Pyyhkeet haisevat – mikä avuksi?

”Miksi pyyhkeet haisevat – mikä avuksi?” Näitä minulta kysytään usein esimerkiksi Tiktokissa. Viimeksi sitä kysyttiin, kun olin luennoimassa kodintekstiileistä alan ammattilaisille.

Haiseviin pyyhkeisiin on monta syytä. Yhdessä ne vaikuttavat siihen, ettei pyykki pesun jälkeen tunnu raikkaalta, ja pyyhkeet haisevat.

Pyyhkeet haisevat

Nykyiset pesukoneet ottavat vähän vettä, ja normaalit kirjo- tai valkopyykkiin soveltuvat ohjelmat kestävät pitkään, jopa yli kolme tuntia. Tästä syystä moni pesijä valitsee pikapesuohjelman ja 40-asteisen lämpötilan.

Kun sitten vielä muistetaan, etteivät läheskään kaikki – tai oikeammin aika harva – mittaa pesuaineen määrän, on pesussa usein liian paljon pesuainetta. Eikä siinä vielä kaikki: monet käyttävät zeoliittia sisältävää pesuainetta eli jauhetta, jonka vedenpehmentimenä on käytetty zeoliittia. Zeoliitti on eräänlaista savea, joka alkaa kerääntyä pesukoneen putkistoon, kun pesuohjeen lämpötila on alhainen. Kaiken lisäksi zeoliitti voi linkoutua froteepyyhkeen kuituihin – eikä lähde sieltä, vaan alkaa kerääntyä kuitujen syvyyksiin. Ei ihme, jos pyyhkeet alkavat haista!

Pyyhkeet haisevat sitruunahappo

Ja vielä bonuksena: pesukonetta ei ole puhdistettu säännöllisesti sitruunahapolla tai tehty ns. puhdistuspesua. 

Siinä on sellainen kombo, ettei ihme, että froteepyyhkeet haisevat.

Puuvilla ei puhdistu helposti

Puuvillatuotteet eivät puhdistu kuituja myöten 30- tai 40-asteisessa pesussa. Muista, että yllättävän monissa puuvillatuotteissa, pyyhkeistä vaatteisiin, valmistaja on antanut pesusuositukseksi 30-40 astetta. Se on ihan ristiriidassa puuvillan puhdistumisen kanssa. Eli silloin tuote jää helposti likaiseksi. Hiki ja rasva eivät niin vain irtoa alhaisessa lämpötilassa.

Vuosia sitten Kuluttajatutkimuskekus tutki myynnissä olevien puuvillatuotteiden hoito-ohjeita ja totesi, että 80 prosentille tuotteista oli annettu liian alhainen pesulämpötilasuositus. Eli se siitä pesuohjeen paikkansapitävyydestä.

Mikä avuksi?

Pese pesukone tyhjänä 90-95 -asteisella ohjelmalla ja laita mukaan ruokakaupasta ja apteekista saatavaa sitruunahappoa, annosmäärä on 100 g. Sen jälkeen pese kone vielä pesuaineella, jossa ei ole zeoliittiä. Tämän jälkeen voit pestä pyykkiä.

Pese froteepyyhkeet 60-asteisessa ohjelmassa. Unohda zeoliittipesuaineet. Kirjopesuun soveltuvat nestemäiset color-pesuaineet (niissä ei ole zeoliittiä) ja valkoiset pesujauheet, joissa ei ole zeoliittiä, mutta on valkaisuainetta. Siten pyyhkeet pysyvät vuosikaudet erinomaisessa kunnossa, ovat puhtaat eivätkä haise.

Kaisa

Vaatehuolto, mikä tarua ja mikä totta?

koti terveys suosittelen
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *