestämme epäkiinnostava neljästä syystä: Se on kasvoton. Se ei ole enää kovin yllättävä. Se tapahtuu pääosin jossain kaukana. Se kehittyy liian hitaasti.

Saku Tuominen lähestyy tätä vaikeaa ilmastonmuutosasiaa jotenkin ihmisläheisellä tavalla, ei syytellen, vaan armollisesti. Kirja kuitenkin herättelee.

Kirja on saatavana myös äänikirjana, jonka Saku Tuominen itse lukee. Suosittelen.

Kaisa

Muita kirjavinkkejä:

Salaiset helmet, kaunein suomenkielinen sisustuskirja?

Kirjavinkkejä: kun hyvä olo kiinnostaa

kulttuuri
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *