Päiväretki Karkkilaan

Päiväretki Karkkilaan – lähdetkö, kysyivät ystävämme taannoin. Ihmettelimme molemmat, että miksi Karkkilaan. Mitä siellä on? Onneksi lähdimme.

Vaikka Karkkila on noin tunnin ajomatkan päässä Helsingistä, niin kovin harvoinpa sinne tulee lähdettyä. Tosin Kaisan perheellä on joskus ollut siellä kesäpaikka, mutta siitä on vuosia.

Kaupungin virallinen esittely kuuluu näin:

Karkkila on noin 9 000 asukkaan vireä pikkukaupunki, joka tunnetaan parhaiten metalliteollisuudestaan, mutta myös elektroniikan, biotekniikan ja elintarviketeollisuuden huipputeknologiasta. Ehkä tunnetuinta Karkkilassa on Högforsin ruukki.

Karkkila sijaitsee Länsi-Uudellamaalla, valtatie kahden kupeessa, noin tunnin ajomatkan päässä Helsingistä. Naapurikuntia ovat Vihti, Lohja, Tammela ja Loppi.

Ruukkialuetta halkoo Karjaanjoki.

Me suuntasimme Karkkilassa Högforsin ruukin alueelle, jonne on kunnostettu tiloja elämyksille, ajanviettoon ja myös työtiloja yrittäjille ja käsityöläisille. Myös paikallinen teatteri on löytänyt sieltä tilansa, samoin siellä on suosittu keikkapaikka.

Ala-Emali-rakennuksesta löytyy Sola-Sali – Kehon ja mielen tila. Me kokeilimme siellä Outi Heiniön ohjaamaa Sointukylpyä. Tarjolla on myös joogaa, räätälöityjä tunteja, työpajoja ja erilaisia hoitoja, esimerkiksi kalevalaista jäsenkorjausta, reiki-energiahoitoa, Gong-rentoutusta.

Päiväretki Karkkilaan
Sola-Salin tila on rauhallinen ja valoisa. Ikkunoiden takana virtaa joki.

Aulassa on Kylärafla Kanto, jossa ehdottomasti kannattaa syödä. Suosituimpia annoksia ovat Kanto-burgerit ja puu-uunipitsat. Tosin superhyviä oli kaikki syömämme ruuat, joista osa kuvassa alla.

Ravintolan ruokien takana ovat pääkaupunkiseudun finedine-ravintoloissa kannuksensa hankkineet Jouni Ukkonen ja Inka Liirre. Jouni keksittyy lämpimiin ruokiin, Inka vastaa jälkiruuista, kakuista, jälkiruuista ja salaateista.

Päiväretki Karkkilaan
Upea kakku oli tehty meille tilaustyötä ja upea herkku se olikin. Sisällä täyteläistä suklaata ja vadelmaa. Jo tämän ruuan vuoksi kannattaa mennä käymään Karkkilassa.

Vieressä samassa rakennuksessa on Pajasto-putiikki, jossa myydään eettisesti ja ekologisesti kestäviä käsitöitä, luonnonkosmetiikka, lähialueen kustantamoiden kirjoja ja vintage-huonekaluja ja -astioita jne.

Pajastamon valikoimaa. Samassa tilassa toimii myös Vintamo vintage- ja sisustuskauppa. 

Tapasimme myös luonnonkosmetiikkayritys Malanka Designin perustajan, farmaseutti Maareta Ahosen. Hän kertoi, että vuonna 2013 perustetun yrityksen kaikki tuotteet on suunniteltu ja valmistetaan pieninä sarjoina, käsityönä Karkkilassa.

Päiväretki Karkkilaan.
Vasemmalla ylhäällä oleva Juhannusöljy on palkittu kansainvälisessä Natural Beauty Awards -kilpailussa vuonna 2021.

Aulassa on myös Kino Laika, jossa on elokuvaohjaaja Aki Kaurismäen ja kirjailija Mika Lätin omistama elokuvateatteri ja viinibaari. Myöhemmin keväällä baari laajenee joen varrelle rakennettavalle ulkoterassille.

Siellä pyörivät elokuvat ja baarin aukioloajat tästä. Me katsoimme ihanan Belfast-elokuvan.

Tehtaan alueella voi majoittuakin, sillä pihapiirissä on myös Tehtaan hotelli. Aikoinaan sinne majoitettiin Högforsin ruukin vieraat. Nyt siellä toimii varsin kohtuuhintainen hotelli.

Me ihastuimme alueeseen ja aiomme käydä siellä uudelleen kesällä, jolloin pääsee nauttimaan tehtaan ulkotiloistakin ja sen ympäristöstä paremmin.

Kiitos ystävämme Satu ja Nora. He pitävät aikuisille naisille vinkkejä tarjoavaa  Teekuperkeikka-sivustoa, joka kannattaa ottaa seurantaan.

Sini ja Kaisa

Sinua voisi kiinnostaa myös

Ruukkikylä Mathildedal on lähimatkailua parhaimmillaan, osa 1

Mathildedal ja pienten yritysten viehättävyys, osa 2

kulttuuri
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *