Ihana sipulikeitto kaamosajan karkotukseen

Ihana sipulikeitto on hyvä lohturuoka, kun päivät vain lyhenevät ja kelit kalsenevat. Kaiva siis soppakattilat esille ja aloita sipulien kuoriminen.

Nyt, jos koska, maistuu ihana sipulikeitto, joka on täyteläinen ja lämmittävä. Sipulisuikaleita kannattaa hauduttaa maltilla, jotta niiden kaikki kätketyt makuominaisuudet pääsevät valloilleen. Tavallisten keltasipulien sijaan voit käyttää makeita sipuleita (kuvassa) ja lisäksi mukana maistuu loistavalta reilu kynsimäärä valkosipuleita. Sipulisuikaleiden karamellisointi on myös olennainen vaihe. Älä päästä aineksia ruskistumaan.

Keittoon lisätään nesteeksi perinteisesti valkoviiniä, mutta peruslager sopii hommaan myös loistavasti. Jos onnistut saamaan lihaliemikuutioiden lisäksi sienikuutioita, kannattaa kokeilla myös niitä.

ihana sipulikeitto

Muista haudutella keittoa vähintään tunnin verran. Kun olet jakanut keiton annoskulhoihin, kruunaa herkku vielä hyvällä leivällä ja juustoraasteella, jotka uunissa sulaessaan ja ruskistuessaan antavan sipulisopalle ihanan maku- ja näkölisän.

Tämä ihana sipulikeitto-ohje riittää neljälle pääruokana, mutta sipulikeittoa voi tarjota myös alkuruokana, jolloin annoksesta riittää noin kahdeksalle. Ei hullumpi idea vaikka isänpäivämenulle.

RANSKALAINEN SIPULIKEITTO
4 annosta tai 8 alkuruoka-annosta
noin 800 g sipulia
6 valkosipulinkynttä
40 g voita
2 tl sokeria
1 rkl vehnäjauhoja
1 l vettä
liha- tai kasvisliemikuutiota
1 tlk (3,3 dl) olutta
1 rkl dijoninsinappia
1 tl suolaa
1 tl timjamia
2 laakerinlehteä
½ tl mustapippuria rouhittuna

Pinnalle
4 maalaisleipäviipaletta
noin 100 g juustoraastetta

ihana sipulikeitto aineet
Sipulisopan ainekset ovat yksinkertaiset. Muutamaa vinkkiä noudattaen saat niistä taivaallisen makuelämyksen.

KUORI ja leikkaa sipulit ohuiksi viipaleiksi. Hienonna kuoritut valkosipulit.

pilkotut sipulikeittoaineet
Kuori ja leikkaa sipulit ohuiksi suikaleiksi. Itkettävässä sipulien käsittelyssä auttaa kummasti, jos käytät piilolinssejä.

KUULLOTA sipuleita ensin kattilassa voissa muutama minuutti. Ripottele päälle sokeri. Jatka kuullottamista noin puolen tunnin ajan välillä sekoitellen miedolla lämmöllä. Näin sipuli karamellisoituu pehmeäksi. Ripottele jauhot mukaan loppuvaiheessa.

sipulikeitto teko
Kuullota sipulit voissa ja lisää hieman sokeria, jotta saat sipuleista ihanan karamellisoituja.

LISÄÄ kiehuva vesi, liemikuutiot, olut, sinappi, suola, timjami, laakerinlehdet ja mustapippuri. Anna keiton hautua kannen alla noin tunti.

ihana sipulikeitto olut
Käytä nesteenä olutta ja liha- tai kasvislientä. Hauduta keittoa ainakin tunnin verran.

VIIPALOI leipä. Paahda viipaleita leivänpaahtimessa tai muutama minuutti uunissa.

TARKISTA keiton maku. Lisää tarvittaessa suolaa.

JAA keitto neljään (tai useampaan) paistonkestävään kulhoon. Asettele leipäviipaleet annosten päälle ja ripottele pinnalle juustoraaste.

ihana sipulikeitto artikkelikuva
aa keitto annoskulhoihin, paina päälle paahdetun leivän pala ja ripottele pinnalle hyvää juustoraastetta. Saat annoksesta pääruokaa noin neljälle ja alkuruoka-annoksia noin 8.

GRATINOI annoksia 225-asteisen uunin ylätasolla noin 7 minuuttia, kunnes juusto sulaa ja ruskistuu kauniisti.

Juomavinkki 

Täyteläisen sipulisopan kanssa maistuu lagerolut, valko- tai punaviini. Valkoviinin on hyvä olla hieman hapokas ja punaviinin mieluiten kepeä.

Jos haluaa ranskalaishenkiselle sopalle maan juomaa, edullinen ja oiva vaihtoehto on alsacelainen Gustave Lorentz Sylvaner Réserve (11,95 €. vakiovalikoima) kuiva valkoviini. Kepeä yrttisyys ja herukkainen happoisuus sopivat hyvin sipulikeiton kaveriksi.

Espanjalainen kuiva, raikkaan hapokas ja sitruksinen luomuvalkoviini Raimat Castell Chardonnay Organic (11,99 €, vakiovalikoima) on hyvä ja mukavan edullinen sipulisopan kumppani.

Satokausikalenterin ja Winestaten yhteistyönä markkinoille tullut portugalilainen Satokausi Douro Red (16,89 € vakiovalikoima). Kolmesta eri rypälelajikkeesta tehty punaviini on lempeän pyöreä, kypsän marjainen ja aavistuksen mausteinen. Tekijät suosittelevat viiniä erityisesti loppusyksyn kasvisruokien ja pitkään haudutettujen ruokien kera.

ihana sipulikeitto ja viinit
Nauti keitto oluen, valko- tai punaviinin kanssa.

Marita Joutjärvi, teksti ja kuvat

Perinteinen lihakeitto – klassikko vailla vertaa

Tietoa ranskalaisesta sipulikeitosta (engl.)

hyvinvointi ruoka-ja-juoma
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *