Jukka Rintalan juhlavuosi: kirja, näyttelyt ja näytös

Muotitaitelija Jukka Rintalan juhlavuosi on täynnä tapahtua. Ulla-Maija Paavilaisen kirjoittaman Jukka Rintala Elämänviiva -kirjan julkistamistilaisuus juhlamuotinäytöksineen käynnisti samalla 70-vuotisjuhlavuoden.

Kirja

Nyt on Jukka Rintalan juhlavuosi: Jukka täytti huhtikuussa 70 vuotta. Samoihin aikoihin oli Ulla-Maija Paavilaisen kirjoittaman Jukka Rintala Elämänviiva -elämänkertakirjan (Otava) julkistamistilaisuus ja juhlanäytös.

Kirja on mielenkiintoista luettavaa. Vaikka olen seurannut Jukan uraa 1980-luvulta, kirja toi esiin sellaista, jota en tiennyt tai muistanut – ennen kaikkea uran alkupuolelta. Kirjasta käy ilmi, että Jukka on selviytyjä, joka ei anna periksi, vaikka työ (esimerkiksi Marimekon suunnittelijana) meni alta. Hän ja Matti Vaskelainen, Jukan puoliso ja työkumppani, keksivät uuden tavan selvitä. Ahkeruus, peräänantamattomuus, tinkimättömyys jne. ovat vieneet eteenpäin.

Jukka Rintalan juhlavuosi kirja
Ulla-Maija Paavilainen kirjoitti Jukka Rintala Elämänviiva -kirjan.

Jukka on monipuolinen ja lahjakas taiteilija. Moni yhdistää hänet Linnan juhlien juhlapukuihin. Näyttävien juhlapukujen lisäksi hän on suunnitellut paljon muutakin, mm. sisustustuotteita, teatteripuvustuksia jne.

Kirjasta käy ilmi, että Jukka olisi voinut elättää itsensä myös taidemaalarina, mutta muoti vei mennessään. Jukan viiva, pensselin jälki, on tunnistettavan lennokas ja varma.

Kirjassa Jukka antaa tunnustusta puolisolleen, työparilleen Matti Vaskelaiselle.

Jukka Rintalan juhlavuosi Matin kanssa
Jukka Rintala ja Matti Vaskelainen ovat loistava työpari.

Jukan lukuisat asiakkaat, ystävät, opiskelukaverit yms. kertovat kirjassa omia muistojaan ja näkemyksiään Jukasta. Kirjan kuvia on kiva katsella.

Jukan suunnittelemissa asuissa nainen tuntee olevansa nainen.

Kirja on loistava meille kaikille, jotka olemme kiinnostuneet muodista.

Juhlanäytös

Kirjan julkistamistilaisuudessa nähtiin läpileikkaus Jukan suunnittelemista juhlapuvuista. Malleina oli Jukan luottomalleja: Leena Harkimo, Birgitta Öunap, Angelika Klas, Jaana Puupponen ja Susanna Laine.

Vaikka  moni meistä oli nähnyt ennenkin lukuisia Jukan suunnittelemia pukuja, jaksoimme ihastella Jukan taituruutta.

Jukka Rintalan juhlavuosi jaana puupponen
Balettitanssija Jaana Puupponen on nähty usein Jukan näytöksissä mallina.
Rintalan juhlavuosi angelika ja jaana
Oopperalaulaja Angelika Klaas lauloi muutaman laulun – tietysti Jukan suunnittelema puku päällä. Jaana Puupposen näyttävä ruusupuku sai yleisön huokailemaan.
leena harkimo jukan näytöksessä
Jukka on käyttänyt Leena Harkimoa mallinaan jo Friitalan ajoista alkaen. Punainen ja musta toistuivat monissa näytösasuissa.
Jukka Rintalan juhlavuosi kaikki mallit
Juhlanäytös oli ilo silmälle.

Näyttelyitä

Jukka ja hänen puolisonsa Matti Vaskelainen kiertävät ahkerasti eri puolilla maata erilaisilla messuilla ja tapahtumissa. Jukan pukuja maalaamia tauluja ja suunnittelemia tuotteita on nähtävissä ja ostettavissa kesällä mm.

Pieksämäellä (Kulttuurikeskus Poleeni) 25.5.-15.8.

Savonlinnassa (hotelli Seurahuoneen kulma) 15.6.-15.8.

Haminassa (Aladinin palatsi) 1.7.-15.8. Tämä on samalla Rintalan juhlavuoden mitallijuhlat.

Kaisa

Sinua voisi kiinnostaa myös

Jukka Rintalan kotisivut

Vielä löytyy kotimaisia vaatteita!

Jukka Rintala taikoi Aladinin palatsiin tähtiloistetta

kulttuuri
Kommentit (2)
 1. Lady of The Mess
  9.5.2022, 22:46

  Olen muutaman kerran nähnyt Jukan messuilla ja kerran Turun Osaava nainen -messuilla jäin pitemmäksi aikaa juttelemaan hänen ja Matin kanssa. He olivat kerrassaan hurmaavia. Eräältä toiselta messukerralta on jäänyt harmittamaan yksi ihana Jukan suunnittelema villakangastakki, jonka pihiyttäni jätin ostamatta. Opetti sen, että jos jokin asia kolahtaa oikein kovaa, ei sitä pidä jäädä pitemmäksi aikaa pohtimaan;)

  1. Hei Lady of The Mess, kiitos kivasta muistosta, jonka jaoit kanssamme.
   Jukka ja Matti ovat miellyttäviä, hurmaavia ja heitä on helppo lähestyä.

   Tuo on tuttua, että ostamatta jäänyt vaate kaduttaa, kun on jäänyt liikaa miettimään. Vuodet ovat opettaneet minua, että jos vaate tuntuu omalta, se kannattaa ostaa ja toisaalta, jos vaatteessa jokin kohta ei miellytä, sitä ei kannata ostaa – se jäisi käyttämättä.
   -Kaisa

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *