Lomareissu Calabriaan, Etelä-Italiaan

Lomareissu Calabriaan, Etelä-Italiaan toteutui vihdoinkin reilun kahden vuoden odotuksen jälkeen. Alun alkaen suunnitelmissa oli syysreissu Sisiliaan. Iso K eli koronaepidemia keikutti matkasuunnitelmia pariin otteeseen ja kohdekin vaihtui. Samoin ajankohta.

Neljän naisen matkakerhomme on reissannut yhdessä jo lähes kolmenkymmenen vuoden ajan. Yleensä teemme omatoimimatkoja. Koska olimme pari vuotta varailleet ja peruutelleet erinäisiä hotelli- ja lentolippuvarauksia, päädyimme  helppoon ratkaisuun. Valitsimme Aurinkomatkojen valmismatkan Calabriaan. Matkan maksoimme itse.

Rantaviivassa vuorottelevat valkoiset hiekkarannat, jylhät vuoret ja suloiset kylät.

Calabrian rannikko oli meille kaikille uusi kohde. Toki tiesimme, että luvassa on maalaismaisemaa, jyrkkiä vuorenrinteitä, pieniä kyliä ja kaupunkeja siellä täällä sekä pitkiä hiekkarantoja.

Reissu ajoittui toukokuun toiselle viikolle. Lentokentältä köröttelimme bussilla reilun tunnin hotelliin. Oli pilkkopimeää, kun saavuimme perille. Aamulla häikäistymme keväisestä valosta.

Hotellimme sijaitsi aivan meren rannassa. Yläkuvat ovat hotellihuoneemme terassilta. Horisontissa siinsi Sisilian pohjoispuolella sijaitseva Strombolin tulivuorisaari, joka edelleen tupruttaa jonkin verran hienoisena savuna näkyvää kaasua.

Ensimmäisenä aamuna suuntasimme heti mereen uimaan. Rannat ovat hiekkaa ja/tai pienikivisiä. Merivesi oli noin 15 asteista. Koko talven meressä uineena se oli mielestäni lämmintä.

Kevät oli jo pitkällä kohteessa. Aurinko paistoi, linnut lauloivat ja kukat kukkivat. Oli kuin Suomen kesäkuukausina, vaikka paikalliset näyttivät ainakin vaatetuksen puolesta olevan vielä varhaisessa keväässä.

Olimme etukäteen valinneet kaksi matkatoimiston järjestämää retkeä.

Saariretki merellä

Calabria on Tyrrhenanmeren rannalla. Kirkkaan vetensä vuoksi se on snorklaajien ja sukeltajien suosiossa. Sitä emme tehneet, mutta vuokrasin sup-laudan hotellista ja meloskelin hieman rantaa pitkin. Jyrkkien rinteiden kätkössä on suloisia pieniä hiekkapoukamia, joissa ei ole ketään.

Upeita sinisen sävyjä, eikö vain? Saaret ovat tulivuorisaaria, pienimmät kuin mereen heitettyjä isoja kiviä. Matkalla pysähdyttiin tervehtimään delfiinejä.

Saarilla on jonkin verran asutusta, kapeita kujia, ravintoloita ja leppoisaa elämänmenoa. Nyt kujilla oli väljää, mutta kesän kuumina kuukausina turistisesongin huippuaikana voi olla ruuhkaa. Kadut ovat kapeita, golfauto ja skootterit ovat yleisiä kulkupelejä.

Saariretkellä pysähdyimme Strombolin, Liparin ja Vulcanon tulivuorisaarilla. Stromboli on edelleen aktiivinen tulivuosi, joka on purkautunut viimeksi 2002-2003. 

Lounastimme Liparin saarella sisilialaisen herran ravintolassa. En muista milloin olisin syönyt niin tuoretta kalaa, rapuja ja muita merenherkkuja.

Kalastaja oli juuri tuonut pientä herkkua ravintolaan. Vain pää naksaistiin pois, muu osa syötiin pehmeine kuorineen. Oli erittäin hyvää!
Vulcanon saarella on myös rikkipitoinen eli pahalta haiseva uimapaikka. Siksi kaasuvaroitus.

Kaupunki- ja kyläretkillä

Toinen retkemme suuntautui hotellilta etelään, Italian ”saappaankärjessä” sijaitsevaan Reggio Calabriaan. joka on Calabrian suurin ja vanhin kaupunki.

Kaupunki on historiansa aikana ollut monen vallan alla ja se näkyy muun muassa rakennusten arkkitehtuurissa. 1900-luvun alun tulivuorenpurkauksessa osa kaupungista tuhoutui. Sen jälkeen on rakennettu 1,5 kilometrin pituinen rantabulevardi ja amfiteatteri meren rantaan.

Kalastajakylä Scilla

Suloinen pieni kylä on rakennettu aivan rantaviivaan. Jälkikäteen rakennettu tie kiemurtelee rannasta tunneleiden kautta vuorille.

Scilla-kalastajakylä on pieni ja kaunis.
Pienet kalastajaveneet lepotauolla.
Talot on rakennettu aivan vesirajaan. Täällä jos missä kala on taatusti tuoretta.

Trophea

Majapaikkamme lähin kaupunki, noin 10 kilometrin päässä on Trophea. Sinne tilasimme kuljetuksen hotellista. Alueella ei ole taksiliikennettä, joten kuljetus kannattaa varata etukäteen.

Trophea on valittu vuonna 2021 Italian kauneimmaksi kyläksi. Se on rakennettu merestä nousevan kalliojyrkänteen päälle. Vasen yläkuva on lounasravintolastamme.

Ruoka Calabriassa

Calabria ei ole sellainen herkkupaikka kuin pohjoisempi Italia. Ruoka on yksinkertaista ja vähän maustettua. Mutta hyvää se on. Koska hotellimme lähistöllä ei tähän vuodenaikaan ollut vielä ruokapaikkoja avoinna, valitsimme hotellista puolihoidon. Se kannatti, sillä joka ilta oli tarjolla kolmen ruokalajin ja jälkiruoan menu.

Loman viimeisen illan pääruoka oli suorastaan herkullinen.

Nälkä ei pääse yllättämään muuallakaan.

Viinilasillisen tai drinkin kaverina tuodaan pöytään pieniä tapaksia. Tropheassa oli lounaspaikassa tarjolla tuoretta hummeria. Oli täydellisen hyvää.

Italiassa kannattaa syödä gelatoa eli jäätelöä.

 Tämä Reggio Calabrian kaupungissa sijaitseva Gelato Cesare -jäätelökioski valittiin Italian parhaaksi vuonna 2021. Kioskissa oli neljää riuskaa miesmyyjää lapioimassa jäätelö asiakkaille. Jäätelölajeja oli varmaankin parikymmentä. 

Paikalliset virkamiehet söivät lounastauollaan Brioche con Gelaton eli jäätelöä briossin välissä. Oli kuulema hyvää.

Loma Calibriassa oli ihana ja juuri tähän hetkeen meille täydellinen. Elämä on letkeää. Päivällä isot kaupat ovat auki, mutta pienemmät sulkevat ovensa muutamaksi tunniksi iltapäivällä.

Turisteja oli vähän, pääosin saksalaisia. Humalaista öykkäriporukkaa emme nähneet missään. Ehkä siksi, ettei alue taida olla bilettäjien suosiossa. Mutta jos haluat viettää rauhallsita lomaa kauniita maisemia katsellen, niin suosittelen.

Rantaa pitkin pääsee harvakseltaan kulkevalla paikallisjunalla, mutta asemille joutuu kiipeämään jyrkkiä teitä, ainakin jos asuu rannalla kuten me. Vuokra-autoa kannattaa harkita, jos haluaa liikkua enemmän. Liikenne on vähäistä ja ajaminen sujuu hyvin.

Sini

Sinua voisi kiinnostaa

Jos suunnittelet lomamatkaa, pidä mielessä myös Rodos!

Lomamatka mielessä – 5 syytä mennä Santorinille

kulttuuri
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *