Untuvatakin pesu – näin onnistut

Untuvatakin pesu on helppoa, kun muutamat perusasiat ovat hallussa. Kun hoidat untuvatakkiasi oikein, siitä on iloa vuoksiksi. Se on myös vastuullisuusteko.

Sain eilen yhteydenoton, jossa pyydettiin kommentoimaan erään tunnetun henkilön blogikirjoitusta, jossa hän antaa untuvatakin pesuohjeet. Tsekkasin tekstin ja parahdin: ”Voi ei! Niin moni asia pielessä. Toivottavasti kukaan ei pese ainakaan noiden ohjeiden mukaan.”

Olen aikaisemminkin kirjoittanut tänne blogiin untuvatakin pesusta, mutta ehkä on syytä taas kerrata asiat.

Taustaksi kerrottakoon, että istuin 8 vuotta kuluttajariitalautakunnassa asiantuntijan roolissa käsittelemässä vaatevalituksia. Ja lautakunnan istunnoissa käsittelimme usein mm. tennispalloasiaa. Lisäksi voin kertoa, että minulla on monta eripaksuista untuvatakkia, vanhimmat yli 10 vuotta vanhoja ja edelleen erinomaisessa kunnossa, lämpimiä.

Untuvatakin pesu
Untuvatakin pesu ei ole rakettitiedettä, vaan helppoa, kun muutamat perusasiat ovat tiedossa.

Tee näin

 • Sulje vetoketjut, painonapit, tarrat yms.
 • Käännä vaate nurin.
 • Kastele pestävä tuote ensin puhtaaseen veteen ennen kuin laitat tuotteen pesukoneeseen. Näin untuvat kastuvat eivätkä ne ime liikaa pesuainetta itseensä.
 • Pese tuote pesukoneessa.
 • Käytä nestemäistä ja hellävaraista hienopesuainetta (pH 7) tai untuvasampoota. (Huom. marketeissa ja ruokakaupoissa myydään villalle ja silkille tarkoitettua pesuainetta, joiden pH-arvon on yli 9! Eli ÄLÄ OSTA SELLAISTA)
 • Annostele pesuainetta 1/3 normaalista annostelusta.
 • Älä käytä huuhteluainetta.
 • Valitse pesuohjelma, jossa on monta huuhtelua ja tehokas loppulinkous. Näin saat mahdollisimman paljon vettä pois untuvista.
 • Jos käytössäsi on kuivausrumpu, käytä sitä. Valitse varova (eli yhden pisteen) kuivausohjelma.
 • Muista jättää kaikki pallot pois!
 • Kun kuivausrumpu ilmoittaa, että tuote on kuiva, avaa luukku. Ota tuote pois ja taputtele tuotteen sisällä oleva kosteus päällyskankaaseen. Laita tuote uudestaan kuivausrumpuun. Kyse on ns. intervallikuivatuksesta.
 • Toista tämä niin pitkään, että kuivausrummun luukun avatessasi pestävä tuote ei enää tuoksu kostealta tai tympeältä. Paksun untuvatakin kuivatus kestää helposti monta tuntia.
 • Jos sinulla ei ole käytössä kuivausrumpua, kuivata tuote ilmavassa paikassa. Taputtele ja ravistele tuotetta päivittäin. Näin saat untuvissa olevan kosteuden päällyskankaaseen ja untuvat myös asettuvat tasaisesti lokeroissaan. Näin kuivatettuna paksun untuvatakin kuivatus kestää helposti muutamia päiviä.

Unohda tennispallot!

Jotkut valmistajat (ei untuvatakkeihin erikoistuneita) kehottavat laittamaan tennispalloja kuivuriin. Älä tee niin! Muista, että nämä valmistajat eivät todellakaan ole erikoistuneet untuvatuotteiden valmistukseen.

Tennispalloja tai muitakaan palloja ei pidä käyttää, jos et halua, että joko:

 • päällyskankaaseen tarttuu väriä tennispallosta (vaalea tuote ja keltaiset tennispallot)
 • tennispallon liimasta tartu liimaa vaatteen päällyskankaaseen
 • untuvat ala tunkea vähintään vaatteen  saumoista.

Näitä tennispallojen aiheuttamia vaurioita käsittelimme kuluttajariitalautakunnassa  ”kiitettävän” määrän. Älä siis sorru tunkemaan tennispalloja untuvatakkien kanssa pesuun tai kuivaukseen.

Kaisa

Joutsenen sivut

muoti ostokset vastuullisuus
Kommentit (2)
 1. Kiitos tästä ohjeesta. Omistan useammankin untuvatakin ja olen niitä harvakseltaan pessyt. Tuo tennispallojuttu on ollut joskus vuosia sitten käytössä mutta nykyään kuivaan takit juuri ohjeittesi mukaan kuivurissa. Kasteleminen ennen pesukoneeseen laittoa oli minulle uusi juttu samoin kuin pesuaineen valinta. Kiitos. Taidan pestä tänään yhden takeista 🙂

  1. Hei Touhula, kiitos kommentistasi. Hyvä, että olet luopunut tennispalloista. Siten takkisi kestävät pidempään.
   -Kaisa

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *