Kaksi paavia -näytelmä pitää otteessa

Turun Kaupunginteatterin Kaksi paavia -näytelmä perustuu tositapahtumiin. Oletko nähnyt Kaksi paavia -menestyselokuvan (2019), joka on nähtävissä Netflixissä?

Anthony McCarten oli kirjoittanut tekstin alun perin näytelmäksi. Kaksi paavia -näytelmä on Tampereen Työväen Teatterin ja Turun Kaupunginteatterin yhteistyötuotantoa. Sitä esitettiin viime syksynä Tampereen Työväen Teatterissa ja nyt näytelmää esitetään Turussa.

Juoni

Eletään vuotta 2013. Argentiinalainen kardinaali Begoglion on pyytänyt audienssia paavi Benedictus XVI:n luo, koska hän haluaa erota kardinaalin tehtävästä. Hän matkustaa Vatikaaniin viedäkseen eroilmoituksen paaville.

Vatikaanissa paavin ja kardinaalin välille syntyy mielenkiintoiset keskustelut. Kardinaali mm. syyttää paavia, ettei tämä ole toiminut riittävästi katolilaisessa kirkossa tapahtuneissa hyväksikäyttötapauksissa. Vuonna 2012 katolilainen kirkko oli joutunut isojen kysymysten ääreen: avioero, abortti, ehkäisy, homous ja naispappeus. Näistä kaikista paavilla ja kardinaalilla, slummipappina työskenneellä Begoglionilla on eri näkemykset. Lisää paineita syntyy myös kirkon piirissä tapahtuvasta rahanpesusta, lahjuksista ja menneisyyden virheistä.

Kaksi paavia -näyteilmä
Asko Sarkola istuvana paavina ja Esko Roine kardinaalina. Kuva Turun Kaupunginteatteri/Otto-Ville Väätäinen.

Istuva paavi Benedictus XVI ”pakenee” ongelmia Vatikaaniin. Näiden kahden kirkonmiehen näkemykset ongelmien hoitamisesta poikkeavat toisistaan. Keskustelujen myötä paavi Benedictus XVI päätyy siihen, ettei hän voi jatkaa enää tehtävässään. Hän haluaisi seuraajakseen kardinaali Begeglion, vaikka heidän taustansa ja ajattelunsa ovat erilaiset.

Onnistuuko saksalainen Benedictus XVI taivuttelemaan tangoa tanssivan kardinaalin? Kyllä. Lopulta Begeglionista tulee uusi paavi Franciscus, joka aloitti työnsä vuonna 2013 ja hän on edelleen virassaan.

Roine ja Sarkola

Turun ja Tampereen Kaksi paavia -näytelmä tuo kaksi konkaria lavalle: paaveina nähdään Asko Sarkola (väistyvä Benedictus XVI) ja Esko Roine (uusi paavi Franciscus). Näytelmän on ohjannut ja kääntänyt Tiina Puumalainen.

Sarkola ja Roine ovat aivan ilmiömäisiä, virtuooseja. Heidän työskentelyään on ilo seurata. Paavien keskustelukumppaneina nunnina nähdään Ulla Koivuranta ja Anne-Mari Alaspää.

Jos vain suinkin ehditte (ja saatte lippuja), menkää katsomaan. Kaksi paavia on teatteria parhaimmillaan. Tämän vuoksi kannattaa tehdä retki Turkuun.

Kaisa

Turussa menee myös Kysy siskoilta

kulttuuri
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *