Aivosumua ja uupumusta – juotko tarpeeksi vettä?

Vesi on välttämätöntä, mutta silti kovin moni juo liian vähän vettä. Sen olen todennut usein itsekin, kun ihmettelen kesken päivää, miksi koen aivosumua ja uupumusta. Kun kuuntelin lääkäri Pippa Laukan esitelmää vedenjuonnin tärkeydestä, oivalsin monta asiaa itsekin.

Tiesitkö, että aivoista 75 % ja keuhkoista 83 % on vettä? Jos sydän sykkii liian kovaa, syynä voi olla nestehukka. Janon tunne kyllä ilmoittaa nesteen tarpeesta, mutta silloin on jo 2 % nestehukka päällä. Myös lihaskrampit ja ajatuksen kulun takkuaminen voivat kieliä vähäisestä vedenjuonnista.

Jos vedenjuonti tökkii

Kovin usein kuulee, että joisihan sitä, mutta vesi on pahaa tai sen juominen tylsää. Tähänkin Pippa Laukalla oli vastaus. Hän kehotti käyttämään mielikuvitusta, miten vedestä tulisikin herkkua ja sitä haluaisi juoda.

Kokeile lisätä veteen jäisiä marjoja. Ne pitävät veden kylmänä, antavat siihen makua ja antioksidantteja. Toimii etenkin kuumana päivänä hyvin!

Juo vesi kauniista lasista, sekin inspiroi juomaan vettä.

Vaihtelu virkistää: Juo välillä hanavettä, kokeile välillä kuplavettä.

Lisää veteen yrttejä, kurkkua tai hedelmäpaloja. Esimerkiksi jos veren rauta-arvot ovat matalalla, lisää veteen persiljaa, jossa on paljon rautaa. Veden kanssa nautittuna rauta imeytyy tehokkaasti.

Kun juot veden ja syöt siinä olleet hedelmäpalat, saat pientä purtavaa samalla. Purutuntuma hillitsee ylimääräistä syömishimoa ja auttaa pääsemään eroon napostelusta.

Näin voit seurata, että olet juonut riittävästi

Vettä olisi hyvä juoda vähintään 1,5 päivässä, kuumalla tai helteellä enemmänkin. Juo tasaisesti pitkin päivää, niin vesi pääsee imeytymään kehoon. Kaikki on kunnossa, jos:

Olo on virkeä, päätä ei särje ja ajatus kulkee.

Sinulla ei ole jano.

Pissaat useamman kerran päivässä ja pissa on kellanvaaleaa. Jos pissa on tummaa ja tuoksahtaa tympeältä, olet juonut liian vähän.

Kokeile myös ihon nestejännitystä: Nipistä ihoa peukalon ja etusormen väliin muutamaksi sekunniksi, Jos iho ponnahtaa sujuvasti takaisin, nesteytys on ok. Jos ei tai jää kuopalle, juo lisää vettä.

Hyvä nestetasapaino näkyy myös ihossa

Ihoni ei ole koskaan ollut niin kaunis ja kimmoisa, kuin silloin kun nuorena pidin viikon mehupaastoja. Enää en ole mehupaastonnut vuosikymmeniin, mutta uskon kyllä että veden kaunistavaan voimaan.

Siihen vannoo myös Murad-ihonhoitosarjan kehittäjä Dr. Howard Murad, sillä hän kehottaa syömään veden.

Tällä hän tarkoittaa syömään paljon vesipitoisia hedelmiä ja kasviksia, jotta iho saa riittävästi kosteutta ja samalla, vitamiineja ja antioksidantteja.

Näistä edellä mainituista vesileikeistä innostuneena päätin kokeilla olisiko aina saatavilla olevasta kuplajuomasta vaihtelua vedenjuontiin. Olen kyllästynyt kantamaan kuplavesipulloja kaupasta kotiin tai mökille, joten olen juonut lähinnä hanavettä.

Päätin viimeinkin kokeilla hiilihapotuslaitetta, sillä sain tilaisuuden kokeilla sellaista. Testiin valikoitui SodaStream Art -malli, jolla voi itse säätää kuplien määrää vedessä.

Laite onkin yllättävän helppo käyttää. Pullo täytetään hanavedellä, asetetaan laitteeseen ja kyljessä olevasta kahvasta painetaan kuplia. Laite mahtuu työtasolle kaappien väliin. Tämän laitteen hinta on noin 100 euroa. 

Aion viedä laitteen mukaan mökille, sillä kauppa on kaukana ja kuplaveden juojia useita. Jos kuplajuomalla on kysyntää, on aika laskeskella, kannattaako ostaa laite omaksi.

Juotko sinä riittävästi vettä? Juotko hanavettä vai kantovettä?

Sini

Sinua voisi kiinnostaa

Vettä kesähelteellä

Vesi kosteuttaa ihoa – ei kuivata

hyvinvointi
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *