Pääsiäisen herkkuleivos on sitruunainen ja rapea
Pääsiäisen herkkuleivos on sitruunainen ja rapea, monille Portugalin kävijöille tuttu Pastéis de nata tai Pastel de nata. Lissabonissa Belémin kaupunginosassa nautiskellaan Pastéis de Belém -leivoksilla, muualla Portugalissa leivos tarjotaan nimellä Pastéis de nata tai Pastel de nata.


Pastéis de nata eli portugalilaiset leivokset
12 kpl
noin 500 g (6 levyä) valmista voi- tai lehtitaikinaa levyinä (pakaste)
TÄYTE
4 dl kuohukermaa
5 keltuaista
1 dl sokeria
1 rkl maissitärkkelystä
1 kanelitanko
1 sitruuna
2 tl vaniljasokeria
ripaus suolaa
LISÄKSI
minisitruunoita (lemon snack)
pieniä suklaamunia
tomusokeria
(kanelia)
LEVITÄ pakastetaikinalevyt sulamaan ja tee sillä aikaa täyte ja pane uuni kuumenemaan 225-asteiseksi.
MITTAA kerma, keltuaiset, sokeri, tärkkelysjauhot ja kanelitanko kattilaan. Raasta mukaan hyvin pestynsitruunan raastettu kuori.

KUUMENNA seos hitaasti kiehuvaksi koko ajan sekoittaen. Nosta kattila pois levyltä, kun seos sakenee ja kiehahtaa. Älä keitä.
OTA kanelitanko pois, lisää vaniljasokeri, suolaripaus ja anna täytteen jäähtyä.
PAINA juomalasilla (halkaisija 8 cm) taikinalevyistä pyöreitä pohjia (yhdestä levystä tulee 2 pohjaa). Kauli kiekot kevyesti hieman suuremmiksi.

VUORAA taikinaletulla metallisen muffinipellin syvennykset. Painele huolella kiinni pohjaan ja reunoihin, jotta täytteelle jää hyvin tilaa. Pistele taikinapohjat haarukalla.

LUSIKOI täytettä pohjien päälle niin, että täytteelle jää hieman kuohumisvaraa.

PAISTA leivonnaisia noin 25 minuuttia uunin keskiosassa. Täytteen pinta saa ruskistua reippaasti sieltä täältä.
RIPOTTELE leivosten pinnalle heti tomusokeria.
TARJOA tortut haaleina. Somista ne pääsiäisen kunniaksi minisitruunaviipaleilla ja pienillä suklaamunilla. Ripottele pinnalle vielä tomusokeripöläys. Portugalilaiseen tapaan päällys somistetaan kaneliripauksella.


Viinivinkit
• Portugalilaisen leivoksen kanssa maistuu pikku pikarillinen rusinaista portviiniä. Kokeile Graham’s10 Years Old Tawny Portia, (11,99 €/0,2 l, Alkon vakiovalikoima).
• Portugalilainen taatelisen toffeemainenmadeiramaljallinen: Blandy’s 5 Year Old BualMadeira, (16,49 €/0,375 l, vakiovalikoima) on oiva siemaisu leivonnaisen kanssa.
• Itävaltalainen Lenz Moser PrestigeTrockenbeerenauslese (19,98 €/0,375 l, vakiovalikoima) on ihanan hunajaisen ananasarominen ja aavistuksen hapokaskin palan painike.
• Espanjalainen Torres Floralis Moscatel Oro (11,99 €, vakiovalikoima) hieman sitruksinen ja aprikoosinen makea viini on loistava jälkiruokajuoma niin portugalilaisen leivonnaisen kuin vaikka crema catalana -jälkiruoan kanssa.
Hyödynnä valkuaiset
Tee valkuaisista marenkikakkupohja pääsiäisenjälkiruoaksi tai kahvihetken iloksi. Pavlovan voit päällystää vaikka lemoncurdilla eli sitruunatahnalla, mango-passionrahkalla ja pienillä suklaamunilla.
Marenkikakun pohja
10—12 annosta
5 kananmunanvalkuaista
3 dl hienoa sokeria
½ tl vaniljasokeria
1 rkl perunajauhoja tai maissitärkkelystä (Maizena)
1 tl sitruunan mehua tai valkoviinietikkaa
VATKAA valkuaisia kevyesti puhtaassa, kuivassa lasi- tai teräskulhossa, puhtailla ja kuivilla sähkövatkaimilla.
LISÄÄ puolet sokerista ja jatka vatkaamista voimakkaasti. Sekoita vaniljasokeri ja maissitärkkelys jäljellä olevaan sokeriin. Lisää seosta vähitellen sekä sitruunamehutilkka vaahtoon koko ajan vatkaten, kunnes lopputulos on kiiltävää ja pysyy kulhossa sitä ylös-alas nostettaessa.
NOSTELE lusikalla huippupäisiä nokareitaleivinpaperin päälle pellille, jotta saat aikaiseksi pyöreän kiekon.
PAISTA tai paremminkin kuivata pohjaa 100-asteisessa uunissa noin 2 tuntia, kunnes pinta on vaaleaa, mutta sisus hieman sitkasta. Jätä pohja jäähtymään.
VOIT tehdä pohjan valmiiksi jo useamman päivää aikaisemmin ja täyttää sen vasta vähän ennen tarjoilua.
Marita Joutjärvi, teksti ja kuvat
Toiveuusinta: Näin valmistuu karitsa helpolla pääsiäispöytään