Hyvät tavat kunniaan

Pohdimme vuodenvaihteessa mikä olisi blogimme motto, kantava ajatus tänä vuonna. Olimme kumpikin ärsyyntyneitä rakentavan keskustelun puutteesta. Huomasimme, että välillä tuskin mitään saa sanoa ääneen, ettei siitä joku vedä hernettä nenäänsä ja loukkaannu. Tai ärsyynny niin paljon, että lähettää ikävän ja asiattomankin kommentin somessa. Tietenkin nimimerkin suojassa kasvottomana.

Niinpä päätimmekin, että tänä vuonna haluamme hyvät tavat kunniaan. Keskustellaan ja annetaan palautetta kannustavasti, rakentavasti ja ilon kautta ihan omalla nimellä ja kasvoilla. Kritisoidaan asioita, ei niiden esittäjän persoonaa, ikää tai ulkonäköä.

Opetellaan katsomaan asioita eri näkökulmista ja hyväksymään, ettei maailma ole mustavalkoinen, oikea tai väärä, vaan siinä on muitakin sävyjä.

Älä ujostele kehumista tai kannustamista. Sehän on kivaa!
Rakentava palaute kannustaa ja luo positiivisuutta.

Emme ole tässä pohdinnassa ollenkaan yksin. Esimerkiksi filosofian tohtori, psykologi Pekka Sauri kirjoittaa Maaseudun tulevaisuus -lehden mielipidepalstalla asiasta:

”Jokainen on nyt oman mediansa päätoimittaja ja harkitsee tykö­nään, mitä kaikkea tajunnan sisältöä on syytä täräyttää julki ja mitä jättää täräyttämättä. Kun julkaisukynnys on madaltunut lattian tasalle, pidäkkeet ovat ainoastaan omien korvien välissä.”

Hän jatkaa myöhemmin tekstissä: ”Ei ole suuri ihme, että ihmis­kunta vielä harjoittelee uutta portinvartijatonta sanan­vapautta. Omavalvontaan ja itsesääntelyyn tottuminen vaatii aikansa. Sosiaalinen media on ollut yleisessä käytössä vasta kymmenen, ehkä viisitoista vuotta, ja se on varsin lyhyt hetki.”

Hyvät tavat kunniaan – lupaamme:

Jos annamme palautetta, arvostelemme tai kritisoimme, teemme sen kohteliaasti, kauniisti ja rakentavasti, omalla nimellä.

Kunnioitamme hyviä tapoja ja pyrimme noudattamaan etikettiä kaikin puolin. Sehän on hyvien tapojen kultainen ohjekirja!

Tuletko mukaan?

Hyvät tavat kunniaan

Sini

Sinua voisi kiinnostaa:

Pukeutuminen on viesti

Kenen tehtävä tervehtiä?

kulttuuri
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *