Keittokirjat testissä

Päätimme kokeilla keittokirjat testissä -tyylillä uusien keittokirjojen reseptejä, onko ruoat helppoja valmistaa, miten ne maistuivat, annoskoot yms. Valitsimme kokeilureseptit sattumanvaraisesti, avaamalla keittokirjat sokkona.

Fodmap

Keittokirjat testissä fodmapSiiri KinnariMinna KinnariElina OvaskainenTommi Tikka ovat koonneet Fodmap, herkkävatsaisen keittokirjaan (A Bonnier) reilun 260 sivun verran erilaisia reseptejä: broileri- ja kalkkuna-, kala- ja katkarapu-, kasvisruoat, lisäkkeet, jälkiruoat ja välipalat sekä leivät.

Kirjan reseptit vaikuttavat helpoilta ja suhteellisen nopeilta valmistaa.

Kirjan testireseptiksi tuli porkkana-inkiväärikeitto. Resepti oli neljälle henkilölle. Keitto oli erittäin helppo ja nopea valmistaa. Tosin keitin keittoa pidempään, jotta se tuli sakeammaksi. Nesteenä käytettiin vettä ja kookoskermaa. Outoa oli, että reseptissä ei ollut yhtään suolaa. Maistaessani keittoa se oli ylettömän makeaa – eihän kyse ollut mistään jälkiruoasta. Näin ollen muokkasin reseptiä niin, että lisäsin ripauksen suolaa. Muuten keitto oli hyvää. Teen tätä keittoa toisenkin kerran.

Fodmap ja keitto

Keveämmät kattilat

keittokirjat testissä keveämmät kattilatEeva-Maria Liskon Keveämmät kattilat, uudet inspriroivat ideat (Readme) sopii hyvin alkuvuoden kevennettyyn ruokavalioon.

Kirjan reseptit on jaoteltu: aamut, leivät, alkupalat ja salaatit, makumatkat maailmalle, hellalta, uunista, kastikkeet, dipit ja tahnat, lisukkeet ja herkutellaan yhdessä. Monipuolinen valikoima. Kirjasta on helppo löytää reseptit eri tarpeisiin. Erityiskiitos siitä, että jokaisen reseptin kohdalla on kerrottu valmistusaika.

Avasin kirjan mukaversio Hanna Gullichsenin avokadopastasta -ohjeen kohdalta. Resepti oli 2 henkilölle. Reseptissä korvataan pasta kesäkurpitsalla. Reseptissä ei ole mitään erikoisia ruoka-aineita, vaan kaikkia tuotteita on saatavana pienistäkin ruokakaupoista.

Ruoka oli erittäin helppo ja nopea (alle 15 min) valmistaa, jolloin se sopii esimerkiksi arkipäivään. En ole suursyömäri, vaan annoskokoni ovat yleensä (ainakin muiden mielestä) pieniä tai pienehköjä. Tällä reseptillä tehtyä ruokaa ei kuitenkaan tullut niin paljon, että siitä ei olisi riittänyt kahdelle suursyömärille. Minulle yksin syötynä tuo määrä sopi hyvin kahteen pieneen annokseen.

keittokirjat testissä keveämmät ruoka ja kirja

Keto Kickstart

Keto Kickstart Uudet ideat (readme.fi) sopii hyvin ketogeenistä ruokavaliota pohtivalle ja aloittelevalle.

Kirjan alussa kerrotaan monipuolisesti ketogeenisesta ruokavaliosta, mitä se on käytännössä, viisi askelta aloittamiseen ja vinkit ruokavalion alussa mahdollisesti tulevan ketoflunssan oireista ja niiden hoitamisesta. Lisäksi kerrotaan ketogeeniseen keittiöön sopivista ruoka-aineista jne. Vinkkejä löytyy myös hiilihydraateista, ketoosin mittaamisesta jne.

Kirjan reseptit ovat Mika ”Pikkis” Tuomosen ja Risto Mikkolan tekemiä. Ruokareseptit on jaoteltu kasvis-, kala- ja liharuokiin. Kustakin ruuasta kerrotaan myös hiilihydraattien, rasvan ja proteiinin määrä per annos ja per 100 g.

Kokeilin burratasalaatin valmistusta. Ohje oli selkeä ja ruuasta tuli helpolla maukasta. Ohjeessa on tämä yksi annos, on makuasia kuinka monelle se riittää. Kahdelle tämä oli oikein hyvä alkuruuaksi.

Keto Välimeri 

Johanna Kangas ja Marko Kangas Herkullista ketogeenistä ruokaa Välimeren tapaan (readme.fi) tuo vaihtelua ketoilijan kokkailuun.

Kirjan alussa kerrotaan ketoilun aloittamisesta, ruokarytmistä, mitä pitää huomioida ja muuta perusinfoa, mitä on hyvä tietää ketoillessa.

Kirjassa on yli 70 reseptiä ja ne sopivat myös viljattomaan, gluteenittomaan, sokerittomaan ja vähähiilihydraattiseen ruokavalioon. Plussaa siitä, ettei ruoka-aineilla kikkailla, vaan ne löytyvät lähikaupoistakin.

Reseptit on jaoteltu aamiaiset, keitot ja salaatit, pääruuat, lisukkeet, pikkupurtavat, suolaiset ja jälkiruuat. Jokaisen ruuan  kalorit, rasvan, hiilihydraattien ja proteiinin määrä on ilmoitettu per annos ja per koko annos.

Valmistin ohjeiden mukaan kana-pekonirisottoa. Ohje eteni hyvin, oli selkeä ja ruuasta tuli todella maukasta, kuten luvattiinkin. Ohje on neljälle, mutta meidän perheessä se riitti kolmelle. Ehkä siksi, että tätä teki mieli ottaa lisää!

Hyviä kokkailuja!

Sini ja Kaisa

Lue myös

Terveellinen ruokavalio: vinkit hyvään syömiseen

hyvinvointi
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *