Alushousujen pesulämpötila: tuleeko puhdasta?

Alushousujen pesulämpötila: tuleeko puhdasta? Tämä askarruttaa monia – tai ainakin pitäisi askarruttaa. Mikä on alushousujen pesulämpötila, jossa ne oikeasti puhdistuvat? Vastuullisuusvaikuttaja Outi Pyy nosti asian esille omalla Instagram-tilillään. Tästä innostuneena kyselin Tiktok-seuraajilta asiaa. Kysyimme myös Naiselon Instagramin tarinoissa samaista asiaa. Tulokset olivat mielenkiintoiset.

Alushousujen materiaali ja pesuohjesuositukset

Suurin osa naisten alushousuista on tehty synteettisestä kuiduista, esimerkiksi polyamidista. Näissäkin alushousuissa on sisäpuolella puuvillainen haarakappale. Markkinoilla on myös puuvilla-elastaanista (mm. Slogit) ja bambuviskoosista tehtyjä alusahousuja.

Valmistajat antavat synteettisestä kuiduista valmistetuille alushousuille 30-40 asteen pesulämpötilasuosituksen. Jos niissä on pitsiä, pesumekaniikaksi suositellaan varovaa mekaniikkaa (= siliävät kuidut). Jotkut valmistajat suosittelevat samanlaista pesua myös puuvilla-elastaanista tehtyille tuotteille. Sloggi-housuille (95 % puuvillaa, 5 % elastaania) valmistajan antama pesuohje on: valkoiset 90 astetta ja värilliset 60 astetta. Bambuviskoosista valmistetut alushousut ovat yleensä saaneet 40-60 asteen pesusuosituksen.

Alushousujen pesulämpötila

Mitä raaka-aine kestää?

Aika usein kuulen, että korkeaa lämpötilaa ei voi käyttää siksi, että alushousuissa on elastaania, eikä se kestä korkeita lämpötiloja. Puppua, sanon minä! Miten Sloggi-housujen elastaani sitten kestää jopa 90-asteisen pesun?

Entä sitten polyamidin ja polyesterin pesulämpötila? Suuresti arvostamani tekstiili-insinööri, toinen ”oppiäideistäni” Irma Boncamper, joka on kirjoittanut vaatealan materiaalikirjoja, ollut kotimaisissa vaatetehtaissa laadunvalvontapäällikkönä ja alan opettajana, toteaa kirjoissaan, että polyamidi ja polyesteri kestävät 60-asteisen pesun.

Kyselyiden vastaukset

Tiktokissa vastauksia tuli yli 140, joista lähes kaikki sanoivat pesevänsä alushousut 60 asteessa.

Instagram-kyselyn tulos oli aivan muuta:

30 astetta        7 %
40 astetta      60 %
60 astetta      27 %
yli 60 astetta    6 %

Miksi pesen näin?

alushousujen pesulämpötila: tuleeko puhdasta

Suurin osa alushousuistani on polyamidi-elastaania, mutta löytyy minulta myös joitakin bambuviskoosista ja puuvilla-elastaanistakin valmistettuja. Olen vuosikymmenten ajan pessyt kaikki alushousuni 60 asteen pesussa. Sitä vastoin en käytä huuhteluainetta. Tosin en käytä huuhteluainetta minkään tuotteen pesussa.

Ja miksi näin? Haluan, että alushousuni, myös ne haarakappaleet, ovat oikeasti puhtaat. Karu totuushan on, että alushousujen bakteerit eivät kuole alhaisessa lämpötilassa. Sussexin yliopiston immunologi Jenna Macciochikin kehottaa pesemään alushousut 60 asteessa.

Kaikkina näinä vuosikymmeninä, jolloin olen pessyt alushousut korkeassa lämpötilassa, alushousuni ovat kestäneet hyvin ne lukuisat pesut eli yhdetkään housut eivät ole menneet piloille. Tottakai vastoin annettua pesuohjetta peseminen on aina pesijän vastuulla. Koska tunnen materiaalit, tiedän, milloin voin ottaa riskin, joka on minimaalinen tai olematon.

Todettakoon loppuun, että myös Outi Pyy pesee kaikki alushousunsa 60-asteisessa pesussa.

Muista myös nämä

Ennen kuin otat uudet alushousut käyttöön, pese ne. Näin saat viimeistysaineet yms. pois. Ethän tiedä, kuinka moni on klähminyt alushousuja ennen kuin ostit ne!

Polyamidista valmistettujen alushousujen pyykin lajittelussa tulee olla erittäin huolellinen, sillä polyamidi nappaa pesuveteen mahdollisesti irronnutta irtoväriä itseensä.

Kaisa

Kiinnostaisiko sinua myös nämä:

Uimapuvun pesu: pitääkö uima-asu pestä?

Älä luota pesuohjeeseen!

Vaatehuollon tarua ja totta

kulttuuri
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *