Leffavinkit: Coda, Eiffel ja Downton Abbey

On ilo jälleen käydä elokuvissa. Poimi leffavinkit: Coda, Eiffel ja Downton Abbey.

Coda, kahden maailman välissä

Murrosikäinen Ruby on perheensä ainut kuuleva eli ns. Coda-lapsi. Hänen vanhemmat ja isoveli ovat kuuroja. Perheen isä ja isoveli ovat kalastajia. Ruby auttaa perhettään kalastusyrityksen pyörittämisessä oman koulunsa ohella. Hän on väsynyt, koska ennen koulua hän on ollut isänsä ja veljensä kanssa kalastusaluksella auttamassa.

Koulukaverit syrjivät ja haukkuvat Rubya, koska hän haisee kalalta. Rubyn ainut ilo on laulaminen koulun kuorossa. Kuoronjohtaja näkee Rubyn lahjakkuuden ja innostaa tätä pyrkimään jatko-opintoihin. Päätös on vaikea, koska perheen elanto on kiinni Rubyn avusta.

leffavinkit coda
Emilia Jones näyttelee Codan pääosan.

Siân Hederin ohjaama elokuva on lämminhenkinen. Nuorta Rubya näyttelee lahjakas Emilia Jones, joka on saanut lukuisia tunnustuksia Rubyn roolistaan. Kuuron äidin osassa on lähes kuuro näyttelijä Marlee Matlin, joka voitti Oscarin tästä roolistaan. Isän roolissa nähdään kuuro näyttelijä Troy Kotsur, joka myös pokkasi roolisuorituksestaan Oscarin. En kyllä lainkaan ihmettele, että tämä elokuva sai elokuva-Oscarin.

Eiffel

Gustave Eiffel (1832–1923) (Roman Duris) on niittänyt mainetta metallisilloilla ja Vapauden patsaan metallirunkorakenteiden suunnittelijana. Ranskan hallitus haluaisi Eiffelin suunnittelemaan jotain uutta vuoden 1889 Pariisin maailmannäyttelyyn. Eiffel ei innostu asiasta, koska kyse on väliaikaisesta rakennelmasta. Hän haluaisi keskittyä rautatietöihin. Hänen mielensä muuttuu, kun hän törmää menneiden vuosien takaiseen rakastettuunsa Adrienneen (Emma Mackey), jonka hän kadotti yli kymmenen vuotta sitten.

leffavinkit eiffel
Eiffel-elokuvan rakastavaiset

Tämän sattuman tuoman kohtaamisen ansiosta Gustave Eiffel alkaa suunnitella rautarakenteista tornia, jonka korkeudeksi hän haluaa 300 metriä. Samalla hän elättelee toivetta elvyttää suhteen Adriannen kanssa. Valitettavasti Adrianne on mennyt naimisiin, mikä ei helpota tilannetta. Tornin muoto tuo mieleen A-kirjaimen. Onko se saanut innoitusta rakkaudesta Adrienneen?

Suunnitelma saa paljon vastatuulta, pariisilaiset ja rahoittajat eivät innostu. Vaikeuksien jälkeen torni nousee pystyyn – eikä sitä alkuperäisistä huolimatta pureta, vaan on edelleen meidän ilonamme. Näin Pariisin siluetti muuttui kerralla. Eiffel torni on nykyisin Pariisin tunnusmerkki, jossa on käynyt lähes 300 miljoonaa vierailijaa.

Mielenkiintoinen elokuva, jossa on tutuuspohja – ainakin tornin suhteen.

Downton Abbey

Supersuosittu televisiosarja Downton Abbey on saanut jatkoa kahden kokopitkän elokuvan myötä. Ensimmäinen jatko-osa ilmestyi vuonna 2019 ja nyt toukokuussa – koronan vuoksi myöhästyneenä – tuli uusin jatko-osa alaotsikoltaan Uusi aikakausi.

Elokuvassa liikutaan tutussa Downton Abbey -kartanossa, mutta myös Ranskan Rivieralla, josta yksi perheenjäsen on saanut kiinteistön perinnöksi. Suvun rahat alkavat huveta. Kun Downton Abbeyn katto vuotaa ja se pitäisi korjata, perhe antaa luvan kuvata kartanossa elokuvaa, korvausta vastaan tietysti.

leffavinit Downton Abbey

Käsikirjoitus ei välttämättä ole Oscar-tasoa, mutta tietyt keskustelupätkät ovat suorastaan herkullisia. Näyttelijäkaarti on tuttu eli kaikki hahmot ovat mukana elokuvassa.

Nautin suunnattomasti elokuvan estetiikasta: 1920-luvun puvut ovat ihania, kampaukset ja meikit kauniita. Aah! Silmä lepää.

Kaisa 

Finnkinon sivuilta näet oman paikkakuntasi esitysajat

Belfast-elokuva kauden vaikuttavin?

kulttuuri
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *