Lasten kanssa Tanskaan

Onko pienten lasten kanssa Tanskaan -matka uhka vai mahdollisuus? Vietin viime viikon Tanskassa. Matka oli ns. äiti-lapsi -matka.

Olin ostanut tyttären perheelle ja itselleni joululahjaksi 2019 pitkän viikonloppumatkan Tanskaan. Meidän piti lähteä matkaan 28.3.2020. Koronan vuoksi emme päässeet reissuun. Pienen ”taistelun” jälkeen hotelli palautti maksamani rahat. Jätin Finnairille lentolippujen hinnan, koska kuvittelin, ettei korona kestä pitkään, vaan voisimme matkustaa Tanskaan kesällä. Kesälläpä hyvinkin, mutta vasta pari vuotta myöhemmin.

Nyhavn
Kööpenhaminan Nyhavn oli yhtä vilkas kuin ennenkin.

Talo vuokralle

Finnairin voutcher oli vanhenemassa elokuussa 2022, joten aloitimme matkan suunnittelun loppukeväästä.

Alkuperäisen suunnitelman mukaan olisimme olleet Kööpenhaminassa torstaista sunnuntaihin ja asuneet hotellissa. Nyt porukkamme laajeni: tyttären ja reilun 3-vuotiaan E:n lisäksi matkalle lähtisivät tyttären paras ystävä, tämän 1-vuotias poika ja tyttären ystävän äiti. Viimeksi mainitut olisivat Tanskassa torstaista sunnuntaihin, kun me olisimme maanantaista sunnuntaihin.

Tyttäreni ehdotti, että vuokraisimme airbnb:n kautta asunnon. Mieleinen talo löytyi Hellerupin kaupunginosasta, joka on rauhallinen, meren rannalla ja hyvin yhteyksien päässä keskustasta. Kaikesta näki, että talossa oikeasti asuttiin, eikä se ollut vain vuokrakäytössä.

Talon kolme lastenhuonetta olivat lasten paratiisi. Kerrossängyissä oli verhot, joiden ansiosta majaleikit onnistuivat helposti. Liukumäki ja tikapuut olivat 3-vuotiaan mieleen. Lastenhuoneiden leluista löytyi mieleisiä niin 1-vuotiaalle kuin 3-vuotiaallekin.

Lasten kanssa tanskaan talo
Vuokratalo oli täydellinen ajatellen toiveitamme.

Pihalla oli maahan upotettu trampoliini, minileikkimökki, keinut, renkaat, hiekkalaatikko ja tilaa juosta ja touhuta.

Keittiö ja sen varustus saivat kokkauksesta pitävältä tyttäreltä kiitosta. Arkea helpottivat astianpesukone, pyykkikone ja kuivausrumpu.

Talolta oli noin 5 minuutin kävelymatka juna-asemalle ja saman verran merenrantaan. Juna hurautti meidät Kööpenhaminan keskustaan noin 10 minuutissa.

Talo oli todella hyvä löytö – ei halpa (yli 200 euroa/vrk), mutta erittäin toimiva. Tällainen asunnon vuokraaminen on miellyttävämpi vaihtoehto kuin hotellihuone, jos lähtee lasten kanssa Tanskaan – tai muuallekaan pidemmäksi aikaa, koska silloin lapsille on enemmän elintilaa, mahdollisuus touhuta.

Legoland ja Tivoli

Heti tiistaiaamuna lähdimme Billundiin eli Legolandiin, jotka E oli odottanut kovasti. Matkustimme Köpiksestä junalla Vejleen ja siitä oli lyhyt bussimatka Legolandin porteille. Matka-aika kokonaisuudessaan oli lähes 3 tuntia suuntaansa. Matka sujui erittäin helposti, koska tytär oli ottanut mukaan eväitä ja iPadin, josta E pystyi katsomaan piirrettyjä. Mitään kitinää tai marinaa ei ollut. Paluumatkalla E nukkui osan matkasta.

Legoland
Legoland on lapsiperheiden toivekohde.

Legoland on perustettu 1968. Se on lasten todellinen toivekohde, jossa on huvipuistolaitteiden lisäksi Legoista rakennettuja minikaupunkeja ja kulkuvälineitä, joiden päälle voi nousta, huoneita, joissa voi leikkiä Legoilla.

Legoland on jaettu eri teemoihin Duploista Ninja Go -alueisiin.

Tottahan toki alueella myös useita ravintoloita ja kauppoja, joissa myydään lähinnä Lego-tuotteita vaatteista leluihin.

E oli kaikkein innostunein minikaupungista, jossa rekat ajoivat hakemaan maitoa meijeristä ja veivät Lidliin, talossa äiti ”imuroi” ja tytär tanssi, kauempana lampaat, lehmät ja possut ”söivät”, kun lapset painoivat napeista, ja hääväki onnitteli hääparia.

Kaikkiin laitteisiin oli todella pitkät jonot. E ei ollut kovinkaan kiinnostunut niistä laitteista, vaan enemmän hän halusi Lego-moottoripyörän ja -paloauton ”kyytiin”.

lasten kanssa tanskaan legoland
E oli innoissaan Legoista rakennetusta poliisimoottoripyörästä.

Legoland-päivänä lämpötila kohosi yli 30 asteen, joten oli hyvä, että meillä oli vesipulloja mukana.

Ennen kuin lähdimme paluumatkalle, menimme Legolandin vieressä olevan linnahotellin puistoon leikkimään. Sielläkin oli Legoista tehtyjä hahmoja, jotka ääntelivät, kun niiden ohi käveli.

Keskiviikkona kävimme Tivolissa. Sielläkään E ei halunnut mennä karuselliin tai muihin ”hurjiin” laitteisiin. Hän tyytyi ihastelemaan patsaita, ajamaan junalla, nauttimaan jäätelöstä jne.

Vaikka Tivoli-päivänäkin lämpötila kohosi yli 30 asteeseen, siellä oli jotenkin inhimillisempää kuin Legolandissa, koska Tivolissa on enemmän varjopaikkoja isojen puiden ja pensaiden ansiosta.

Leikkejä ja rantaelämää

Koska osa porukastamme oli lähtenyt matkaan varhain torstaiaamuna, päätimme pitää torstain koti-, puisto- ja rantapäivänä. Hellepäivä sujuikin leppoisasti rannan hienossa hiekassa leikkien. Tytär kävi myös uimassa, me muut kastelimme vain jalkojamme, koska meidän mielestämme merivesi ei ollut riittävän lämmintä.

Loppuiltapäivä sujui talon trampoliinilla hyppien ja leikkien. Lapset riemuitsivat ja nauttivat täysin siemauksin pihaleikeistä.

lasten kanssa tanskaan leikit
Vuokratalossa on paljon leluja ja pihalla erilaisia aktiviteetteja.

Kaupunkipäivä

Perjantaina olimme Köpiksen keskustassa shoppailemassa. Tosin shoppailu oli kyllä hyvin hillittyä – etten sanoisi minimaalista.

Oli mielenkiintoista nähdä, että raatihuoneentorin ja Kongens Nytorv -puiston rempat olivat vihdoinkin valmistuneet.

Kaupunkipäivänä E lähinnä ihasteli näyteikkunoiden leluja eikä yhtään kinunut itselleen mitään. Tosin Legolandista olimme ostaneet hänen toivelelunsa.

Strøget-kävelykadulla oli myös tapahtunut muutoksia. Legendaarinen Cafe Norden oli sulkenut ovensa, lopettanut, 28 toimintavuoden jälkeen. Olimme etukäteen ajatelleet, että jonakin päivänä olisimme voineet käydä siellä syömässä kuuluisat aamiaiset. Tilaa nyt remontoitiin tulevaa käyttöä varten. Lisäksi joitakin halpakauppoja oli poistunut ja tilalle oli tullut kalliita merkkiliikkeitä.

kööpenhamina
Kongens Nytorv ei ollut enää rakennustyömaana.

Vieraita ja vierailijoita

Perheellämme on ”Tanskan perhe”, johon olemme pitäneet yhteyttä vuosikymmenten ajan. Tyttären kummisetä on tanskalainen.

Osa Tanskan perheestä oli vieraanamme talolla keskiviikkoiltana. Lauantaina matkasimme Køgeen, jonne tyttären kummisetä muutti Kööpenhaminasta reilu vuosi sitten. Køge on noin 45 kilometrin päässä Kööpenhaminasta. Tämä viehättävä kaupunki on minulle tuttu muutamasta käyntikerrasta.

Tanskalaiset sanovat, että he elävät syödäkseen, ja muut syövät elääkseen. Tälläkin Tanskan-matkalla tuli tämä todistettua.

Summa summarum

Äiti-tytär -matka oli todella miellyttävä. Oli kiva, kun kerrankin oli aikaa rentouttavaan yhdessäoloon. Lasten kanssa Tanskaan oli todellakin mahdollisuus – ei uhka.

Kaisa

Lue myös 5 syytä matkustaa Kööpenhaminaan

perhe matkat lapset ystavat-ja-perhe
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *