Katse jalkoihin: jalkaterän jumppaohjeet

Jalkateräjumpalla voi vaikuttaa yllättäviin asioihin, muun muassa polvi- ja selkävaivoihin. Jumppaamalla voit ennaltaehkäistä vaivoja, mutta muista myös hyvät kengät! Tässä jalkaterän jumppaohjeet. Liikkeitä voit tehdä vaikka telkkaria katsoessasi.

Jalkaterä on yllättävän mutkikas rakennelma. Siinä on yli 30 lihasta, 55 niveltä ja yli sata nivelsidettä. Jalkaterä kantaa koko kehon painoa, ja koko rakennelma muuttuu iän myötä. Jalkaterän kuormitukseen vaikuttavat niin ikä ja kehon paino kuin jalkineiden valinta ja yksipuolinen rasituskin.

Jalkaterään saattaa tulla monenlaisia vaivoja ja kiputiloja, esimerkiksi vaivaisenluu, hermopinne ja plantaarifaskiitti. Plantaarifaskiitti oireilee kipuna kantapään alla. Se liittyy jalkapohjan alla kulkevan lihaskalvon kiristymisen tai rappeutumiseen. Jalkapohja myös vaikuttaa koko alaraajan linjaukseen, joten hyvästä jalkaterän asennosta on hyötyä koko jalan asennon kannalta.

Jalkaterien hyvinvointi voi kärsiä huonoista kengistä. Erityisen kovalle rasitukselle jalat joutuvat korkeakorkoisissa kengissä ja varvastossuissa. Korkokengät lisäävät kantakalvon kireyttä, muuttavat päkiän kuormitusta ja lisäävät jalkaterän etuosan vaivoja. On epäilty, että naisilla miehiä yleisempi polven nivelrikko liittyisi juuri korkokenkien käyttöön. Varvastossut pakottavat varpaat koukistumaan joka askeleella, ja tämä aiheuttaa ylimääräistä kuormitusta jalkapohjalle.

jalkateräjumppa

Jalkateräjumppa

Jalkateräjumpalla saat aktivoitua ja venytettyä jalkaterää ja jalkapohjaa. Tee varpaiden nosteluita aina noin 10 kertaa. Jalkapohjan hieronnassa voi käyttää hierontaan tarkoitettua triggerpalloa, mutta tennis- tai golfpallo käy hyvin myös – jopa jumppakeppi toimii!

Alla olevasta linkistä pääset katsomaan Naiselon Youtube-kanavan jalkaterän jumppaohjeet -videon.

https://youtube.com/shorts/O0HmjI383hU?

Anna Tuomikoski

Tasapainojumppa auttaa pysymään pystyssä

hyvinvointi liikunta
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *