Saksan viinialueet, poimi vinkit

Onko suunnitelmissa loppukesän matka? Saksan viinialueet ovat varteenotettava vaihtoehto.  Vanhat linnat mahtavien viinirinteiden kukkuloilla ja ristikkokoristeisten talojen komistamat kylät reunustavat kuvankaunista jokivartta.

Saksa on maailman merkittävin Rieslingin tuottaja

Saksan viinialueet ovat ehkä koko Euroopan kauneimpia viinialueita.  Ne löytyvät Moselin ja Reinin jokien varret. Perinteissä löytyy, sillä alueilla on viljelty viiniköynnöksiä aina roomalaisten ajoilta saakka. Jokien todella jyrkät liuskekiviset rinteet ovat joko viinitarhojen tai puiden peitossa, ilmansuunnan mukaan.

Viininviljelyn rinteet ovat noin 65 asteen kulmassa, joskin kaikkein päätä huimaavimmat kaltevuudet yltävät jopa 80 asteeseen — jyrkempää kuin missään muualla Euroopassa. Siksi vain murto-osalla tarhoista voidaan käyttää koneita avuksi. Jyrkkyys takaa taas rypäleille huomattavasti enemmän auringonvaloa kuin tasaisella maalla.

Saksan viinialueet
Jyrkkien rinteiden ansiosta viiniviljelmät saavat enemmän aurinkoa kuin tasaisella maalla.

Venematkalla löytyy koko ajan nautintoja silmille: somia, pieniä kyliä, polkupyöräretkeilijöitä kiemurtelevan joen vartta myötäilevillä pyöräteillä, patikoijia viinirinteillä ja pitkiä jokiveneitä joko ihmis- tai tavaralasteissaan. Kannattaa tähyillä myös rinteiden huipuille, sillä tämän tästä silmiin osuu linna, luostari tai niiden rauniot.

Saksan viinialueet
Villikirsikkapuu kukkii.

Romanttinen Rein ja mahtava Mosel

Moselin oma, noin 550 kilometriä pitkä, viinitie kulkee Saksan Koblenzista, Luxembourgin läpi aivan Ranskan rajalla sijaitsevaan Perliin. Moselin varrella kukoistaa kolmessa maassa neljä eri laatuviinialuetta, yhteensä noin 10 000 hehtaaria, joista suurin osa on Saksassa.

Noin 100 kilometriä Moselin keskiosasta itään sijaitsee Rheingaun viinialueen keskiosa. Yli tuhannen kilometrin mittainen Rein-joki kiemurtelee Alpeilta läpi Saksan, Frankfurtista länteen, Rheingaun sydän rajoittuu Reiniin, aina Wiesbadenista Rüdesheimiin asti. Siellä Taunus-vuoriston rinteitä koristavat Rieslingin lisäksi myös Müller-Thurgau ja Pinot Noir eli Spätburgunder -köynnökset. Alueella on viinitarhoja noin 3 000 hehtaaria. Rein-joen uurtamasta laaksosta nousevilla rinteillä on sekä jyrkkiä viiniviljelyksiä että keskiaikaisia linnoja ja pittoreskeja kyliä.

Rein- ja Mosel-jokien yhtymäkohdassa sijaitsee historiallinen Koblenzin kaupunki, joka on yksi Saksan vanhimpia. Juuri jokien risteyskohtaan on rakennettu pieni niemi, jolla seisoo valtava, keisari Vilhelm I:stä esittävä ratsastajapatsas.

Saksan satumaisimmat viinialueet
Vuodelta 1883 peräisin oleva, 38 metriä korkea Saksan kansallismonumentti, Germania, ylvästelee Niederwaldin kukkulalla Rüdesheimissa. Muistomerkille pääsee kätevästi köysiradalla ja tuolihissillä.

Hallitsijana kuningatar Riesling

Riesling on Saksan tärkein klassikkorypäle, ja etenkin Moselin ja Reinin alueella sitä viljellään 80-prosenttisesti.

Rinteet ovat pengerrettyjä ja maa on kalkkikivistä, mineraalipitoista ja kuivaa. Siksi Riesling-rypäle onkin alueella omimmillaan. Liuskekivi sitoo sekä lämpöä yöksi että kosteutta päiväksi, joten köynnös on tyytyväinen etelärinteellä auringon porottaessa, vaikka ilma onkin viileää. Auringon ansiosta rypäleet kypsyvät hyvin, mutta viileys pitää sokerin määrän ja siten alkoholipitoisuuden kohtuullisena. Jyrkimmät tarhat on hoidettava pääasiassa tietenkin käsityönä, joka takaa myös laadun.

Saksan satumaisimmat viinialueet
Huimalta kukkulalta on uljas näköala yli koko Rheingaun laakson.

Saksalainen riesling on laadukasta, raikkaan vivahteista, kepeän vähäalkoholista ja aavistuksen mineraalivivahteista. Viinissä on loistava harmonia hapokkuuden ja aromien välillä. Maku vaihtelee nuoren viinin sitruksisesta hedelmäisyydestä kehittyneemmän laatuviinin aavistuksen petrolisiin aromeihin.

Kuiva ja kepeä riesling on paikallaan kalan, vaaleaan lihaan, kuten vasikan tai lintujen seurassa. Puolikuiva riesling maistuu taas äyriäisten sekä myös hieman mausteisten, kuten aasialaisten ruokien kera. Makeuden tasaava hapokkuus on riesling-jälkiruokaviinien salaisuus, ne istuvat hyvin niin juustojen kuin hedelmäisten jälkiruokien rinnalle.

Saksan satumaisimmat viinialueet
Todellisen kulinaristisen nautinnon saat Reinin varrella Schloss Vollrads -viinilinnan ravintolassa (Schloss Vollrads, 65375 Oestrich-Winkel). Alueella on ravintolan lisäksi oma viinitila, linna, kauppa ja pitkin vuotta erilaisia tapahtumia.

Apostolin kyydistä pyöräsafareihin

Moselin ja Reinin laaksot ovat myös yhdet kauneimmista ja suosituimmista matkailukohteista, jossa on erinomaiset retkeilymahdollisuudet. Joenvarren mukaan kiemurtelevat tiet ja polut antavat oivan tilaisuuden niin patikoinnille kuin pyörämatkailulle. Toki matka taittuu myös autolla tai leppoisasti jokiveneillä risteillen, joko vain kylästä toiseen tai pidemmän kaavan mukaan laivassa yöpyen. Pyörien vuokrauspaikkoja löytyy helposti.

Tiesitkö?

  • Saksa on maailman merkittävin Rieslingin tuottaja.
  • Noin puolet maailman Riesling-viljelyalueista sijaitsee Saksassa.
  • Mosel on Saksan vanhin viinialue.
  • Moselin viinialue on saanut nimensä samannimisen joen mukaan.
  • Frankfurtista on vain kolmen vartin ajomatka upealle Rheingaun viinialueelle.
  • Rein-joki virtaa pääosin etelästä pohjoiseen, mutta Rheingaun kohdalla sen suunta on idästä länteen.
  • Saksalaisia riesling-viinejä on Alkossa yli 200, joista yli 60 tulee Moselista ja noin 40 on Rheingausta.
  • Rieslingin syntymäpäivää juhlitaan maaliskuun 13. päivänä, jolloin se on mainittu virallisissa papereissa vuonna 1435.
Saksan satumaisimmat viinialueet
Moselin varrella keskiaikaisen Bernkastel-Kuesin vanhassa kaupunginosassa on upeita rakennuksia ja perinteistä saksalaisruokaa tarjoavia ravintoloita, kuten Alt Bernkastel.

Saksan viinimatkailijan vinkit

Helsingin Vinkkeli-ravintolan ravintoloitsija, sommelier Antti Uusitalo on reissannut monet kerrat myös Saksan Moselin ja Reinin jokilaaksoissa. Tässä miehen muutamat vinkit alueelle matkustaville.

Saksan viinimatka
– Mielestäni Mosel-jokilaakso on yksi maailman upeimmista viinialueista, kehuu ravintoloitsija Antti Uusitalo.

Mikä on mielestäsi viehättävintä Moselin ja Reinin viinialueilla?

– Mielestäni Mosel-jokilaakso on yksi maailman upeimmista viinialueista. Jyrkät viinitarhat, mutkitteleva joki ja pittoreskit kylät saavat paatuneemmankin matkailijan haukkomaan henkeään. Moselin herkät ja raikkaat rieslingit kuuluvat maailman legendaarisimpiin viineihin ja ne toimivat erinomaisesti esimerkiksi aasialaisen mausteisen ruoan kanssa.

Reinin jokilaakso ei ole maisemaltaan yhtä dramaattinen kuin Mosel, mutta sen vehreillä tarhoilla syntyy kirjava joukko vivahteikkaita viinejä. Reinin varrella on monia historiallisia viinitiloja, jotka ovat avoinna matkailijoille ympäri vuoden.

Mitkä ovat näiltä alueilta suosituimmat viinitalosi?

– Moselissa suosittelen vierailemaan Weingut Dr. Pauly-Bergweilerin tai Weingut Dr. Loosenin viinitiloilla. Reinillä Weingut Schloss Vollrads ja Schloss Johannisberg ovat vierailemisen arvoisia, historiallisia viinitiloja, joissa molemmissa on myös erinomaiset ravintolat.

Mikä Riesling-viineissä on parasta?

– Riesling-viinien salaisuus liittyy niiden monipuolisuuteen. Rieslingistä voi valmistaa heleän keveitä, runsaista, kuivia, puolikuivia ja hunajaisen makeita valkoviinejä. Riesling on myös todellinen ruokapöydän moniottelija. Se sopii erinomaisesti kotimaisten järvikalojen kaveriksi, aasialaisen ruoan rinnalle tai makeat versiot juustojen kanssa.

Mitä ei alueella matkustellessa kannata jättää väliin?

– Moselissa kannattaa ainakin yhtenä iltana nauttia Bernkastel-Kuesin pikkukaupungin sympaattisesta tunnelmasta. Bernakastel-Kuesista voi lähteä laivaristeilylle Mosel-joelle. Reinin tunnetuin viinikylä on Rüdesheim. Rheingaun länsipäädyssä sijaitsevasta Rüdesheimista voi nousta kaapelivaunulla Saksan yhteisyyden kunniaksi pystytetylle Niederwald-monumentille, josta avautuvat upeat maisemat Reinin jokilaaksoon ja Rheingaun kuuluisimmille viinitarhoille.

Saksan satumaisimmat viinialueet
Monella viinitilalla on oma ravintola ja myymälä. Pikkuinen Weingut Göhlen Koblenzin kaupungin kupeessa kasvattaa viinejään jyrkillä rinteillä ja tarjoaa viinimaisteluita paikallisruoan kera. Tilalla pääsee myös tutustumaan viinin tuotantoon ja sen historiaan tunnelmallisessa viinikellarissa.

NYT!

Riesling & Co -viikot 22. toukokuusta aina 4. kesäkuuta 2023 asti on Saksan Viinitiedotuksen jo 13 kerran organisoima ravintolatapahtuma Suomessa.

Mukana on 60 ravintolaa ja viinibaaria 16 eri paikkakunnalla. Ravintolat tarjoavat keväisiä herkkujaan yhdistettyinä luonteikkaisiin saksalaisiin viineihin. Pääosassa ovat tietenkin Saksan rieslingit, toki tarjolla on muitakin saksalaisia viinejä.

Löydät sivuilta: www.rieslingviikot.fi tapahtumaan osallistuvat ravintolat paikkakunnittain, ja mitä erityistä juuri he tarjoavat.

Marita Joutjärvi, teksti ja kuvat

Rosee raparperijuoma sopii juhlamaljoihin – poimi ohje

kulttuuri matkat ruoka-ja-juoma
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *