Silittämättä siisti vaate?

Silittämättä siisti vaate on monen toiveissa. ”Ostan vain sellaisia vaatteita, joita ei tarvitse silittää.” ”Suosin silittämättä siistejä vaatteita.” ”Easy care -paidat ovat parhaita, kun niitä ei tarvitse silittää.” Kuulen usein tällaisia lauseita. 

Mikähän on syynä siihen, että yllättävän monet eivät silitä vaatteitaan? Mukavuudenhalu? Silittämisen inhoaminen? Aikapula?

En minäkään rakasta silittämistä, mutta silti silitän, sillä ”väärällä” tavalla ryppyiset vaatteet eivät ole minun juttuni. Eri asia on sitten esimerkiksi pellavavaatteet, joiden rypyt kuuluvat asiaan.

Silittämättä siisti silitys
Silitän aina trikoopaitani – ja erityisen huolella niiden pääntiet.

Silittäminen ei siis välttämättä ole kivaa, mutta eihän elämässä kaikki ole kivaa. En urakoi silityksen kanssa, vaan silitän vaatteita sitä mukaa kuin käytän niitä, edellisenä iltana, jotta aamulla ei tule kiire, ja vaate ehtii jäähtyä ennen pukemista. Silloin vaate ei ole ryppyinen ennen kuin ehdin lähteä kotoa.

Matkoillekin pakkaan puuvillavaatteita. Matkalaukussa ne ovat voineet rypistyä, vaikka olisin silittänyt ne kotona. Sen vuoksi arvostan hotelleja, joiden huoneissa on silityslauta ja -rauta tai höyrystin. Aikoinaan kannoin mukana jopa matkasilitysrautaa, mutta nykyisin jätän sen kotiin.

Silittämättä siisti

Silittämättä siisti vaate on todennäköisti 100 prosenttisesti synteettistä kuitua. Sellainen voi olla pesun jälkeen suhteellisen siisti edellyttäen, että kone ei ole ollut umpitäynnä ja pesuohjelma on ollut oikea.

Trikoovaate vai easy care?

Sitä vastoin vaikkapa puuvillainen trikoovaate on pesussa rypistynyt niin, ettei se ainakaan minulle kelpaa silittämättä. Vaikka vaate muuten olisi pesun jälkeisen oikomisen ansiosta suhteellisen sileä, pääntie paljastaa hutiloinnin.

Entä sitten easy care -kankaista tehdyt, vaikkapa puuvillakankaiset vaatteet, joita mainostetaan silittämättä siisti -maininnalla? No, nekin kaipaavat pientä silitystä – ainakin minun mielestäni. Niissäkin kaulukset, mansetit yms. paljastavat huolimattomuuden. Easy care -käsittely auttaa jossain määrin, ettei vaate rypisty niin paljon ja siliää helpommin, mutta ei se silti ole silittämättä siisti. Ja toinen luku onkin sitten se, kun siliävyyskäsittely on peseytynyt vaatteesta.

Olenko joku dinosaurusaikainen henkilö, katoavaa kansanperinnettä suosiva, kun käytän vielä silitysrautaa (ja mankeloin lakanat)?

Silitätkö sinä trikoo- tai easy care -käsitellyt vaatteet? Vai suositko polyesteristä valmistettuja vaatteita, jottei tarvitsisi silittää eli suositko silittämättä siistiä vaatteita? Vai tyydytkö ryppyisiin vaatteisiin?

Kaisa

Vaatehuolto, mikä tarua ja mikä totta?

Sileäksi ilman silitysrautaa

muoti ostokset
Kommentit (1)
  1. Pellavapaidat ja mekot pysyvät paremmin siisteinä, jos maltat tärkätä niitä edes hiukan. Silitys ja tärkkispray silityksen tukena päivää ennen pakkaamista, vaate ilmavasti ripustettuna ’kuivumaan’ niin, että se on varmasti kuiva ja sitten pakkaus.

    Pellavamekon istumarypyt siliävät höyryllä – ei kokonaan, mutta aika paljon. Ripusta vaate hyvälle henkarille, laita se kylpyhuoneeseen suihkun jälkeen tai ulos steiseen ilmaan. Puhdas vesi suihkupullosta auttaa myös. Anna taaskin kuivua rauhassa ja ilmavasti.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *