Suojaudu auringolta ja tee luomitarkastus

Suojaudu auringolta viimeistään nyt! Vaikka sää on vielä viileää, aurinko jo päivettää ja aktivoi pigmenttiä ja kenties muutakin. Nyt on myös luomitarkastuksen aika. Kun iho on vielä talven jäljiltä vaaleimmillaan, luomet ja mahdolliset ihomuutokset näkyvät paremmin kuin päivettyneeltä iholta.

Haastattelin muutama päivä sitten ohikulkijoita ja tuttuja. Jokaisella oli aurinkolasit silmillään, mutta vain kaksi kymmenestä oli levittänyt aurinkosuojavoidetta kasvoilleen. Parilla oli suojakertoimellista meikkivoidetta. Paljon on meillä kaikilla parannettavaa aurinkosuojauksen suhteen.

Itselläni aurinkosuojaus nousi kärkiasiaksi, kun käväisin ihotautilääkärin käsittelyssä.

Tarkkaile luomiasi

Ihoni on aina ollut hyväkuntoinen, joskin armottoman kuiva. Rusketun helposti, vaikka suojaudun hyvin auringolta. Minulla on jonkin verran luomia ja niitä on vuosien varrella poistettu ja tutkittu.

Olenkin käynyt jo vuosikymmeniä kerran vuodessa tarkastuttamassa luomeni ja ihon luomihoitajalla yksityisellä lääkäriasemalla. Tarkastus maksaa muutaman kympin ja on mielestäni hintansa arvoinen. Saan tarkastuksesta mielenrauhaa.

Tänä keväänä tarkastuksen teki ihotautilääkäri, sillä huomasin kasvoja pestessäni kaulalleni putkahtaneen punoittavan ja kutisevan ihomuutoksen. Koska sen pintakin hieman kiilteli, varasin ajan suoraan ihotautilääkärille. Samalla hän tutki toimenpidevalaisimen alla koko vartalon ihon.

suojaudu auringolta
 Ylempi kuva operaation jälkeen, alla laseroidut luomet pari päivää myöhemmin.

Aiemmissa tarkastuksissa minulla oli todettu luomia, joiden kuntoa ja kokoa seuraan jatkuvasti. Ne olivat ennallaan, mutta uusin ihomuutos piti leikata pois. Lääkäri epäili basalioomaa eli tyvisolusyöpää. Siitä lähetettiin kudosnäyte patologin tutkittavaksi.

Leikkauksen yhteydessä laseroitiin kasvoiltani myös kolme pulleaa rasvaluomea, jotka näyttivät mielestäni noita-akan syyliltä.

Nyt on kudosnäytteestä jo tullut tulos. Onneksi pääsin tälläkin kertaa pelkällä säikähdyksellä. Normaali ihomuutos, aiheuttajaa ei tiedetä.

Suojaudu auringolta

Leikkausarpi ja laseroidut kohdat on suojattava erittäin hyvin auringolta. Etenkin kasvojen arpien suhteen olen hieman vauhkona siitä riittääkö suojaus, sillä kasvot ovat alttiina auringolle koko ajan.

Tässä suosikkini juuri nyt: Lumene Invisible -primerissa on suojakerroin 30, 30 e/20 ml. La Roche Posay Anthelios UV-MUNE 400 SPF 50+ antaa erittäin korkean suojan ja suojaa myös ultrapitkiltä UVA-säteiltä, sopii silmänympärysihollekin, 21 e/50 ml. Paikallista lisäsuojaa sipaisen Shiseido Clear Sun SPF 50+ -puikosta 40 e/20g. Tuotteet saatu testiin.

Kerrostan koko kasvoille suojakertoimellista kosteusvoidetta, primeria ja aurinkovoidetta. Jos olen pitkään ulkona, painelen vielä arpien päälle lisäsuojaa pitkin päivää. Lääkäri suositteli arville voidetta, jonka suojakerroin on 50+ ja PA++++. Ensimmäinen luku kertoo, että UVB-säteiden suojakerroin on vähintään 60 ja jälkimmäinen kertoo korkeasta UVA-säteiden suojasta.

Aurinkovoiteissa on eroja

Tarjontaa on jo tähänkin vuodenaikaan runsaasti, joten etenkin kasvoille käytettävän aurinkovoiteen valinnassa on hyvä huomioida myös oma ihotyyppi.

Vasemmalla Biotherm Waterlover SPF 50+ -voide, joka sopii kaikille ihotyypeille, tuubi on paperipohjainen, 28 e/50 ml. Nivea Sun Dark Spot Control SPF 50 hillitsee pigmenttiläiskien tummumista ja ehkäisee uusien syntymistä, 28 e/40 ml (tulee kauppoihin huhtikuussa). Öljytön Bioderma Photoderm AKN Mat SPF 30 sopii seka- ja rasvoittuvalle iholle, jättää ihon mataksi, 21,50 e/40 ml. Vain mineraalifilttereitä sisältävä Patyka SPF 30 on helppo suihkauttaa käsivarsille ja dekolteelle, 34 e/100 ml. Täyteläinen Heliocare Advanced SPF 50 sopii kuivallekin iholle, 24 e/50 ml. Tuotteet saatu testiin.

Kannattaa valita joko 30 tai 50 suojakerroin, sillä etenkin kasvoille voidetta levitetään yleensä ohuemmin kuin suojausteho edellyttää. Kertoimien 30 ja 50 ero on vain noin 1 prosenttia.

Voiteiden levitysohjeistus on ennallaan eli reilu kerros kahden tunnin välein tai aina kun iho kastuu tai sitä pyyhitään. Aamulla levitetty suojakertoimellinen meikki ei todellakaan riitä suorassa auringossa!

Voiteilla lotraaminen on pieni vaiva estää iho-ongelmien  tai ihosairauksien syntymistä ja hoitamista. Muistutan tästä kokemuksen syvällä rintaäänellä.

Suojattuja aurinkopäiviä

Sini

Lue lisää luomitarkkailusta

Sinua voisi kiinnostaa myös seuraava juttu, koska kertaus on opintojen äiti:

Aurinkosuoja on ihonhoidon tärkein juttu just nyt

hyvinvointi
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *