Ilmaista tekemistä Helsingissä

Kaipaatko ilmaista tekemistä Helsingissä? Haluatko viettää Helsinki-päivän lasten kanssa?

Helsingissä voi nauttia ilmaiseksi taiteesta, musiikista tai sukeltaa menneiden vuosikymmenten fiiliksiin. Tässä muutamia vinkkejä Helsinki-päivään.

Kaupunginmuseo

Helsingin kaupunginmuseo
Helsingin Kaupunginmuseoon on aina vapaa pääsy. Hyvällä säällä museon pihalla voi istuskella.

Aloita ilmaista tekemistä Helsingissä -päiväsi Tuomiokirkon läheisyydestä, Aleksanterinkadulta löytyvästä Helsingin Kaupunginmuseosta, jonne on vapaa pääsy.

Museossa on oma osastonsa lapsille, jossa perheen pienimmät saavat leikkiä kauppaa, tutustua vanhan ajan asumiseen, kipitellä pitkospuita pitkin, leikkiä laivan kapteenia – siis  tehdä kaikkea kivaa.

Seurasin eri-ikäisiä lapsia taaperosta noin 10-vuotiaaseen. Kaikki näyttivät löytävän monipuolisesti mieleistä tekemistä. Riemunkiljahdukset kertoivat innostuksesta.

Ilmaista tekemistä Helsingissä aikakone
Museon ns. aikakoneella voi sukeltaa menneisyyteen.
Ilmaista tekemistä Helsingissä vaatteet
”Pukeudu” entisajan tyyliin. Ota päätön hahmo eteesi ja aseta raajasi hahmon mukaan ja pyydä jotain nappaamaan sinusta kuva. Seurasin saksalaisen perheen ilakointia näiden kanssa. Koko perhellä näytti olevan hauskaa.

Kaikenikäisille tarkoitetuissa huoneissa on nähtävänä mm. 1950-luvun työläiskodin huone, menneen vuosikymmenen baari, Maxim-elokuvateatterin ovet, erilaista esineistöä, mainoksia yms., jotka valaisivat kivalla tavalla mennyttä aikaa. Laitapa minikokoisesta jukeboksista levy soimaan ja istahda baarin pöytään fiilistelemään.

Ilmaista tekemistä Helsingissä kaupunginmuseon huone
1950-luvun ns. hellahuone näytti hyvin erilaiselta kuin nykyiset yksiöt.
Kaupunginmuseo mainoksia
Museon vitriineissä on paljon mielenkiintoisia esineitä menneiltä vuosikymmeniltä. Vanhoja valokuvia oli kiva tarkastella.
Kadunlakaisijan työvälineen
Ennen ei ollut ”lakaisukoneita”, vaan kadunlakaisijat työntelivät tällaisia kärryjä ja lakaisivat luudalla kadut siistiksi.
kaupunginmuseo baari
Museobaarin hintoja ja vanha jukeboksi, josta kävijät voivat valita soitettavan musiikin. Minä kuuntelin Mä lähden stadiin. Sehän sopi stadipäivääni.
Mieli-näyttely
Rikki – kun mieli särkyy -näyttelyssä nähdään mm. pakkopaita ja hullunarkku. Aika karua nykyihmiselle.

Museon ylimmässä kerroksessa on vaihtuva näyttely. Tällä hetkellä siellä on Rikki – kun mieli särkyy. Näyttelyssä nähdään mm. entisaikojen mielisairaaloiden välineistöä.

Kaupunginmuseo on auki ma–pe 11–19, la–su 11–17.

Hakasalmen huvila

Mannerheimintiellä, Kansallismuseon vastapäätä on Hakasalmen huvila. Siellä on nyt Rikoksen ja rakkauden kaduilla -näyttely. Näyttely keskittyy Helsingin Kallion kaupunginosassa tehtyjen tai sinne sijoittuvien kotimaisten elokuvien rikoksiin ja rakkauksiin.

Näyttelyssä nähdään elokuvarekvisiittaa, kuvia ja klippejä eri vuosikymmenten elokuvista. Oli hauska bongata tuttuja leffoja.

ilmaista tekemistä helsingissä elokuvateatterit
Kylläpä elokuvateattereita on ollut paljon pelkästään Pitkänsillan pohjoispuolella.Oletko käynyt jossain näistä?
elokuva rooliasut
Näyttelyä varten oli tehty uudet tulkinnat Onnellinen ministeri -elokuvan asusta. Miespääosaa esitti Tauno Palo ja ministerintytärtä Birgit Kronström. Elokuvassa he olivat pukeutuneet tällä tavalla.

Tänne museoon on pääsymaksu 10/12 e, alle 18-vuotiaat ja Museokortilla ilmaiseksi. Joka kuukauden viimeisenä perjantaina klo 11-17 on ilmainen sisäänpääsy kaikille.

Museo on auki ti 11.00–19.00 | ke–su 11.00–17.00 | ma suljettu.

Oodi

Oodi-kirjastosta on tullut kaupunkilaisten olohuone. Kirjojen lainaamisen lisäksi sinne tullaan viihtymään, syömään, harrastamaan, tulostamaan isoja kopioita, tekemään töitä jne. Kirjaston ylimmässä kerroksessa on oma, iso osansa lapsille. Vanhemmat tuovat sinne lapsia leikkimään, ja samalla vanhemmat voivat jutella toisten vanhempien kanssa.

Ilmaista tekemistä helsingissä oodi
Mene Oodin yläkerran ”mäkeä” ylös ihastelemaan näkymää. Nappaa myös kuvia seuralaisistasi, sillä siellä on aina upea valo.

Musiikkia

Ilmaiskonsertteja ja muuta ilmaisohjelmaa on mm. Espan lavalla. Voit istua joko lavan edessä olevalla penkillä tai vastapäisellä Kappelin terassilla ja nauttia kesäpäivästä.

Musiikkitalon terassilla ja pääaulassa järjestetään viikoittain kesäkonsertteja. Konserttien aikataulut on hyvä tsekata tästä linkistä.

Jos jazz ja swing miellyttävät sinua, ravintola Storyvillen puistoterassilla on joka ilta livemusiikkia.Kuuntelin viime viikolla yhden tällaisen ilmaisen liven – ja täytyy sanoa, että oli ihan mahtava fiilis. Silloin musiikki oli enemmän swinghenkistä, Laila Kinnusta yms. tuttua musiikkia. Viihdyttävää.

Katutaidetta

ilmaista tekemistä helsingissä itä-pasila
Itä-Pasilan katutaide elävöittää betonikaupunkia.

Lähde pois keskustan hulinoista ja suuntaa Itä-Pasilaan. Siellä on kymmeniä muraaleja ja graffiteja – ei siis mitään sotkuja, vaan taidokkaasti tehtyjä.

Vietin siellä pari tuntia kiertäen ystäväni Tiinan ja hänen poikansa Musajusan kanssa. Musajusa toimi meidän paikallisoppaana. Visit Helsingin -sivuilla on lisätietoa Itä-Pasilan katutaiteesta.

Muraali
Taidokkaat muraalit piristävät katukuvaa.

Maalaukset ovat loppujen lopuksi pienellä alueella, joten selviät kierroksesta ilman ammattiopastusta, mutta Pasilassa toimivan Sokos-hotellin vastaanotto myy 10 euroa maksavia opastuksia.

Ilmaista tekemistä Helsingissä muraali
Paikallinen Jenni on saanut oman kuvansa 34-metriseen muraaliin, joka on Helsingin suurin.
katutaide
Sympaattinen norsu.
graffitit
Maalauksia on todella paljon. Kannattaa kääntyillä 360 astetta, jotta näkisit mahdollisimman monta teosta.

Hyvää Helsinki-päivää!

Kaisa

Tuusulanjärven taiteilijakodit – kurkistus 100 vuoden taakse

kulttuuri museot-ja-nayttelyt
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *