Pukukoodi- tarvitaanko sitä?

Usein juhlissa on pukukoodi, joka kertoo, millaista pukeutumista tilaisuuden järjestäjä haluaa. Viime vuosina minulle on tullut sellainen tunne, että jotkut ihmiset viis veisaavat pukukoodeista, vaan pukeutuvat miten sattuu. 

Tämä asia nousi taas mieleeni, kun luin yhden Muodin huipulle -kilpailijan haastattelun. Hän totesi: ”En piittaa pukukoodeista.”Tämä tuntui erikoiselta, koska hän on ihminen, jonka pitäisi suunnitella asiakkailleen vaatteita, joissa nämä voivat mennä eri tilaisuuksiin.

Pukukoodi helpottaa vieraiden pukeutumista. Silloin tiedetään, minkä tasoista pukeutumista tilaisuuden järjestäjä toivoo. Silloin kukaan ei erotu ikävällä tavalla tulemalla tilaisuuteen, johon muut ovat pukeneet päälleen esimerkiksi tumman puvun, ja tämä ”sooloilija” tulee sinne lähinnä karnevaaliasussa tai rennossa farkkuasussa.

pukukoodi mallinuket
Mihin tilaisuuksiin näillä asuilla voisi mennä?

Mielestäni on epäkunnioittavaa, jos pukukoodia ei noudateta.

Vuosia sitten minulle soitti tuiki tuntematon mies. Hän oli innostunut kaivamaan yhteystietoni ja soittamaan minulle luettuaan jonkin tilannepukeutumista käsittelevän lehtijuttuni. Mies kertoi olevansa it-nörtti, asiantuntija, joka pukeutuu töihin lähinnä farkkuihin ja collegeen. Sitten hänet lähetettiin johonkin alan kansainväliseen seminaariin. Hän pakkasi matkalaukkuunsa niitä tuttuja työvaatteitaan – eikä yhtäkään pukua, koska omien sanojensa mukaan hän ei omistanut sellaista. Yhtenä iltana seminaarin jälkeen oli ollut illalliset. Tämä soittaja oli sijoitettu kunniapaikalle, sille paikalle, josta vieras pitää kiitospuheensa. Kaikkihan muuten oli oikein hyvin, mutta mies oli pukeutunut farkkuihin ja neulepaitaan, kun muilla oli tummat puvut. Soittaja sanoi, että silloin häntä hävetti. (EDIT: enkä yhtään ihmettele).

Rennossa trikoomekossa smokkijuhlissa

Olin vuosia sitten häissä, joiden koodina oli smart casual. Tilaisuuden pukeutuminen oli aika laidasta laitaan: osalla naisista oli täyspitkät juhlapuvut, toiset olivat nyppyyntyneessä akryylineuleessa ja kulahtaneissa farkuissa – ja kaikkea siltä väliltä. Ei siinä fiilistä ainakaan nosteta tuollaisella pukeutumiskirjolla. Tuo smart casual on ns. vaarallinen koodi, sillä sille ei ole tarkkoja määritelmiä toisin kuin esimerkiksi tumma puku -koodilla. Jokainen voi itse kuvitella, millainen on ”fiksu ja rento” -asu. Jos asiaa kysytään kymmeneltä ihmiseltä, saadaan varmaan ainakin seitsemän erilaista ehdotusta.

pukukoodi rento mekko
Menisitkö sinä tässä mekossa smart casual -tilaisuuteen?

Ja sitten toinen tapaus vuosien takaa. Olin Haikon kartanossa järjestetyissä alan järjestön 80-vuotisjuhlassa. Juhlien koodi oli smokki. Eikös mitä: yksi daameista tuli riemunkirjavassa trikoovaatteissa, sellaisessa vanhan ajan ”nansomaisessa”, joka muistuttaa lähinnä yöpaitaa. Kaiken lisäksi hänet (miehensä vuoksi, smokkiin pukeutunut mies oli kunniavieras) oli plaseerattu pääpöytään isännän viereen. Daami kyllä erottui porukasta – tosin ikävällä tavalla – sillä miehet olivat todellakin smokeissa ja naiset iltapuvuissa.

Salapoliisina

Jos saan kutsukortin eikä siinä ole pukukoodia, yritän selvittää, mitä tilaisuuden järjestäjät toivovat. Siten yritän välttää miinat. Tottahan toki joistakin tilaisuuksien luonteesta (häät, hautajaiset, akateemiset tilaisuudet yms.) pystyy päättelemään paljon. Samoin tilaisuuden paikka antaa myös vihjeitä.

pukukoodi iltapuvut
Suomessa on liian vähän tilaisuuksia, joihin saa pukeutua juhlavasti.

Kaiken kaikkiaan Suomessa järjestetään aivan liian vähän tilaisuuksia, joihin ”saa” pukeutua, voi laittaa vaikka paljettimekon päälle tms. Sen vuoksi olen joskus järjestänyt ihan tavalliset kotikutsut, mutta laittanut kutsuun pukukoodin, jotta naiset (jotka yleensä toivovat saavansa ”tuulettaa” juhlavaatteitaan) saisivat pukeutua juhlavasti.

Joskus tuntuu siltä kuin pukeutumiskulttuurimme olisi rappeutunut. Emme erota arkea ja juhlaa toisistaan – ainakaan se ei näy pukeutumisessa. Onko näin vai tuntuuko se vain siltä?

Tarvitaanko koodia?

pukukoodi
Valmis naistenkutsuille.

Palatakseni otsikkoon: Onko pukukoodi aikansa elänyt, vanhahtava tapa? Mitä mieltä sinä olet? Helpottaako se vai kahlitseeko se luovuutta, persoonallisuutta tms.? Kerro mielipiteesi!

Kaisa

Tumma puku -koodi, mitä päälle?

Mitä pukeutuminen tarkoittaa?

kulttuuri ajattelin-tanaan tapahtumat-ja-juhlat paivan-tyyli
Kommentit (4)
  1. Joskus kun luen esimerkiksi iltapäivälehdestä jostain juhlasta tai tilaisuudesta, johon joku on nyt laittanut vaikka kunniamerkit väärälle puolelle tai muuten rikkonut koodia, se tuntuu tympeältä nillittämiseltä. Että kuka jaksaa kytätä? Eikö tärkeämpää ole se, että on paikalla?

    Toisaalta nuo antamasi esimerkit ovat pahoja, ja toki itsekin kiinnitän huomiota siihen, jos joku pelmahtaa juhlaan arkiasussa. Tulee väistämättä mielikuva, että ihminen ei arvosta juhlaa tai juhlaväkeä, vaikka siitä ei välttämättä edes ole kysymys.

  2. Olen ehkä vanhanaikainen, mutta mielestäni pukukoodien noudattaminen on tilaisuuksien kunnioittamista, ja esimerkiksi juhlien järjestäjien kunnioittamista.
    Omaa tyyliä ja luovuutta pystyy kuitenkin aina soveltamaan pukukoodien puitteissakin.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *