Perheloma Roomassa, vol. 1

Perheloma Roomassa pääsiäisen paikkeilla – kiinnostaisiko ja olisiko se uhka vai mahdollisuus? Tällainen viesti napsahti puhelimeen alkuvuodesta esikoiselta ja hänen vaimoltaan. Kauaa ei tarvinnut miettiä. Reissu olisi perheen ensimmäinen ulkomaanmatka sitten koronaepidemian alun ja mukana tietenkin kaksivuotias lapsenlapsemme. 

Vaikka kevät on ollut pääkaupunkiseudulla melko lämmin ja valoisakin, juuri ennen reissuamme sää oli kolea, maisema täydellisen harmaa ja aurinkokin piileskeli pilviverhon takana.

Ehkä siksikin Rooman keväinen valo, lämpö ja vehreys värikkäine kukkineen hurmasivat heti.

Perheloma Roomassa
Roomaan saapuessa aurinko oli pilvessä, mutta lämpöä riitti päivällä. Lentokentältä suuntasimme ensin lähellä olevaan Ostiaan meren rannalle. Meillä oli aikaa lounastaa, sillä saisimme asunnon avaimet vasta illansuussa. Kuinka hyvältä tämä merellinen pasta maistuikaan kalaravintola Officina Culinariassa.

Matkasuunnitelmat olivat pääosin ”nuorison” vastuulla ja hyvin he homman hoitivatkin. Vuokrasimme AirBnB:n kautta ison asunnon, jossa oli useampi makuuhuone omilla kylppäreillään, iso olohuone, ruokailutila ja keittiö. Ja talon ympäri kiertyvä piha!

Piha puhkesi loman aikana kukkaan. Pihalla leikittiin piilosta, pelailtiin palloa, otettiin aurinkoa, chillailtiin, syötiin ja kasteltiin myös nurmikkoa ja kukkia. 

Tämä asumismuoto toimi hyvin pienen, vielä päiväunensa nukkuvan lapsen kanssa. Aamiaisen sai nautittua oman rytmin mukaan ja päikkäreiden aikaan lepäilimme tai lounastimme tai kävimme kaupungilla eri kokoonpanoilla. Välillä me isovanhemmat olimme lapsenvahteina, jotta vanhemmat saivat kahdenkeskistä aikaa. Ja välillä livahdimme mieheni kanssa omille teillemme.

Asuntojen vuokrahinnat kelluvat sesongin ja kysynnän mukaan. Tämä kuuden hengen huoneisto maksoi vuorokaudessa saman verran kuin olisi maksanut kahden hengen keskitason hotellihuone keskustassa.

Asunto sijaitsi kukkulalla 10 minuutin kävelymatkan päässä Vatikaanista ja keskustaan pääsi vartissa paikallisbussilla. Bussilippu maksaa 1,5 euroa.

Vuokrasimme myös auton, jotta liikkuminen lentokentältä asunnolle ja reissumme kaupungin ulkopuolelle sujuivat jouheammin. Autoilu Roomassa näyttää välillä kaaokselta, mutta sujuu hyvin, sillä kaikilla on tahto päästä eteenpäin. Ajotyyli on toki reipas ja maanteillä vauhti aikamoinen.

Perheloma Roomassa – mitä tehdä?

Suunnittelimme ohjelman väljästi. Koska jokainen meistä on käynyt Roomassa useasti ennenkin, emme tällä reissulla stressanneet nähtävyyksien näkemisestä.  Sikstuksen kappeli  ja Galleria Borghese  kiinnostivat kaikkia etukäteen. Kätevintä on ostaa liput etukäteen verkosta jo reilusti ennen matkaa, sillä esimerkiksi kappeliin olisi ollut yli kolmen tunnin jono. Sisäänpääsy museoon maksaa 17 euroa ja verkkolippulisä on 4 euroa.

Vaikka olimme lippuvarausten kanssa liikkeellä jo reilu kuukautta ennen matkaa, niin esimerkiksi Villa Borghese oli jo myyty loppuun matkapäivinämme.

Perhelomalla Roomassa
Sikstuksen- eli Sikstiiniläiskappelissa tuntee itsensä todellakin pieneksi. Kuvassa kappeliin johtavaa käytävää. Itse kappelissa ei saa kuvata eikä videoida. Mutta kun menet, niin istahda kappelin penkille ja katsele rauhassa Michelangelon maalaamia freskoja. Mitä tarinankerrontaa kuvissa onkaan!
Käytävän seinillä on muun muassa upeita gobeliineja. 
Kappelissa kannattaa katsella myös upeita mosaiikkilattioita.

Pienen lapsen kanssa liikkuminen on helppoa, sillä italialaiset rakastavat lapsia. He antavat tilaa, auttavat ja lirkuttelevat lasten kanssa. Tämän huomasi heti kun lounastimme lähiravintolassa. Oli sunnuntai ja jokaisessa pöydässä istui ystäväporukka lapsineen ja koirineen tai perhe lapsineen, isovanhempineen ja koirineen. Niin iloista, eläväistä ja kotoista. Kaikki keskustelivat, kukaan ei kirkunut eikä riidellyt.

Mennään puistoon

Ulkoilimme lähistöllä olleessa Monte Marion luonnonpuistossa, kuten moni muukin roomalainen näytti tekevän. Vastaan tuli juoksijoita, maastopyöräilijöitä, koiranulkoiluttajia jne.

Puistosta on upea näköala Roomaan ja Vatikaaniin.

Suuntaan jokaisella Rooman matkalla Villa Borghesen puistoon. Nyt siellä oli kevät puhkeamassa kukkaan, ihmiset istuivat piknikillä ja nauttivat keväisestä luonnosta.

Puistossa vuokrataan myös erilaisia polkupyöriä, joilla voi kierrellä varsin laajassa puistossa.

Lintujen laulu oli huumaavaa. Puiston reunalla on pieni eläintarha leikkipaikkoineen, jonne olimme ostaneet liput verkosta jo etukäteen.

Matkan pienimmällä oli keskusteluja eläinten kanssa, tässä vaihdetaan kuulumisia riikinkukon kanssa.

Upea paikka oli myös Orto Botanico di Roma eli kasvitieteellinen puutarha lähellä Trastevereä. Käyntimme aikaan siellä oli Hamami eli puiston japanilaisessa puutarhassa kasvavien kirsikkapuiden kukat olivat kauneimmillaan.

Japanilainen puutarha-alue oli kukoistuksessaan.
Kasvaisivatpa omatkin pihakukat näin upeina!

Puutarhassa oli myös pienempiä kiinnostava dinosaurusnäyttely ja perhospuutarha. Myös kukkaloisto oli uskomattoman kaunis.  Tämäkin puutarha on kukkulanrinteellä,  joten hyvät jalkineet kannattaa muistaa! Sisäänpääsy maksaa 10 euroa.

Kierroksen jälkeen on kiva suunnata Trasteveren kujille kahville tai syömään.

Kukkaloistoa riitti eri puolilla kaupunkia.

Kannattaa tirkistellä porttien raoista pihoille. Siellä voi olla näinkin kaunis piha. Kuvan liila Wisteria kukki runsaana lomamme aikaan.

Vaikka turistimatkailu nyt lisääntyy, niin vielä Roomassakin oli paljon vähemmän turisteja kuin muutama vuosi sitten. Aasialaiset ja itänaapurilaiset puuttuivat katukuvasta. Matkailijoita kuului kadulla kuuluvan puheen perusteella olevan Jenkeistä, Italiasta, Ranskasta ja Saksasta. Suomea en kuullut puhuttavan kadulla kertaakaan, vaikka lentokone olikin mennen tullen täynnä.

Matka-ajankohtanamme eli pääsiäisenä oli lentokoneessa ja museoissa, julkisessa liikenteessä, ravintoloissa ja kaupoissa vielä maskipakko. Sitä valvottiin esimerkiksi museoissa todella tarkkaan. Museoihin vaadittiin koronapassi, joka myös tarkastettiin sisäänpääsyssä.

Seuraavassa postauksessa hieman lisää reissusta.

Kivaa kevättä

Sini

Lue myös

Kevätloma Toscanassa – ja vieläpä häissä

Porukalle elämys Etelä-Ranskassa: Villa Chrisoleina

kulttuuri
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *