Kulttuuripäivä Tampereella

Keväästä alkaen ystäväni kanssa olimme suunnitelleet Tampereen-matkaa, jotta näkisimme pari näyttelyä. Aikataulujen sovittaminen oli oma hommansa, mutta eilen sitten lopulta koitti se päivä, jolloin oli kulttuuripäivä Tampereella.

Anna Retulainen

Ensimmäiseksi suuntasimme Anna Retulaisen Hiljaisuus-näyttelyyn Sara Hildenin taidemuseoon.

En ollut koskaan (tai ainakaan en muista) nähnyt Retulaisen modernia taidetta livenä, vaan pelkästään lehtikuvissa tms.

Kulttuuripäivä tampereella retulainen
Helsingissä ja Berliinissä asuvan Anna Retulaisen maalausissa on tiettyä muistiinpanomaisuutta.

Minua miellytti Anna Retulaisen hieno värienkäyttö ja sopivan lennokas ote kuvattaviin kohteisiin, tietty muistiinpanomaisuus. Hänen tauluissaan näkyi paljon erilaisia vihannes- ja hedelmäasetelmia, välähdyksiä työhuoneelta jne.

En ihmettele, että Retulainen on yksi valovoimaisempia suomalaisia taidemaalareita, jota kriitikot ja yleisö kiittelevät.

Retulainen
Retulaisen värienkäyttö miellytti meitä.

Näyttely oli hyvin kuratoitu: näyttelyn alussa olivat kaikki mielenkiintoisimmat työt – tai ainakin ne, jotka miellyttivät eniten meidän silmäämme.

Retulaisen näyttely päättyy 21.8.2022. Onneksi vielä viime metreillä ehdimme nähdä tämän hienon näyttelyn.

Vivienne Westwood

Vivienne westwood
Muodin kapinallisen Vivienne Westwoodin suunnittelemia vaatteita on nähtävänä Milavidassa.

Muodin kapinallisen Vivienne Westwoodin yksityiskokoelmista kerättyjä vaatteita on nähtävänä Milavidan museossa. Tämä muotiin ja muotoiluun erikoistunut museo on pienen kävelymatkan päässä Sara Hildenin taidemuseosta.

Kulttuuripäivä tampereella westwood
Osaisitko sanoa, miltä vuosikymmeneltä nämä asut ovat?

Pienen, kompaktin näyttelyn asuissa ja asusteissa on selvästi nähtävissä Westwoodin kädenjälki: hulvattomuus, epäsovinnaisuus, mutta kuitenkin myös peribrittiläisyys.

Kulttuuripäivä Tampereella vivianne westwood
Westwood on tunnettu skottiruudullisista asuistaan.

Näyttelyn asuista tuli hyvälle tuulelle, vaikka ne eivät todellakaan ole sellaisia, joita itse käyttäisin – muutamaa asua lukuunottamatta.

Vivienne westwood kiva mekko
Tämän mekon voisin laittaa päälleni.

Näyttely on auki21.1.2023 saakka.

Nottbeckit

Milavidan toinen (kiinteä) näyttely keskittyy Finlaysonin puuvillatehtaan omistajasukuun kuuluvan Peter von Nottbeckin elämään. Hän rakennutti Milavidan asuintalokseen vuonna 1898. Palatsin ensimmäinen kerros toimi edustuskäytössä. Toisessa kerroksessa asui von Nottbeckin perhe ja kolmas kerros oli palvelijoiden käytössä.

Kulttuuripäivä Tampereella milavida ruokasali
Von Nottbeckien luona oli lukuisia edustustilaisuuksia.

Täytyy tunnustaa, etten tiennyt von Nottbeckeistä mitään, vaikka kyse on Finlaysonin omistajasuvusta!

Näyttely avasi hyvin tuon ajan elämää, miten tärkeä Finlayson oli koko Tampereen kehitykselle ja miten dramaattisia kohtaloita von Nottbeckien perhe joutui kokemaan.

Kannattaa ottaa audiolaite, jonka myöten museosta saa paljon enemmän irti.

Erittäin mielenkiintoinen näyttely, jota suosittelen lämpimästi.

Nottbeckit
Peter von Nottbeck rakennutti Milavidan, jossa nykyisin toimii museo.

Vintage Garden

Näyttävät korvakorut miellyttävät -postauksessa olin kertonut, että löysin Kansallismuseon vintage-tapahtumasta kolmet korvakorut tamperelaisen Vintage Garden -myymälän kojusta. Ystäväni oli saanut tästä innoituksen ja hän halusi meidän käyvät tuossa liikkeessä, kun nyt olemme Tampeeella.

Karttaa tutkittuamme huomasimme, ettei liike ole kaukana rautatieasemasta. Silti hyppäsimme ratikkaan ja hurautimme Keskustorilta radan toiselle puolelle. Tulipahan testattua Nyssen ratikka .

Liikkeen omistaja muisti minut (!), mikä oli tietysti iloinen yllätys. Oli kiva nähdä tämä vintagevaatteisiin ja -koruihin keskittynyt liike. Siellä oli todella kauniita mekkoja. Niitä olisi ollut kiva kokeilla, jos olisi ollut edes teoreettinen mahdollisuus mahtua niihin menneiden vuosikymmenten aarteisiin.

Vintage garden
Vintage Garden -liikkeessä on paljon korvakoruja, joissa on klipsi- tai ruuvikiinnitys.

Tällä kertaa lähdin pois tyhjin käsin, mutta ystäväni löysi kauniit korvikset.

Vaikka pari lyhyttä pätkää ajoimme ratikalla, askeleita kertyi silti 12422. Eli kulttuuripäivä Tampereella sisälsi kulttuurin lisäksi päivän liikunta-annoksen.

Päivän päätteeksi totesimme, että meidän täytyy aktivoitua ja alkaa entistä enemmän tehdä tällaisia kulttuurimatkoja, jossa päivän aikana ehdimme käydä jossain näyttelyssä, katsoa jokin teatteriesitys jne. Tällaiset ovat niin virkistäviä!

Kaisa

kulttuuri museot-ja-nayttelyt matkat
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *