Samettinen sienikeitto ja omenapiilo – loppukesän täyteläisiä makuja

Sadonkorjuujuhlien alkupalaherkku on kupillinen samettinen sienikeitto. Jos tattisaalista ei ole, valmista keitto vaikka syksyn parhaista sekasienistä. Omenasatoa kannattaa puolestaan piilottaa jälkiruoaksi maukkaan taikinan alle.

Kokkaajan kannattaa nyt tuhlailla loppukesän antia. Sienisadosta syntyy muiden kasvisten seurassa ja pehmeällä vuohenjuustolla pyöristettynä loistava, samettinen sienikeitto vaikka rapujuhlien alkuun tai vain muuten aterian alkuun makuhermoja herättelemään.

Jos tattisato ei ole huimaava, käytä muita metsäsieniä. Myös kuivatut tatit sopivat. Muista liottaa niitä vähintään muutama tunti.

samettinen sienikeitto sienet
Käytä samettiseen sienikeittoon joko tuoreita tatteja tai myöhemmin kuivattuja.

Tee omenasadosta hurmaava jälkiruokapaistos. Viipaloi puhtaat omenat kuorineen vuokaan ja mausta viipaleet vaihteeksi vaalealla siirapilla. Ripauta siivilän läpi omenoille hieman perunajauhoja, niin ne eivät lillu mehussaan.

Pikkuleipätaikina muuntuu kauniiksi kanneksi omenoille. Jos kaikki taikina ei mene vuokaan, pyöräytä lopuista ihanat pikkuleivät iltapäiväkahville.

Samettinen sieni-kasviskeitto

6—8 alkuruoka-annosta

2 sipulia
4 valkosipulinkynttä
1 rkl voita
noin 300 g perattuja herkkutatteja tmv. sieniä (noin 25 g kuivattuja tatteja)
1 (noin 250 g) kesäkurpitsa
2—3 jauhoista perunaa
7 dl vettä
1 kanaliemikuutio
nippu tuoretta basilikaa (noin ½ ruukkua)
½ tl mustapippuria
½ tl oreganoa
noin ½ tl suolaa
1 rs (150 g) pehmeää vuohenjuustoa (esim. Chavroux)

KORISTEEKSI
basilika-persiljasilppua

KUORI ja hienonna sipulit. Sulata voi kattilassa ja pane sipulit kuullottumaan.

HIENONNA käsitellyt sienet ja lisää sipulin joukkoon.

samettinen sienikeitto aineita
Sienien lisäksi tarvitsen keittoon sipulia, valkosipulia, kesäkurpitsan ja muutaman perunan.

PALOITTELE huuhdottu kesäkurpitsa ja lisää kattilaan.

KUORI perunat. Leikkaa ohuiksi viipaleiksi ja lisää kattilaan.

samettinen sienikeitto kattilassa
Kuullota ensin sipulisilput voissa rennoiksi. Lisää sitten paloitellut kesäkurpitsa, perunat ja kääntele hetki.

KAADA mukaan neste, liemikuutio ja mausteet. Anna kiehua, kunnes ainekset ovat pehmeitä.

LISÄÄ mukaan vuohenjuusto ja anna liueta. Soseuta keitto kuohkean sileäksi sauvasekoittimella.

samettinen sienikeitto porisemassa
Kun keiton ainekset ovat pehmenneet, on seos valmis soseutettavaksi sakean samettiseksi.

TARKISTA maku ja kaada keitto esimerkiksi teekuppeihin ja koristele basilika-persiljasilpulla.

VINKKI

– Jos käytät kuivattuja tatteja, liota niitä ensin muutama tunti vedessä ja käytä neste osana keiton liemeä.

– Jos olet onnistunut hankkimaan sieniliemikuutioita, käytä niitä liemen tehosteena kanaliemen sijasta.

– Vuohenjuuston voit korvata halutessasi muulla tuorejuustolla, esim. piparjuurisella Cantadoulla.

samettinen sienikeitto valmis
Tarjoile alkukeitto vaihteeksi vaikka kauniista teekupeista. Seurana maistuu maustetut leipäkorput tai tuore focaccia.

Omenapiilopaistos

6 annosta
noin 500 g omenia
noin 3 rkl vaaleaa siirappia
noin 2 rkl perunajauhoja
TAIKINA
225 g voita<
1½ dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
1½ tl leivinjauhetta
4½ dl vehnäjauhoja
LISÄKSI
vaniljajäätelöä tai vaniljavaahtoa

VAAHDOTA taikinan voi ja sokerit kevyesti.

SEKOITA leivinjauhe vehnäjauhoihin. Lisää jauhoseos voi-sokerivaahtoon. Painele taikina käsin tasaiseksi ja nosta jääkaappiin rauhoittumaan muutamaksi tunniksi tai yön ajaksi.

Omenapiilo vatkaus
Valmista ensimmäiseksi omenapiilopaistoksen taikina rauhoittumaan. Vaahdota pehmeä voi ja sokeri. Lisää mukaan vehnäjauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe. Huomaa, paistos on munaton. Pane taikina jääkaappiin kovettumaan.

POISTA huuhdelluista omenoista kota pois omenaporalla. Leikkaa omenoiden malto ohuiksi viipaleiksi voilla voideltuun uunivuokaan.

MAUSTA viipaleet siirapilla ja ripottele siivilän läpi perunajauhot joukkoon. Nostele ainekset sekaisin.

omenapiilo omenat ja siirappi
Suikaloi huuhdotut omenat uunivuokaan. Mausta seos vaalealla siirapilla ja ripottele hieman perunajauhoja nestettä kiinteyttämään.

OTA ruokalusikalla kovettuneesta taikinasta paksuja lastuja ja peitä niillä omenoiden pinta kokonaan.

omenapiilo omenat
Ota jääkaappikylmästä taikinasta ruokalusikalla paksuhkoja lastuja ja peitä lastuilla hedelmien pinta.

Kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia, kunnes taikinan pinta on herkullisen ruskeaa.

TUPRUTA paistoksen pintaan tomusokeria ennen tarjoilua.

TARJOA vaniljajäätelön, vaniljavaahdon tai vaniljalla ja sokerilla maustetun maustamattoman jogurtin (10 %) kanssa.

VINKKI

– Marja-aikaan käytä omenoiden sijasta 500 g vadelmia, mustikoita tai puolukoita.

– Riippuen uunivuoan koosta/laajuudesta, taikinaa kuluu vähän eri määriä. Jos taikinaa jää, pyöritä lopusta pehmenneestä taikinasta pikkuleipiä, paina littaiseksi ja paista kahvin seuraksi. Tai säästä loppu taikina seuraavaan paistokseen jääkaapissa.

omenapiilo valmis
Tarjoile paistos haaleana joko vaniljavaahdon tai vaniljajäätelön kera

Samettinen sienikeitto + viinit

Italialainen Zenato Rosé San Benedetto (13,99 €) roseeviini sopii todella monille ruoille juomapariksi. Viini on kuiva, mutta suutuntuma on tasapainoisen makean metsämarjainen, jopa hennon yrttinen. Jo roseen tuoksu lupaa makuelämystä ja yhdistettynä ruokaan, vaikka tattikeiton kanssa, kokonaisuus on nautinnollinen. Todella hyvä hinta-laatusuhde.

sienikeiton viini rose

Portugalilainen kuiva valkoviini Muros Antigos Escolha (13,99 €) on kolmen eri rypälelajikkeen, raikkaan omenaisen hedelmäinen yhdistelmä. Se on oiva kala- ja kasvisruokien kanssa, mutta sopii hyvin myös täyteläisen tattisopan raikkaaksi kumppaniksi.

sienikeiton viini valkkari

Marita Joutjärvi, teksti ja kuvat

Muita ajankohtaisia ruokareseptejä:

Kaaliruoka- halvalla hyvää ja reilusti

Mustikoista luksushilloa

hyvinvointi ruoka-ja-juoma
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *